Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga sudaca

“Neka umjesto političara u DSV uđu Agata Račan i Stjepan Mesić”

stjepan mesić
Goran Jakus/PIXSELL
Autori: it, sp
31.05.2010.
u 16:05

Suci prosvjeduju zbog novosti da predsjednik Vrhovnog suda ubuduće podnosi izvještaj Saboru te zato što bi ubuduće u Državnom sudbenom vijeću članovi bili i saborski zastupnici, a cijelo vijeće bira Sabor.

Zbog ustavnih promjena 8. lipnja sastat će se suci Vrhovnog suda kako bi zauzeli stav, a oglasila se i Udruga hrvatskih sudaca pismom predsjedniku Sabora Luki Bebiću. Suci prosvjeduju zbog novosti da predsjednik Vrhovnog suda ubuduće podnosi izvještaj Saboru te zato što bi ubuduće u Državnom sudbenom vijeću članovi bili i saborski zastupnici, a cijelo vijeće bira Sabor.

Udruga predlaže da umjesto političara – jer DSV mora biti neovisan o vlasti – u to tijelo uđu ugledni pravnici, a da suce za DSV biraju sami suci, na izborima. Ugledni pravnici mogli bi biti, primjerice, bivši suci Ustavnog suda, kao Mladen Žuvela ili Agata Račan ili pak bivši predsjednik Mesić koji je također pravnik. Ideja da se predsjedniku Vrhovnog suda Ustavom propiše obveza da podnosi izvješća Saboru ipak ne potječe iz kuhinje Vladimira Šeksa, već iz SDP-a, predložila ju je Ingrid Antičević-Marinović, a svi su članovi Odbora za Ustav to jednoglasno podržali.

– Navela je da takva rješenja postoje u europskim zemljama, u Sloveniji primjerice – kaže Šeks. 
I. Antičević-Marinović kaže da uvođenje obveze da predsjednik Vrhovnog suda podnosi izvješća Saboru nije narušavanje neovisnosti sudbene vlasti.

– Nenormalno je da jedna grana vlasti ne zna što rade druge dvije – kaže i dodaje da nitko ne kaže sucima kako će suditi, već bi se Saboru prezentirali statistički podaci, informacija imaju li sudovi sredstava...

Komentara 29

FN
F.N.
09:05 11.06.2010.

Udba nam kroji sudbinu. OPET!

ST
standup
17:20 07.06.2010.

Anticevicka ima duzi-jezik,..nego pamet....

OB
-obrisani-
23:09 10.06.2010.

Ugledan pravnik Stipe Mesić?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA........ HA HA HA HA HA..... HA HA HA HA HA...... :) :) :) :D :D :D Ha ha ha... ljudi, koja je ovo zajebancija..... ha ha ha... :) :) :) :D :D :D Dobro je smijati se, zdravo je. Ne mogu vjerovati, ha ha ha... :) :) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije