Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezični natpisi

Natpis Spomen-dom na Ovčari na ćirilici – nezamislivo

vukovar
Marko Lukunić/Pixsell
28.12.2012.
u 20:35

Pravaši su dosad prikupili 3000 potpisa. Uvjereni su da će sakupiti potrebnih 5000 i predati ih šefu Sabora Josipu Leki

Već nekoliko dana u središtu Vukovara HSP dr. Ante Starčević prikuplja potpise za peticiju protiv uvođenja dvojezičnih, odnosno, ćiriličnih natpisa na javnim ustanovama.

Naime, prema popisu stanovništva, u Vukovaru je 34,87 posto Srba i prema zakonu, imaju pravo na službenu uporabu svoga pisma, ćirilice. Pravaši peticijom traže moratorij na primjenu tog zakona na 10 godina.

– Prikupili smo više od 3000 potpisa. Uvjereni smo da ćemo skupiti i potrebnih 5000 te ih uručiti predsjedniku Sabora Josipu Leki. Zatražit ćemo i reviziju popisa stanovništva jer mislimo da nije vjerodostojan – kaže Antun Žagar, dopredsjednik stranke.

Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srbijanskih koncentracijskih logora traži promjenu zakona koji manjini na nekom području, ako čini više od trećine stanovništva, omogućuje dvojezične natpise. Logoraši dodaju da je postotak "prenapuhan" jer Srbi dolaze iz Srbije samo po mirovinu ili ostvariti neka od imovinskih i socijalnih prava te na popis stanovništva i glasovanje. Gradonačelnik Željko Sabo pak drži da se treba držati zakona ili inicirati njegovu izmjenu. I Damir Barna, čelnik vukovarskog HDZ-a, smatra da je broj Srba u Vukovaru netočan.

– Uvođenje ćirilice bila bi nagrada za genocid i progon Vukovaraca – kaže Barna. Dogradonačelnik Dejan Drakulić (SDSS) kaže da Grad ima obvezu provesti i uskladiti sve sa zakonom.

– Ne vjerujem da će se promijeniti Ustav i Zakon zbog jedne nacionalne manjine na štetu drugih manjina, primjerice, talijanske – kazao je Drakulić, ali nije mogao reći hoće li i kada SDSS podnijeti zahtjev za dvojezične natpise.

U Zakonu o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina piše da sve ploče na državnim ili gradskim institucijama moraju biti dvojezične. Na pismu manjine moraju biti i ploče na ulazu u mjesto, nazivi javnih ustanova, žig, memorandum, dopisi, zapisnici te izvješća. U Vukovaru misle kako bi ipak bilo pretjerano, a i nezamislivo, da neke vukovarske svetinje, poput memorijalnog groblja ili Spomen-doma na Ovčari, budu ispisane ćirilicom.

>> 'Prenapuhano je da u Vukovaru živi 34,87 posto Srba'

Komentara 5

JS
ja sam gladan
20:46 28.12.2012.

Popis je krivotvoren. Srbi lažu, kao i uvijek. Ni u ratu, ni u miru, nedaju nam mira. Pa do kad ćemo trpjeti njihova njasra? Meni ih je dosta.

VO
vordag
20:51 28.12.2012.

Treba fino sjesti, dobro razmisliti i pronači način, na koji se primjena tog zakona može prolongirati do daljnjeg. za područje grada Vukovara.

OB
-obrisani-
21:01 28.12.2012.

pa ja kd ih bude 35% onda nek traze DRZAVU,ahahahahahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije