Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Zagreb

Ne plati li pacijent dug 
od 20 kuna, svi građani moraju sanirati bolnicu

01.09.2010.,  Zagreb - Klinicki bolnicki centar Zagreb, Rebro na Kispaticevoj 12. Ulaz u Hitnu sluzbu.
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
16.11.2015.
u 22:30

Pacijenti duguju 20 milijuna kuna jer nisu donijeli uputnicu ili nisu platili participaciju, objašnjava prof. Hrvoje Vrčić

– Volio bih da inspekcija HZZO-a dođe što prije i da sve raščistimo – kazao nam je jučer prof. Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, kad smo ga pitali dolazi li mu danas inspekcija HZZO-a zbog opomena pred ovrhu koje je pacijentima u ime KBC-a poslao odvjetnički ured.

Za dug se terete brojni osiguranici od 2011. naovamo, a mnogi su u vrijeme za koje im je ispostavljen račun bili zdravstveno osigurani ili su imali važeće police dopunskog osiguranja, a ima i djece, za koju je zdravstveno besplatno. Međutim, Rebro za participacije potražuje 10,4 milijuna kuna, a za liječenje skoro 11 milijuna. Dugovi su nastali od 2011. godine naovamo.

– Jedini sam počeo naplaćivati te dugove. Da sam 20 milijuna kuna otpisao, rekli bi da sam nesposoban i neodgovoran – objašnjava prof. Vrčić, uz napomenu da je dužan svakoga mjeseca isplatiti plaću za 5140 zaposlenih u najvećem KBC-u u Hrvatskoj.

Ne donose uputnice

Mnogi se ovih dana zgražaju što se dugovima s Rebra terete djeca, no bez licemjerja i patetike, ti su se dugovi nagomilali na naizgled banalnim detaljima. Primjerice, kad roditelji u bolnicu dovedu dijete bez uputnice, liječnici ih gotovo nikad ne odbiju, uz dogovor da uputnicu donesu naknadno. Ali roditelji to često smetnu s uma ili ne misle da je važno, pa je ne donesu.

Slično je i s participacijama. Iako je riječ o humanoj djelatnosti, bolničko knjigovodstvo mora funkcionirati kao i bilo koje drugo i da bi se bolnička usluga od HZZO-a naplatila, mora postojati pokriće.

– Svima koji imaju potvrdu da su svoj dug platili, ispričat ćemo se. Nitko tko to ne treba neće platiti, i takvima ćemo se ispričati. Međutim, valja imati na umu i da se rezultat naplate ovih dugova tiče svih građana. Jer ako se oglušimo i ne platimo svojih dvadeset kuna, za posljedicu imamo sanaciju bolnica za koju onda svi građani moraju plaćati milijune kuna – podsjeća prof. Vrčić, pozivajući zaboravne da plate svoj dug. Dio ih je, napominje, dug već platio.

Sve koji misle da nisu dužni platiti primljene račune, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pozvao je da dođu u njihov područni ured po potvrdu koju će odnijeti odvjetničkom uredu a koja ih oslobađa duga. 

>> Dobili opomenu, a u bolnici nisu ni bili

Komentara 13

DA
daribor
07:28 17.11.2015.

Od tih 20 milijuna kuna su 15 milijuna odvjetnički troškovi. Pa recite slobodno da financirate preko ljudi neki odvjetnički ured. Smradovi.

PA
paosmarsa
00:08 17.11.2015.

Ovo je suludo. Meni su poslali opomenu pred ovrhu a racun za platit jer nisam imao participaciju nikad nisam ni dobio. Zbog duga od 40 kn su mi naplatili 250 kn odvjetnickih troskova. Valjda se prvo salju racuni pa ako se ne plati onda se salju ovrhe... Ovo je ista muljaza kao Bandic-Hanzekovic

DU
Deleted user
08:38 17.11.2015.

Ravnatelj ne govori istinu ili barem ne u potpounosti. Osobno sam bio na ortopedskom pregledu, s urednom uputnicom koju sam predao na šalteru zajedno s karticom dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sestra mi je vratila karticu a da ništa nije upisala da bih, nakon 2 mjeseca dobio opomenu da nisam platio dopunsko osiguranje. Nakon telefonske intervencije, rečeno mi je da se to često dešava da sestre na šalteru ne upisuju podatke dopunskog osiguranja. Prema tome dr. Vrčić treba prvo sredi stanje u KBC-u za što je plaćen, a tek nakon toga traži "krivce" među pacijentima. Da je sposoban, to se nebi dešavalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije