Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRIJE JE TO BIo PRIVILEGIJ'
Povratak na članak

Stranac koji živi u Dubrovniku opisao kako je grad postao noćna mora

Tipičnim danom oko osam kruzera iskrca po 2000 turista na ulice grada

Komentari 19

CH
Challenger
14:45 24.09.2018.

"Dubrovnik ima najveće taloženje sumpora (31,13 kg/ha, a normalno je između 5-6 kg /ha) u moru, zbog silnih kruzera koji koriste jefitina visokosumporna goriva!" Naša zemlja godišnje od posjeta kruzera zaradi 53 milijuna eura, ali da istodobno zbog ekoloških šteta pretrpi 338 milijuna eura troškova. Kruzeri kao pogonsko gorivo koriste mazut, praktično nusprodukt nakon što rafinerije iz nafte prethodno destiliraju sve moguće benzine, dizel i slična goriva. Mjerni instrumenti s broda Oceana prijevoznika P&O Cruises pokazali su da je koncentracija mikroskopskih čestica štetnih po zdravlje ljudi na palubi niz vjetar od dimnjaka 84.000 čestica po kubičnom centimetru. Na dijelu palube najbližem dimnjacima koncentracija je bila već 144.000 čestica po kubičnom centru, i to s vršnom vrijednosti od čak 226.000 čestica. Usporedbe radi, usred radnog dana u najstrožem centru Londona koncentracija je 38.400 čestica. Drugim riječima, ako se ono što se reklamira kao vrhunac turističkog luksuza s jedne i zlatna koka turizma s druge strane, usporedi sa zagađenjima svjetskih gradova, dođe se do zaključka da je zagađenje na palubama kruzera na kojima se turisti sunčaju otprilike onakvo kakvo se običava očekivati u centru Delhija ili Šangaja.

VL
DA
danijelrukavina4
15:22 24.09.2018.

Po izjavi vidiš da je direktorica TZ Dubrovnik, da se izrazim po češki "nemocnik u pameti". Ako je ovo što tvrdi Challenger istina, onda su turistički radnici u Dubrovniku, kratkovidni - imaće kratkoročnu korist, a dugoročno veliku, moguće i nenadoknadivu štetu. I inače, ove izjave, imali smo 800.000 gostiju, što je povećanje od 6 %. Koliko otpada, smeća i ostalog ti je ostavilo tih 800.000 "gostiju" - to nisu gosti, to su prolaznici. Oni imaju sve na brodu - i hranu, i spavanje i zabavu, i doktora i bazen i ostale "kenje". Vi ste im tako - destinacija da se zove "krstarenje". Iskreno, da se mene pita - kruzeri su "out". Gospodo, ne primamo kruzere - tako bih ja, da se mene što pita. Uspot, da li direktorica može odgovoriti, koliko grad Dubrovnik uopće može podnijeti - " uz stalno povećanje" - milion, dva miliona, tri miliona prolaznika. Koliko će se od njih "olakšati" u nekom dubrovačkom WC-u. Može li nam i na to pitanje odgovoriti direktorica TZ Dubrovnik ?

VL
Avatar stjepko17
stjepko17
14:49 24.09.2018.

Dubrovnik se pretvorio u veliki hostel, fast food i kinesku suvenirnicu. Ogroman priljev gostiju ( najnize kupovne moci ) je otjerao skoro sve dobrostojece turiste. Guzva je nepodnosljiva a nas ministar turizma samo broji goste i hvali se brojkama, kaoo 6% povecanje broja turista.Za vecinu ova turisticka sezona je losija od 30 d0 50%. A kako se trend nastavlja sljedece godine ce biti jos gore. Pekarnica Mlinar, Konzum i Pemo su najpopularnija mjesta za turiste od kojih mnogi pitaju domace ljude kako da se popnu na gradske zidine a da ne plate kartu. 90% ih je sa ruksacima i nose bocu vode koju nadopunjavaju na fontanama. Skoro pa dno dna. Jedna gosca , Amerikanka, iz hotela Excelsior je rekla da ne ide u grad da je horde ne pregaze.To je danas elitni turizam u Dubrovniku.

VL
DU
Deleted user
15:16 24.09.2018.

nije on nikakav "stranac" nego immigrant, ko i onaj sirijac pakistanac i afghanistanac....

VL
DU
Deleted user
15:06 24.09.2018.

Dubrovćani odaberite: novac ili mir. Najavile bi bilo Gosparima poslao novce i ne doci. Sve je u vašim rukama. Ograničite broj kruzera.

VL
DU
Deleted user
16:15 24.09.2018.

Neka pošalju 50 % turista u Slavoniju i Zagorje - tu su potrebni kao zlato.

VL
AR
Armagedon
18:03 24.09.2018.

Ma tko bogat i pametan kupuje nekretninu u gradskoj jezgri Dubrovnika.... kupuje se na Babinu Kuku, i ostalim lokacijama oko stare jezgre.ili na lokacijama oko Dubrovnika..... gdje imaš i pogled i zelenilo i mira....... !

VL
IB
ivan.biljan68
19:00 24.09.2018.

Dal* se netko,ko ja,sjeća Rijeke iz 1960--tih? Onomad je bili možda 3.000 ili malo više auti,a S A D A?? nemo*š proć od njih!Ne moreš ni nogu gurnuti na nogostup od parkiranih!A on meni o Dubrovniku,kad je bili 500--600 gospara,a sad?.

VL
DU
Deleted user
15:19 24.09.2018.

Da imate predodžbu koji je cash flow - tzv. Društvo za očuvanje starina, što je paravan udruga za naplatu ulaznica za obilazak zidina uprihoduje godišnje blizu polovinu prihoda splitskog aerodroma. Cijena je "muška" /150 kn/ i god. utržak je preko 100 mil. kn. Tek toliko, da ne bi bilo nismo znali i izvještavamo samo o nesnosnim gužvama. A bez brojnosti nema gotovine u tolikim iznosima, drugo je pitanje gdje skonča, u čijim džepovima kasnije...

VL
SE
serđo12
15:54 24.09.2018.

dolaze na pišanje u povratku iz Venecije!

VL
DU
Deleted user
21:44 14.10.2018.

Turizam u Dubroviku je koma ljeti ali nedovoljno razvijen van sezone od listopada do travnja.... Bio sam zimi u Dubrovniku i prekrasan je u svako doba .. kad kiša pada ... kad je sunčan dan.... grad koji ima dušu ali nažalost Dubrovčani polako gube osjećaj za realnost i žele što više zaraditi za što kraće vrijeme ... i kako su umorni od ljetnog kaosa automatski se žele odmoriti van sezone... Trebalo bi razvući sezonu i rasteretiti vrhunac posjetitelje ... za to treba imati i volje i ideja ali ih nažalost nema dovoljno.. Raznorazni seminari ... sportski događaji... jeftinije i nove avionske linije.... Ali izgleda da se čeka da netko to napravi možda dragi Bog...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.