Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.08.2015. u 12:00

Talijani ne planiraju kamo će na odmor, ali važno im je da mogu vidjeti i gradove, kulturu, muzeje, izložbe, a ne samo more.

U lipnju i srpnju plaže na cijeloj talijanskoj obali zabilježile su rekordan posjet kakav nije viđen posljednjih 10 godina, izjavio je Riccardo Borgo, predsjednik udruge u kojoj je oko 10.000 tvrtki koje imaju koncesije za organiziranje boravka na plažama. Bilježi se povećanje prisutnosti i do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, udruga potrošača Codacons računa da će ove godine na ljetovanje izvan mjesta boravka otići oko dva milijuna osoba više nego lani. Samo ovaj prvi vikend u kolovozu na odmor izvan mjesta boravka otišlo je oko 20 milijuna ljudi, priopćila je udruga poduzetnika Confesercenti.

No, već godinama se više ne može govoriti o tipičnom ferragostu (zapravo Talijani ferragostom smatraju samo 15. kolovoza, taj dan tako i nazivaju, jer je car August tri dana oko polovice kolovoza odredio za odmor) kada se zatvaraju tvornice i odlazi masovno na godišnje odmore.

Danas ni tvornice ne zatvaraju, a kamoli tercijarnu djelatnost. U Italiji gotovo 99 posto poduzeća ima manje od 50 zaposlenih, a ona uvijek rade. Dakle, na odmor se odlazi u valovima i spaja ga se s blagdanima. Pošto je 15. kolovoza blagdan, vikend prije je uvijek onaj tijekom kojeg je najviše ljudi na odmoru. Radije se odmor podijeli na nekoliko tjedana godišnje. Malo zimi, malo ljeti, ali malo i ujesen i na proljeće, ovisi o ukusima i prije svega o ponudama. Talijani ne planiraju kamo će na odmor, ali važno im je da mogu vidjeti i gradove, kulturu, muzeje, izložbe, a ne samo more.

Na plaže odlaze i vikendom dok još rade, a kada idu na odmor biraju zanimljivosti. Predviđa se da će za ljetni odmor u prosjeku pojedinac potrošiti 840 eura, što je oko šest posto više nego lani, ali i 18 posto manje nego 2010., odnosno prije krize. No, povećana potrošnja za ovogodišnji odmor u odnosu na lani je i pokazatelj izlaska iz krize. Danas (3. kolovoza) oko četiri milijuna talijanskih umirovljenika dobilo je ukupno dvije milijarde eura zaostataka. Lijep iznos za potrošiti u kolovozu.

>> Stiže nam više od tri milijuna turista, gužve su neizbježne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije