Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA

Ne treba stvarati paniku oko koronavirusa – ali treba poraditi na samodostatnosti

Poljoprivreda
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
26.02.2020.
u 10:07

Potencijalna opasnost od moguće pandemije još jednom nas upozorava kako je Hrvatskoj hitno potrebna jasna i snažna strategija povećanje proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda, jer smo ovisni o uvozu

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) upozorava kako je nepotrebno širiti paniku vezano za pojavu koronavirusa i netočne informacije oko toga kako je zabranjen kontakt s domaćim životinjama. Hrvatska poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, a provode se i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo uvjereni kako u Hrvatskoj ne treba stvarati dodatnu paniku, ističu u HPK. 

- Pozivamo nadležne institucije, posebice Upravu za veterinarstvo i veterinarske inspektore, da dodatno pojasne načine na koji ovaj virus ima utjecaj na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama. Mediji prenose kako je zabranjen kontakt sa životinjama što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima - kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iako iz pojedinih trgovačkih lanaca stižu informacije o pojačanom prometu HPK vjeruje kako u ovom trenutku u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do većih poremećaja u opskrbi hranom i životnim namirnicama. Međutim, pojava koronavirusa i potencijalna opasnost od moguće pandemije još jednom nas upozoravaju kako je Hrvatskoj hitno potrebna jasna i snažna strategija povećanje proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda, jer smo ovisni o uvozu. 

- HPK već godinama upozorava na pitanje nacionalne sigurnosti ukoliko je domaća proizvodnja ispod 50% razine samodostatnosti, na nedostatak skladišnih kapaciteta i robnih rezervi hrane. Države koje su ovisne u uvoznim robama, s globalnog tržišta u ovakvim se situacijama mogu naći u velikoj opasnosti da dovedu u rizik opskrbu svog stanovništva dovoljnim količinama hrane, ali isto tako da budu pod udarom špekulativnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Vjerujemo kako je i ovo prilika da domaći proizvođači i lokalni lanci opskrbe dobiju na važnosti i da još jednom shvatimo kako je proizvodnja domaće hrane prioritet svake zemlje koja ne želi da ugrozi svoju prehrambenu suverenost u sličnim situacija - rekao je Mladen Jakopović.

Tema: koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije