Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nemam slobodnog dana za odlazak na plažu, ali ovi psi su moja obitelj

Foto: Privatni album
1/30
01.05.2023.
u 16:30

Još prije četiri godine nisam mislila da ćemo ovako živjeti, kaže Anneliese Aichberger . Sada imamo 19 pasa od kojih su četiri ‘normalna’, ostali su hendikepirani, neki paralizirani, drugi imaju amputirane ekstremitete, a svi su inkontinentni

Ujutro se bude veseli i željni igre, cijela kuća prilagođena je njihovim potrebama, a dvorište je njihovo carstvo kojim se šire mirisi trave i šarenog cvijeća. Potrčat će i za leptirićem, veselo zalajati zbog ptičice koja pjeva na njihovoj ogradi. Dočekat će i goste, uživati u maženju i nježnostima. I ničim neće pokazati da su drukčiji od ostalih pasa, jer oni to i ne znaju. Desperado, Coby, Lizzy, Luna, Sir Samito, Momo, Kojo, Sinja, Lola, Lani, Muffin, Nisha, Kenzo, Socki i Nika neće zaostati kad Djanna, Shira, Djito i Dolly potrče na sve četiri. Jer, umjesto nogu koje ‘ne rade’ kako bi trebale, oni imaju kolica. I baš sve mogu jer uz njih je žena velikog srca. Anneliese Aichberger svoj život podredila je brizi za hendikepirane pse.

– Iskreno, još prije četiri godine nisam mislila da ćemo ovako živjeti. Sada imamo 19 pasa od kojih su četiri ‘normalna’, ostali su hendikepirani, neki paralizirani, drugi imaju amputirane ekstremitete, a svi su inkontinentni – govori nam. U siječnju 2019. prvi je k njima stigao Kojo, pas koji je živio na ulicama Gradačca u Bosni. Nastradao je od udarca automobila i slomljena mu je kralježnica. U ljeto te iste godine jedna njemačka organizacija za pomoć psima spasila je psa sa smetlišta u Slavonskom Brodu. Nitko ne zna što mu se dogodilo, ostao je nepokretan i inkontinentan, dali su mu ime Muffin. Nakon Muffina u svoj dom primili su i kujicu koja je živjela na ulici u Srbiji.

– Vidjela samo video, bila je mršava, noge su joj bile pune rana. Javila sam se ljudima koji su je spasili i stigla nam je Nisha – govori nam i dodaje kako su suprug i ona u prosincu 2019. stigli u Istru. I imali su dobru namjeru i dogovor – nema više pasa. No nisu dugo izdržali.

 

– U ljeto 2020. javila mi se žena iz Gradačca koja je znala da je Kojo kod nas. Na ulici su pronašli Sinju, bila je još beba. Nije mogla hodati, vukla se po guzi, zdjelica joj je bila slomljena. Naš veterinar sumnja da ju je netko zgrabio za rep i bacio u pod. Nakon Sinje u prosincu 2020. stigli su Lizzy, Lola, Socki i Kenzo, slomljene im kralježnice, možda auto, a možda i čovjek. Kenzu su morali amputirati noge zbog infekcije. Luna je imala gazdu, jednom je pobjegla od kuće i nastradala od automobila. Vlasnik je više nije htio jer je ostala nepokretna. U skloništu je tako živjela godinu dana, k nama je stigla u ožujku 2021. godine – prisjeća se Anneliese Airchberger. Pozivi za pomoć samo su dolazili, a nakon njih i novi psi.

– I Lani je imala vlasnika koji je nije htio kad je stradala. Stigla nam je iz Srbije u listopadu 2021. Coby je nastradao u Crnoj Gori gdje je i operiran. No sve se zakompliciralo pa je operiran još jednom i onda je došao k nama. Momo je ulični pas iz Bosne, zbog rana koje su se ucrvale morali su joj amputirati noge. K nama je došla prošlo ljeto. Sir Samito pronađen je u Bosni, bio je još štene, i on je nepokretan. Kod nas je od studenog prošle godine. Desperado nam je stigao prije nekoliko tjedana iz Slavonije, ustrijeljen je i metak mu je ostao u kralježnici. Paraliziran je i inkontinentan, ali kako je jako mlad, možda će i prohodati – objašnjava nam što se dogodilo psima. Kujica Avi, koja je k njima stigla iz Bugarske, prije kratkog vremena otišla je u novi dom. I već im je došla Niki, kujica koja je u jednom od romskih naselja u Međimurju stradala na cesti.

O svima njima brine se sama, kaže da je suprug nedavno pokrenuo svoj posao da bi pomogao financijski. Većina pasa ima i sponzore iz Njemačke ili Austrije, a najviše im trebaju higijenske potrepštine i sredstva za čišćenje. Psi zbog inkontinecije troše puno pelena, a hrane se zdravom hranom, mesom, povrćem, voćem, tu su i razni dodaci prehrani i ulja. A kako žive, možete pratiti i na Facebook stranici Paralyzed Dog’s Istria.

– Mi nismo neka organizacija i nemamo volontera. Ponekad poželim da mi netko pomogne, ali živimo, kako ja to kažem, u divljini. I dobro je ovako – govori nam Anneliese. Bilo bi najlakše odustati, briga za invalidne pse traje cijeli dan. Za nju, kaže, nema odmora, nema praznika, nema vremena za odlazak na plažu. Stalno nekome mora mijenjati pelene. No, ističe, svi ti psi njezina su obitelj, prijatelji, oni su njezin život.

Ključne riječi
pas

Komentara 2

TO
Totonoa1234
09:30 07.05.2023.

Pravi heroj!!!!!!!

Avatar Cohen
Cohen
17:12 01.05.2023.

Fascinantna misija. Dob i zanimana para?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije