Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije 69 godina
Povratak na članak

Navigator aviona Enola Gay: Atomska je bomba zapravo spasila živote

Van Kirk je upravljao avionom koji je prenosio atomsku bombu, a nakon što je vidio njezinu razornu moć, rekao je kako ne želi da se ikad više koristi

Komentari 19

DV
david.vizental
15:55 06.08.2014.

ukoliko malo pogledamo širi aspekt te ustvrdimo da je ova američka imperija u zadnjih 70 godina odgovorna za smrt 50-60 milijuna ljudi..onda stvarno možemo zaključiti da znaju dobro raditi svoj posao...ubijati

VL
Avatar superhik74
superhik74
18:11 06.08.2014.

Posebno je spasila zivote onih na koje je pala u Hiroshimi i Nagasakiju. Uskore bi mogli cuti da su i nacisti "spasavali zivote" u Ausvicu.

VL
XA
xaron
18:41 06.08.2014.

@chemica... Kad su u Los Alamosu čuli za massacre u Hiroshimi, kompletan naucni tim ( izuzev E.Telera) napustio je posao uz komentar : sad smo i mi kućkini sinovi. Nema nikakve razlike između njih i Dr. Mengele.

VL
Avatar superhik74
superhik74
18:24 06.08.2014.

Vojno-industrijski kompleks je dobio na poklon novu igracku koju je trebalo testirati jer sto je igracka ako se ne mozes pohvaliti svojim prijateljima a jos vise svojim neprijateljima kako imas novu igracku. To sto su sprzili 300-400 tisuca ljudi, koga briga.

VL
RA
Rangostar
18:32 06.08.2014.

Ako A. bomba spasava živote onda u čemu je problem. Više nuklearnih glava,više spašenih života. Svi bi trebali imat jedno desetak.

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
07:41 07.08.2014.

Bomba je bačena sa jednim ciljem, ubiti CIVILE. Žene, djecu, starce, bebe, sve - bez ikakve razlike....ma tko pokušavao opravdati u svome bolesnom umu ovaj zločin, to je zločin i ne može se nikako drugačije nazvati. Nagađaju razni zgubidani kolikeke bi bile žrtve u slučaju daljnih napada, zašto njihov um ide isključivo u smjeru rata i pravdanja zločina kada to čini njima bliska strana, vjerujem da ni sami ne bi znali odgovoriti. Zašto se ne bi zapitali, koliko bi trajao rat da su pomorski blokirali Japan (bitku na moru je već izgubio) otočnu državu bez vlastitih resursa, rude, nafte...koliko bi trajao rat, i koliko bi dugo njihovi vojni strojevi letjeli, vozili. Ali ne, bitno je pokušati opravdati zločin i reći kako je ubijanje civila zapravo spašavanje života...koja bolesna logika! -Zanimljivo je napomenuti kako je Nagasaki, ujedno i najveći Katolički grad u Japanu, možda nema veze sa odabirom mete ali tko zna......kako je u povijesti SAD samo jedan predsjednik bio Katolik i završio je kako je završio ....tko zna. Ipak, ovo je samo jedno od nagađanja u stilu cijenjene gospode koja pravda zločin kazujući kako ubijanje civila spašava živote...

VL
HR
hrxxx111
15:13 06.08.2014.

atomska bomba je medijski rat koji je amerika dobila. U to vrijeme Japan je bio razoren, Tokio do temelja unisten. Nije im znacilo nista sto ameri imaju malo jacu bombu.Na predaju je Japance natjerao pocetak invazije Rusa na istok

VL
NE
neboiznadzagreba
16:24 06.08.2014.

Trebalo je isprobati novo oružje i oni su to učinili , rezultati su bili zadovoljavajući i po potrebi će to ponoviti , ljudima se nazivaju isti ...

VL
RE
real
17:25 06.08.2014.

od klasičnog bombardiranja Tokija je bilo više šrtava... a od 24h bombardiranja Dresdena 360,000 žrtava

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
23:49 06.08.2014.

Bomba je bila isključivo bačena kako bi prestrašio Sovjetski Savez. Koji je već imao desantne postrojbe na obali Hokaida i zauzeo cijelu današnju Sjevernu Koreju. Čije su snage pregazile Kvantunšku armijsku grupu u Mandžuriji i izbacile iz stroja milijune japanskih vojnika. Dakle, samo da se SSSR drži na žeravici i prijeti mu se. To piloti i navigatori nisu nikad shvatili, a i morali su sami sebe uvjeriti kako su radili za spas američkih vojnika. A nisu. Već je atomska bomba bila za bolje početne položaje u Hladnome ratu. Zločin učinjen iz političkih razloga američke dominacije.

VL
TH
thekurcula
19:26 07.08.2014.

Ima jedan filmić na you tube u kojem Aleksandar Dugin daje nekome inervju i gde se dotiče i ove teme. I Dugin kaže, otprilike, sledeće. Kaže, svi znamo ko je i kakav je bio Staljin, diktator kojemu nije bilo teško zarad političkih ideja slati milione u smrt, ali, kaže Dugin, da je taj isti Staljin imao atomsku bombu, kao što nije, i da ju je imao 1942., ili 1943. kad je branio fizički opstanak Rusije, to jest SSSR-a, verovatno bi tu bombu i upotrebio protiv Nemaca. Međutim pred kraj rata, kad su Rusi bili nadomak Nemačke, Staljin tu bombu, i da ju je imao, ne bi upotrebio. Siguran sam u to, kaže Dugin. Amerikanci u sličnoj situaciji jesu. Tek toliko da je isporobaju i da vide koliko su njezini efekti stvarno zastrašujući. Eto, to je jedna lepa i korisna poredba u mentalitetu ruskih diktatora i američkih demokrata.

VL
CH
chemica
15:31 06.08.2014.

A bolje da je izginulo 200 tisuća Japanaca nego 200 tisuća Amerikanaca na koliko su bili procijenjeni američki gubici u slučaju invazije na Japan. Odluka donesena u skladu sa zdravim razumom. Što je trebalo? Japance zasuti cvijećem pa da ratuju još 100 godina?

VL
NE
Nepokolebljiv
19:08 06.08.2014.

Na osnovu iskustava s potvrdenim ranijim procjenama u desantima na otoke - ukljucujuci i Okinavu - procjene su pokazivale da u slucaju invazije na japanske otoke bi bilo oko 500 tisuca poginulih americkih vojnika i 3 puta poliko ranjenih a poginulih Japanaca bi bilo 1.5 do 2 miliona a ranjenih do pet puta toliko. Koliko god je strasno zrtvovati stanovnike dva grada koji su do tada namjerno bili postedeni svih bombardiranja tokom rata, smrt tih nevinih zrtava je zapravo spasila gotovo 10 puta vise ljudskih zivota. Sretna okolnost da Japanci nisu znali da su te dvije bombe zapravo bile jedine bombe koje su tada Amerikanci imali na raspolaganju za duze vrijeme pa su u strahu od daljnih atomskih udara odustali od daljnjeg ratovanja.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.