Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo demantira Vrakića

Nepravilnosti u korištenju potpora ima, ali sigurno ih nije 98 posto lažno

Marija Vučković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.04.2020.
u 09:50

U 2017. i 2018. na potporama za ekoproizvodnju izmuljalo se 2,3 mil. kn

Europska komisija nije utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu niti da tek 2% prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete. Te su informacije neprovjerene i potpuno netočne, kazala je jučer ministrica Marija Vučković nakon što je te tvrdnje u Večernjem listu iznio član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić. Vrakić je, podsjetimo, kazao kako je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo 2% poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, a čak 98% lažno pa sad traže da Hrvatska taj novac vrati - i to za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini.

Svi bi poljoprivrednici solidarno snosili taj dug i svi vraćali jednako, o čemu je, ustvrdio je, u petak raspravljao i Upravni odbor HPK. No jučer otamo nisu ništa službeno potvrdili ni demantirali, tek su kazali da će se o svemu očitovati u ponedjeljak. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako im je nejasna informacija da je netko, pa bio to i Upravni odbor HPK, uopće raspravljao o prijedlogu solidarnog snošenja tereta nepostojećeg povrata.

Video: Divjak: Ako 11. svibnja ne budemo imali uvjete, prva ću tražiti da odgodimo nastavu u školama

Visoke potpore bez pokrića

- Od 2015. za ekološki uzgoj kroz Program ruralnog razvoja (PRR) RH 2014.-2020. osigurano je 128,3 milijuna eura, odnosno gotovo jedna milijarda kuna ukupno za sedmogodišnje razdoblje, od čega je 15% sredstava iz državnog proračuna, a ostatak iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Od tada je interes poljoprivrednika za ekološku poljoprivredu, koji su prepoznali njenu važnost u proizvodnji hrane visoke kvalitete koja pridonosi očuvanju ljudskog zdravlja, znatno porastao - ističu iz Ministarstva.

Objašnjavaju kako su zbog iznimnog porasta površina u ekološkoj proizvodnji, a sukladno tome i zahtjeva za ekološku potporu, osigurana sredstva u ovom programskom razdoblju postala nedostatna pa je Ministarstvo poljoprivrede u izmjenama PRR-a u studenom 2019. zatražilo od EK povećanje financijske alokacije. U pregovorima s EK za veću omotnicu, o čemu je ovih dana riječ, obavljena je i revizija izračuna potpore za ekološke višegodišnje nasade te su, slijedom revizije, izmjenama Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama PRR-a predložili potporu za orah u visini od 384,47 eur/ha, a za lijesku 625,62 eur/ha, sukladno analitičkoj podlozi koju je izradio Agronomski fakultet u Zagrebu 2015. Do sada se, umjesto po pojedinim voćnim vrstama, dijelila jedinstvena potpora od 723 eur/ha, "iako je prilično izvjesno da je iznimno veliki trend porasta površina pod višegodišnjim ekološkim nasadima orašastog voća posljedica stimulativnog iznosa potpore iznad stručno utemeljenog prijedloga". Trenutačno je na eSavjetovanju pravilnik kojim bi se potpore za ekološke nasade oraha u "prijelazu" smanjile za 46,86%, odnosno za 406,82 eur/ha, za nasade u "održavanju" za 339,01 euro, za lijesku u "prijelazu" na ekološku proizvodnju za 117,44 eura te za 97,86 eura za "održavanje" ekološke proizvodnje lijeske.

Iz Ministarstva se slažu kako nepravilnosti u korištenju potpora postoje, ali ih sigurno nije 98% lažno. Redovitim kontrolama na terenu i inspekcijskim nadzorom takvi se slučajevi identificiraju i sankcioniraju. Kontrolama na terenu pokazalo se da ima površina pod ekološkim uzgojem oraha i lijeske koje su potpuno zarasle u šikaru i šumsku vegetaciju zbog djelomičnog ili potpunog neprovođenja poljoprivredne aktivnosti te kršenja višestruke sukladnosti, nedovoljan sklop biljaka... Za proizvodnu 2017. i 2018. ukupno je za te kulture utvrđeno 283 ha neprihvatljivih za plaćanja i izuzeti su iz potpora te 283 hektara neprihvatljivih površina za potporu za ekološki uzgoj, čime je spriječen negativan financijski učinak na državni proračun u iznosu od 2,3 milijuna kuna. - Većina naših poljoprivrednika vrijedni su proizvođači koji teško i vrijedno rade i kojima kroz sustav potpora iz EU, ali iz državnog proračuna nastojimo osigurati održiv dohodak i potaknuti opstojnost i razvoj poljoprivredne proizvodnje i održavanje vitalnosti ruralnih zajednica - kaže ministrica Vučković.

Video: Krunoslav Capak o popuštanju mjera

Vrakić ustrajan u izjavama

No Antun Vrakić i dalje tvrdi da je nadzor iz Bruxellesa lani utvrdio puno nepravilnosti vezanih za isplatu potpora, posebno u ekološkoj proizvodnji. Našim su inspektorima, kaže, naložili da se utvrdi činjenično stanje stvarne proizvodnje i iznosi nelegalno isplaćenih potpora u zadnje tri godine koji se sad moraju vratiti. Ta velika količina novca ne stimulira proizvodnju, a da se to čini, situacija u poljoprivredi bi bila neusporedivo bolja, prvenstveno mljekarima, svinjogojcima i ostalim stočarima, govori Vrakić.

- Prošli smo petak imali online sastanak upravnog odbora HPK na kojem se uz aktualnu situaciju u poljoprivredi u uvjetima pandemije koronavirusa raspravljalo i o povratu tih nelegalno isplaćenih potpora. Očito se radi o velikom iznosu jer su pred Komoru došli prijedlozi da ili svi poljoprivrednici vraćaju što se nelegalno dobilo zadnje tri godine ili da vraćaju oni koji su te potpore digli. Stav je Komore na kraju bio da svatko treba vratiti svoje, koliko je digao bez pokrića - kaže Vrakić dodavši još i kako su ga nakon objave teksta u Večernjem listu, u kojem je o tome progovorio, zvali "pravi poljoprivrednici iz cijele Hrvatske, da čestitaju". - U interesu je i Ministarstva i Vlade da se to raščisti. Mogu li se davati potpore proizvodnji koja ne postoji? Dok država ne bude uređena, teško će nam biti - kazao je Vrakić koji godišnje u općini Nova Kapela proizvede oko 3000 tona hrane.

Komentara 9

KO
Kokoiduhovi
11:39 26.04.2020.

Ne, EU izmišlja. Sada ih je pogodila korona kriza, pa žele iz Hrvatske izvući lovu. Same laži,

SN
Snowman
10:14 26.04.2020.

Zasto mi je tesko ministrici Vuckovic vjerovati ? Svi lazu samo braca Hrvati govore istinu. Sto je najgore, sad su Brüssel slagali sto znaci da ce u buduce biti, ne malo nego teze, Hrvatima vjerovati. Pokakili su se kao Janezi i sad ????

TK
Ten-kre
09:58 26.04.2020.

Hahahahahahaha pa nisu institucije EU jel ti znaš tko sam ja, jel ti znaš čiju iskaznicu imam, jer ja moram nazvati "gazdu"............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije