Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed roditelja

'Ne štedite na našoj bolesnoj djeci'

djeca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.01.2014.
u 17:12

U Ministarstvu socijalne politike i mladih ističu da status njegovatelja mogu imati i roditelji čija su djeca više od četiri sata u ustanovi

- Ne štedite na našoj bolesnoj djeci, poručili su danas roditelji djece s teškoćama u razvoju. Prosvjed na Markovom trgu organizirali su zbog Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika o korištenju ortopedskih pomagala, koji im prijete ukidanjem statusa roditelja njegovatelja ako je dijete više od četiri sata u vrtiću ili školi te im smanjuje prava na pomagala. U Ministarstvu socijalne politike i mladih ističu da status njegovatelja mogu imati i roditelji čija su djeca više od četiri sata u ustanovi, ako u vrijeme nakon isteka četiri sata u ustanovi asistiraju tj. pružaju njegu svom djetetu.

– Dosad se to tako u praksi i rješavalo, i rješava se ako su spomenute ustanove pod ingerencijom ovog Ministarstva, napominju. Problem se pojavio u tri slučaja zato što su djeca pohađala ustanovu koja je pod Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta.

- Majke nisu dobile mogućnost da tamo budu uz djecu, pa je nadležni Centar za socijalnu skrb dobio podatak da djeca provode više od 4 sata dnevno u ustanovi, što automatski diskvalificira njihove roditelje da i dalje imaju status roditelja njegovatelja. No taj je problem u praksi sada riješen dogovorom Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ministrica Opačić je prema Ministarstvu obrazovanja odaslala naputak o postupanju u ovakvim slučajevima, to jest da se roditeljima omogući da u instituciji budu uz svoje dijete i tako ostanu u zakonskim okvirima koji im omogućuju zadržavanje statusa roditelja njegovatelja - kažu u ministarstvu M. Opačić.

Dakle, roditelj bi došao u školu po isteku 4. sata, i to ne školskog od 45 minuta već lunarnog od 60 minuta. Ovim pojašnjenjem izbjeći će se neka tumačenja do kojih je dolazilo, kako smo čuli od jedne majke s dubrovačkog područja, gdje su od roditelja tražili da svih pet sati nastave budu u školi s djetetom, žele li zadržati status njegovatelja. Inače, 2012. je status koristilo 2876 roditelja, na što je iz državnog proračuna utrošeno 112 milijuna kuna. U rujnu 2013. godine pravo je koristilo 3093 osoba što pokazuje jasan rast i namjeru države da pomogne većem broju roditelja djece s teškim oštećenjima, a ne da reducira prava, ističu.

U Ministarstvu napominju i da se u Zakonu o socijalnoj skrbi ispravljalo stare nepravde, kao na primjer diskriminaciju djece s invaliditetom, korisnike invalidnina, koja su u ustanovama provodila više od 4 sata dnevno. Naime, 659 njih u 2012. godini primalo je smanjeni iznos osobne invalidnine jer su boravili više od 4 sata dnevno u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili kod drugih pružatelja usluga boravka. Sa stupanjem novog zakona na snagu svi oni ponovno primaju punu invalidninu. Osim što se broj roditelja njegovatelja konstantno povećava, isto je i za broj osobnih asistenata za osobe s visokim stupnjem invaliditeta kojih je u 2011. bilo 551, a u 2013. 631. U 2013. Ministarstvo je osiguralo sredstva za 16 videćih pratitelja za slijepe osobe, a 150 je asistenata u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. - Puno je pokazatelja koji govori u prilog činjenici da Ministarstvo, u skladu sa zakonima i financijskim mogućnostima, kontinuirano proširuje usluge za djecu i odrasle osobe s invaliditetom, a ne da ih reducira kako se može zaključiti po porukama s današnjeg prosvjeda - poručuju iz ministarstva Milanke Opačić.

Iz HZZO pak kažu da je su novim Pravilnikom o ortopedskim pomagalima korigirane indikacije za ostvarivanje prava na pojedina pomagala, te produženi rokovi uporabe za neka, čime se na prvo mjesto stavlja njihova funkcionalnost. - Bez obzira na propisani rok uporabe, uvedena je obveza provjere funkcionalnosti prije svakog odobravanja pomagala. Provjera funkcionalnosti pomagala omogućit će osiguranicima da dobiju novo pomagalo i prije isteka predviđenog roka ukoliko pomagalo koje koriste više nije u funkciji - kažu u HZZO-u. Dodaju da prava djece na pomagala nisu izmijenjena. - Cilj nam je da osigurane osobe imaju pravo na sva potrebna pomagala, a da pritom postupamo racionalno. Svaki posebni slučaj razmatramo zasebno i upite brzo rješavamo. Trenutno aktualna tema punjenja kisikom boca za kisik za osigurane osobe koje ostvaruju pravo na ovo pomagalo je riješena, te je pitanje dana objave odluke u Narodnim novinama, rekli su.

>> U bazenu se kreću slobodno, plivanje im pomaže u terapiji

Komentara 6

MA
maaraa
19:10 28.01.2014.

ovo su djeca invalidi i njihovi roditelji.......da je kojim slučajem došlo nekoliko pristalica istospolnih brakova, cijela bi se Vlada naslikala a za djecu invalide nek brine netko drugi............

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:32 28.01.2014.

Gdje su sad svi oni koji se kunu da žele svima a naročito djeci bolje, zar vladu nije sramota stedi na onima kojima je najpotrebnije, ali sta njih briga SRAMOTA

KA
kafka
09:28 29.01.2014.

Poštovane Hrvatice i Hrvati, učinite što je u vašoj moći i pomozite odraslima i djeci s posebnim potrebama. Pomozite njihivim bližnjima i roditeljima. Sutra možda netko od vas također bude trebao pomoć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije