Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grabar kitarović

'Ne znam zašto me Sanader otpisao. O satovima nisam pričala'

kolinda grabar-kitarović
Tomislav Krasnec/VLM
14.07.2013.
u 14:04

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2. Govorila je o svojoj diplomatskoj karijeri, ulasku Hrvatske u Europsku uniju, odnosu s nekadašnjim premijerom Ivom Sanaderom...

- Jednog dana vratit ću se u Hrvatsku. U toj odluci veliku ulogu igraju moja djeca i obitelj. Sada sam posvećena svom poslu. U ovom trenutku ne razmišljam o eventualnim prijedlozima. Nitko mi ništa nije ponudio - kazala je na početku današnje emisije Nedjeljom u 2, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović.

Priznala je da se od dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a s njim čuje, no nije dobila nikakve konkretne ponude.

- On zna da u ovom trenutku ne mogu biti politički aktivna i rekao mi je da stranka računa na mene, što mi je jako bitno - odala je vjerna HDZ-ovka koja je u toj stranci od 1993. godine i koja joj ne namjerava okrenuti leđa.

O eurozoni i Schengenu

- Ne mogu u ovom trenutku procijeniti kada je za Hrvatsku nabolje ući u eurozonu. Normalno, EU više nije ono što je bila prije deset godina, ali nudi mogućnost za rast. RH izvan EU-a je, da se izrazim slikovito, kad ona kihne, Hrvatska se prehladi. Bolje je da smo u njoj - smatra bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. za čijeg su mandata započeli pregovori RH s Europskom unijom.

Smatra da su usporedbe ulaska u EU sa zajedništvom u bivšoj Jugoslaviji promašene. Ulaskom u EU otvorilo se puno veće tržište za seljake, poduzetnike, život je općenito bolji, drži Grabar Kitarović koja često putuje zemljama Europske unije.

- Ne može nam interes biti samo Schengen. Moramo voditi interes i o drugim stvarima. To je dugačka kopnena granica s BiH - upozorila je Grabar Kitarović i dodala da će ulazak u EU donijeti profit u svemu, od gospodarstva do turizma.

Nisam tašta i uvrijeđena

Lijepa političarka osvrnula se i na vlastitu ''taštinu'' te nedavni propust aktualne vlade koja je nije službeno pozvala na svečanost ulaska Hrvatske u EU.

 - Nemoj biti toliko skroman, nisi ti toliko velika osoba, kazao je jednom jedan visoki dužnosnik. Ne želim cendrati o tome što se dogodilo i tko je sve pozvan. Greška je ne pozvati sve živuće ministre na takvu ceremoniju - smatra Kolinda koja, ističe, nije tašta niti se osjeća povrijeđeno što se njeno ime nije našlo na vladinom popisu službenih dužnosnika koji su bili pozvani na svečanu ceremoniju ulaska RH u EU.

Razlaz sa Sanaderom

- Ne bih o tome javno, ali niti danas ne znam zbog čega. Voljela bih o tome jednoga dana s njime raspravljati. Pitajte novinare jesam li ikada ikome rekla išta protiv njega ili bilo koga u stranci. Nisam o tome nikada razgovarala. Niti sam primjećivala satove. Pogledajte, ja sat niti ne nosim. Nisam to primjećivala dok nisu krenuli natpisi o tome - odgovorila je na pitanje je li do razlaza sa Sanaderom došlo nakon što je on posumnjao u njenu lojalnost. Naime, u to doba Grabar Kitarović se susretala s ubijenim vlasnikom Nacionala Ivom Pukanićem koji je Sanadera napadao zbog porijekla skupocjene kolekcije satova koje je posjedovao.

O pravima žena u talibanskom okruženju i kolateralnim žrtvama

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a progovorila je i o misiji NATO-a u Afganistanu.

- Talibani ubijaju civile i namjerno unose sumnju u ono što radimo u Afganistanu. Iznimno sam dobra sa sadašnjim generalom Allenom koji mi je pojasnio na koji način na terenu ponekad dolazi do targetiranja civilnih meta. No oni onda odlaze na teren, ispričaju se, surađuju sa stanovništvom, grade škole. Ponekad se bacaju letci s informacijama kako pojedini ciljevi izgledaju i s upozorenjima stanovništvu da se u vrijeme napada skloni na sigurno - kazala je Grabar Kitarović o kolateralnim žrtvama NATO-vih bombardiranja.

- Naš cilj u Afganistanu je otkloniti ikakvu mogućnost da se ta zemlja može vratiti u stanje represivnog režima - napominje Kolinda i podsjeća kako su žene u tom dijelu svijeta podvrgnute nevjerojatnom šikaniranju, od zabrane školovanja pa sve do fizičkih tortura i mučenja.

>>Grabar Kitarović nije dobila poziv, Jandroković u nižoj razini gostiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije