Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izražavanje

Neandertalci su skupljali ptičje perje i njime se ukrašavali

vrana,perje
Marijan Sušenj/PIXSELL
18.09.2012.
u 15:40

Istraživanje pokazuje da su neandertalci bili kognitivno sposobni za simboličko razmišljanje

Neandertalci su skupljali perje ptica te njime ukrašavali svoja tijela, pokazalo je istraživanje, prenosi BBC. Autori čak tvrde da su neandertalci bili skloniji tamnim perima s ptica poput gavrana i vrana.

Clive Finlayson i Kimberly Brown iz muzeja u Gibraltaru s kolegama iz Španjolske, Kanade i Belgije proučili su bazu podataka 1.699 drevnih nalazišta diljem euroazijskog područja te usporedili podatke o pticama koje su ljudi koristili s onima koje nisu. Zapazili su povezanost između ostataka ptica grabežljivica i mjesta na kojima su obitavali ljudi. Znanstvenici su otkrili da su neandertalci rezali ptičja krila, no kako ona ne sadrže puno mesa, zaključili su da ih neandertalci nisu jeli, već su im skidali dugo perje.

Finlayson tvrdi da ovi nalazi ukazuju da su neandertalci bili kognitivno sposobni za simboličko razmišljanje, te da su osim pisanja i crtanja po zidovima špilja bili skloni izražavanju kroz druge medije. Neandertalci su možda bili drugačiji, ali njihov proces razmišljanja očito je bio vrlo sličan, zaključuje Finlayson.

Komentara 3

RA
rasimcanaj
16:35 18.09.2012.

Neandertalci su bili dominantni preko 250,000 godina. Imali su veci mozak od naseg i imali su 24 para kromosoma. Stoga stvarno zacudjuje njihov nestanak...

HE
HermionaGranger
16:45 18.09.2012.

Da, začuđuje kako su tek tako nestali. Kontinuirano su živjeli u Europi preko 500 000 godina, preživljavali su u najgorim klimama i uvjetima, bili su viši i jači od današnjih ljudi, imali su veći mozak od svih ljudskih vrsta...postoje neke teorije da su današnji Europljani 99.7% Neandertalci.

AU
autoritet
17:22 18.09.2012.

ovo s perjem pomalo zvuči kao da su pripadnici stanovite seksualne manjine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije