Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UCJENE I PREGOVORI

Neke države plaćaju otkupnine, druge ne žele ni pregovarati

13.08.2015.
u 10:31

Za otete Amerikance i Britance ISIL nikada nije tražio otkupnine, no za dvojicu otetih Japanaca tražili su nevjerojatnu sumu od čak 200 milijuna dolara

Neke države popuštaju ucjenama islamista i plaćaju otkupnine za svoje državljane, poput Francuske, Njemačke i Italije, druge poput SAD-a i Velike Britanije protive se bilo kakvim pregovorima i popuštanju teroristima. Stoga nije ni čudo da su većina ubijenih taoca upravo Amerikanci i Britanci za koje ISIL nikada nije tražio otkupnine. Ubijani su u znak odmazde zbog napada koalicije predvođene SAD-om.

Britanac i sisački zet

Među ubijenima je 31-godišnji Amerikanac Steven Sotloff, novinar koji je pisao za brojne istaknute listove kao što su Time magazine i Christian Science Monitor, a koji je pogubljen 1. rujna 2014. u Siriji. Još jedan Amerikanac, veteran iračkog rata, Peter Kassing, koji je imao svoju humanitarnu organizaciju u Siriji, otet je u toj zemlji i pogubljen 3. listopada 2014. Među ubijenima je i James Wright Foley, koji je nestao u Siriji još 2012., a pogubljen je 19. kolovoza 2014. ISIL je u znak odmazde zbog sudjelovanja Velike Britanije u koaliciji protiv ISIL-a 13. rujna 2014. pogubio i 44-godišnjeg Davida Hainesa iz Pertha u Škotskoj, koji je otet u ožujku 2013. Otac četverogodišnjeg djeteta bio je u braku s hrvatskom državljankom iz Siska gdje je imao i tvrtku koju je pokrenuo sa suprugom.

Pogubljen humanitarac

Isto su učinili i Alanu Henningu, taksistu iz Manchestera, humanitarcu koji je dopremao hranu izbjeglicama u Siriji. Otet je dan nakon Božića 2013., a pogubljen 3. listopada 2014. Da zločinački pohod ISIL-a nema granica, dokazuje i činjenica o pogubljivanju 21 egipatskog kopta na libijskoj plaži 15. veljače 2015. Njihovu sudbinu 24. rujna 2014. podijelila je i poznata iračka odvjetnica Samira Saleh Al-Nuami koju je ISIL oteo 17. rujna 2014., nakon što je kritizirala uništenje Mosula od strane militantne grupe. Japanci Haruna Yukawa i Kenji Goto pogubljeni su krajem siječnja 2015. Bili su oteti pet mjeseci prije u Siriji. ISIL je tražio otkupninu od 200 milijuna dolara, što je japanska vlada odbila.

>> ISIL objavio da je pogubio Hrvata Tomislava Salopeka

>> Fotografija Tomislavova smaknuća kruži webom, nemojte je objavljivati!

Komentara 25

AJ
ajmo
10:40 13.08.2015.

Na ISIL kontrolirani termonuklearni udar spržit ih ko štakore i to pod hitno.

Avatar nekakav
nekakav
11:06 13.08.2015.

vidim da tu ogromna većina komentara je krivo usmjerena. pa nisu isilovci oteli nekog u hrvatskoj, francuskoj, americi. oni su oteli ljude koji su na njihovoj teritoriji. ne treba odlaziti tamo gdje je opasno. a još manje očekivati od državežave da će se za tebe uspjeti izboriti. eto, obama je rekao da mi aktivno sudjelujemo u njihovoj borbi protiv terorizma, mada nismo ništa ni potpisali niti se vezali ugovorno uz taj rat. pa naravno da kao saveznici militarističke imperijalne sile amerike moramo snositi i posljedice takvog prijateljstva i savezništva. ili netko misli da je prijatelj samo za fešte i kićenje ordenima..? i dalje važi generalna preporuka ministarstva da se izbjegavaju zemlje gdje traju sukobi. ljudi odlaze zbog velikog novca u ta opasna područja i svjesno nose glavu u torbi. netko je eto i izgubi.

BA
balic
12:50 13.08.2015.

barbari se bore protiv drugih vjera i zapada i savkog tko nije uz njih, kazu!Zemalja koje nisu u skladu sa njihovim barbarstvom,a traze novac zapada za odmazde.Koja logika je, stvarno su suplji.Tim novcem se naoruzavaju i bogate.Nakupina kriminalaca se pridruzila i pridruzuje kriminalcima,teroristima barbarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije