Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI SE REAKCIJA VLADAJUĆIH

Nepoznati počinitelji uništili zastavu srpske zajednice u Varaždinu, župan i gradonačelnik se oglasili

Google Maps
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.11.2021.
u 23:08

Policija je obavila očevid, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina traži da se o svemu očituje i gradonačelnik i to na način da osudi ovaj čin mržnje, što su propustili učiniti njegovi prethodnici - navodi se u priopćenju.

Nepoznati počinitelji u Varaždinu su uništili zastavu srpske zajednice u noći s petka na subotu, izvijestilo je Srpsko narodno vijeće. 

- Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava RH, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Uništena je samo zastava srpske zajednice - navode. 

Kako su informirali iz varaždinskog vijeća "od 15.9.2013. godine do 10.7.2020. godine na zgradi Vijeća su uništene dvojezične natpisne ploče četiri puta (sve se nalaze u prostoru Vijeća). Počinitelji su blago osuđeni po članku 235 KZ otuđenja tuđe stvari.  Ove 2021. godine zločinački i mrzilački počinitelji su se okomili na uništenje simbola srpske zajednice u RH-a. Ovo nisu izolirani slučajevi, šalje se kontinuirano poruka da „srpska zajednica u gradu Varaždinu nije naša“".

- Vijeće naglašava da  prethodni  gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu "tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina" koje žive u gradu i županiji. Policija je obavila očevid, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina traži da se o svemu očituje i gradonačelnik i to na način da osudi ovaj čin mržnje, što su propustili učiniti njegovi prethodnici - navodi se u priopćenju. 

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina je, uz gradonačelnika, o svemu informiralo i predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandra Tolnauera

Varaždinski župan Anđelko Stričak u ponedjeljak je osudio uništavanje zastave srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu grada, poručivši da taj čin treba sankcionirati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji.

"Najoštrije osuđujem nasilno skidanje i uništavanje zastave srpske zajednice, a taj čin treba sankcionirati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji koji su oduvijek bili jedni od simbola življenja na ovim prostorima" istaknuo je u priopćenju HDZ-ov župan Stričak.

Sam čin ranije je osudio i gradonačelnik Varaždina SDP-ov Neven Bosilj.

-  Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava RH, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Nažalost, ovog vikenda nepoznati počinitelji uništili su zastavu srpske zajednice u Hrvatskoj
Ovim putem još jednom osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin uništavanja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Ozbiljno sam zabrinut što se to događa u Varaždinu i među Varaždincima - naveo je Bosilj na svom Facebook profilu. 

 

 O svemu je obaviještena i varaždinska policija, ali zasada nema informacija je li pronađena odgovorna osoba za skidanje i uništavanje zastave.

VIDEO: Zoran Vakula: Bijeli Božić u prosjeku imamo svake četiri godine!

Komentara 11

EH
enigmus-hr
19:45 29.11.2021.

Koliko ima Srba u Varaždinu? Nešto malo manje od niti jednog jedinog jel tako? Pa neka mi onda netko sad kaže da vješanje zastave srpske manjine u Varaždinu nije provokacija.

Avatar Idler
Idler
23:19 29.11.2021.

...srpska zajednica Varaždina ???

DU
Deleted user
06:28 30.11.2021.

Poznati počinitelji uništili su glavu dečku iz Slavonije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije