Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za sezoncima

Nemate posla? Austrijska skijališta traže radnike: Provjerite kolike su plaće

skijalište
Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija
25.10.2019.
u 08:11

Radnicima su osigurane trinaesta i četrnaesta plaća

Na austrijskim skijalištima traže se kuhari, konobari, recepcioneri, sobarice.... Riječ je o sezonskim poslovima, od petnaestoga studenoga, odnosno od prvog prosinca do Uskrsa, ovisno o poslodavcu i njegovim potrebama. Radi se o šest dana u tjednu, od 48 do 52 radna sata.

Stipe Erceg, hvarski ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom rada u inozemstvu, vanjski je suradnik tvrtke koja posreduje pri zapošljavanju naših radnika u Austriji.  – Riječ je o sezonskim poslovima, od petnaestoga studenoga, odnosno od prvog prosinca do Uskrsa, ovisno o poslodavcu i njegovim potrebama. Radi se o šest dana u tjednu, od 48 do 52 radna sata. Smještaj i hrana radnicima su osigurani – kaže Erceg za Slobodnu Dalmaciju

Pojašnjava da se ova vrsta rada nikako ne smije uspoređivati s odlaskom mladih u Irsku ili Njemačku.

– Zato što se oni koji odu raditi na skijališta vrate kući za pet ili šest mjeseci, a kako ne moraju plaćati stan, hranu i režije, većina ih uštedi priličan novac. Naravno, oni koji žele odraditi i ljetnu sezonu, slobodno se mogu angažirati kod istih hotelijera – napominje Erceg.

Može li se za pola godine rada dobro zaraditi u Austriji, Erceg odgovara:

– S obzirom na to da su svi troškovi boravka radnicima pokriveni i da se svi prekovremeni radovi plaćaju – može. Pomoćni konobari plaćeni su od 1500 do 1700 eura neto. Šefovi sekcija u hotelu imaju plaće od 1800 do 2000 mjesečno, ovisno, naravno, o tome u kojem objektu je zaposlenik angažiran i kakvo mu je radno iskustvo odnosno poznavanje njemačkog jezika.

Staž koji naši ljudi odrade u Austriji, uredno se evidentira i u Hrvatskoj. Radni staž u Austriji računa se za ostvarivanje mirovine u toj zemlji, bez obzira na to što je riječ o sezonskim poslovima. – Gore se stvarno radi, ljudima zna biti psihički teško nakon kojeg odrađenog mjeseca, ali kad se sve zbroji i oduzme, prođe se jako dobro. Steknete dragocjeno poslovno iskustvo jer su to odreda hoteli najviše kategorije, a donesu kući i priličnu ušteđevinu jer, za razliku od rada u Irskoj gdje treba iz dobivene plaće namiriti visoku najamninu, hranu i režije, ovdje sve to plaća poslodavac.

Radnicima su, što je također važno, osigurane trinaesta i četrnaesta plaća. Znači, imaju pravo na božićnicu i jednu dodatnu plaću ako rade dvanaest mjeseci. To bi značilo da oni koji rade pola godine, dobivaju još jednu plaću, preciznije, pola dodatne plaće i božićnicu – objašnjava Erceg za Slobodnu Dalmaciju.

Isto tako, oni koji imaju djecu mogu se prijaviti za dječji doplatak. Nakon godine dana radnici imaju pravo na povrat poreza, s napomenom da se ne radi o beznačajnom iznosu. Pomoćni konobari moraju znati tek osnove njemačkog, konobari ga moraju znati bolje, a voditelji sekcija odlično. Kako su kuhari jako tražen kadar, često im se tolerira nepoznavanje njemačkog, pa je dovoljno da se s kolegama i gostima sporazumijevaju na engleskom jeziku.

Video: Kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 46

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:44 25.10.2019.

za pandur: Odluka da se otvore granice Jugoslavije i da svi mogu ići raditi u Njemačku smatram da je uspjeh otvorenije politike Josipa Broza gdje je dio uglavnom muškaraca otišao raditi ali i vratiti se. Cijeli krajevi su se uzdigli. U to doba me nije niti bilo ili sam bio jako mali da bi o tome tada zucnuo ali sam kasnije saznao koliko je novac od doznaka pomogao boljem životu i školovanju obitelji recimo iz BiH. Moji su rođaci završili zanate u Njemačkoj i dotjerali svaki po jedan kamion i teškim radom časno došli do dobrog standarda i na fakultetima školovali svoju djecu. Uvijek su mi govorili kako su u Njemačkoj mnogo toga vidjeli i naučili. Danas se ide puno lakše, odlaze cijele obitelji s djecom što je razlika i povratak je puno neizvjesniji. Ali i dalje smatram da odlazak naše mladosti ne treba ovako potcati.

ZD
zdenislav
09:14 25.10.2019.

zivim u austriji 25 godina radim na bausteli placa 1800 netto u hotelu konobar pocetnik 1300 netto a raditi ce kao rob tjedno 70 -80 sati

KO
komentarVL
08:31 25.10.2019.

To je baš super..neka vide političari što su napravili u ovih 30 godina,svoje rezultate "poštenja i domoljublja"..ekonomija nam je gora od bugarske,,sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije