Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2014. u 23:00

Hrvatska kao članica EU ima pravo inzistirati da Beograd promijeni stav

Dobro je da Hrvatska kao članica Europske unije u pregovorima koje EU započinje sa Srbijom naglašava stav da se Beograd ne može ponašati kao “Haag poslije Haaga”.

Zakonom kojim Srbija pokušava proširiti svoju nadležnost za suđenje za ratne zločine i izvan svojih državnih granica, na područja svih bivših socijalističkih republika SFRJ, službeni Beograd pokušava postati upravo to – ekvivalent Haaškog tribunala nakon što je on završio s radom. Srbija na to nema pravo, a Hrvatska ima pravo kao članica EU, u koji Srbija želi ući, naglašavati ovaj problem i inzistirati na tome da ga Beograd promijeni.

Ministarstvo pravosuđa RH zatražilo je od Ministarstva vanjskih i europskih poslova da u Vijeću EU u Bruxellesu izrazi takav hrvatski stav. No, ako ga je na zatvorenim sastancima i izrazila, ministrica Vesna Pusić nije ga kasnije i javno obznanila u izjavama novinarima nakon sastanaka.

Možda je pogriješila, ali možda i nije jer Hrvatska bi trebala pomno birati trenutak u kojem želi naglasiti postavljanje takvog uvjeta Srbiji.Hrvatska zaista mora paziti da u EU ne ostavi dojam da se prema Srbiji u pregovorima ponaša kao što se Slovenija ponašala prema Hrvatskoj. Mora na to paziti zato što realno od takvog ponašanja može imati samo štete.

I Slovenija je izgubila na ugledu unutar EU zbog svoga ponašanja prema Hrvatskoj. Hrvatska ne želi slabiti svoj ugled u EU nego ga jačati. A istovremeno ne želi ni davati popust Srbiji nego želi da Beograd ispuni sve standarde i sve preduvjete za primanje u članstvo EU.

>>'Ako ne možemo s drugima, bar da sa Srbijom pokušamo riješiti pitanje granice'

Komentara 10

0
0
10:53 01.09.2014.

Ma daj molim vas ...koji to ugled Hrvatska ima nakon izručenja ili neizručenja udbaša, nakon svađe sa Češkom , Mađarskom, Slovenijom, Italijom...Nema ugled i zato treba stajati iza svojih nacionalnih interesa , pa možda nakon toga stekne ugled.

VE
verakruz
10:55 01.09.2014.

Mene kao građanina RH zanima jedna stvar... Zašto izjave naših građana Hrvatske nacionalnosti koje su žrtve srbocrnogorske agresije na RH nisu relevantne kao dokazi za DORH i MUP, i zašto se svi prozvani zločinci hitno ne pohapse i procesuiraju??? Tko to koči? Ime i prezime! Kako može žrtva silovanja ili logora, ili netko tko je izgubio sina, muža, brata živjeti od tuge, jada i čemera u ovakvoj banana državi, koja se ponaša kao drugi agresor prema svojim građanima ???

BM
Boris Markovic
10:30 01.09.2014.

Pozdravljam Gospodina Krasneca koji je dobro prokuzil kak nas Beograd sada mora slusati kaj smo mi mocna zemlja EU. Oni su balkanci, a opce je poznato kak Balkan mora raditi ono kaj mi Europljani hocemo. Samo ne razmem zakaj see srbekima EU uopce i nudi. Otvoreno im se mora kazati kak su oni primitivci i nemaju sto traziti u drustvu civiliziranih naroda EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije