Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svrgavanje Gadafija

NATO nema dovoljno streljiva za operaciju u Libiji

nato
AFP/Pixsell
16.04.2011.
u 20:30

NATO neće odustati dok ne svrgne Gadafija, ali ne 
zna kako to učiniti.

Libijski ratnici s obje strane zaglavili su duboko u pijesku vrele Sahare, a svijet ne zna kako razriješiti problem u koji se brzopleto uključio. Ratna žestina došla je do granice na kojoj se ne biraju sredstva. Gadafi je u Misrati, tvrde pobunjenici, protiv njih upotrijebio kazetne bombe.

– Prošlu noć kao da je padala kiša – kazao je stanovnik Misrate koji brani svoju četvrt.

Misrata, jedini grad na zapadnoj obali koji još uvijek, barem djelomično, drže pobunjenici, postala je simbol otpora protiv režima iz Tripolija. Sustavno se granatira, gine mnoštvo civila, a gotovo 8000 stranih državljana konačno je napustilo ovaj grad smrti. No više od samih gubitaka i teških borbi na terenu, slabo opremljene pobunjenike brine situacija u NATO-u. Kako je u petak pisao The Washington Post, snage NATO-a angažirane u zračnim operacijama nemaju dovoljno navođenih bombi ni ostalog streljiva.

Skromne akcije

Citirajući tajne izvore iz američke vlade i NATO-a, list ističe da taj manjak upozorava na ograničenja s kojima se suočavaju Velika Britanija i Francuska kao predvodnice te druge europske zemlje pri dužem vođenju razmjerno skromne vojne operacije. S druge strane, i među samim članicama NATO-a dolazi do “pucanja”. Svi su svjesni kako sadašnja UN-ova rezolucija neće biti dovoljna za rušenje Gadafija, ali i da bi kopneni vojni angažman mogao dodatno zakomplicirati akciju. Najnervoznije članice, Velika Britanija i Francuska, sada traže da se proširi arsenal ciljeva u Libiji. Britanski premijer David Cameron na početku akcije isticao je kako je u pitanju isključivo zaštita civila, no nakon najnovije izjave koju potpisuje zajedno s Obamom i Sarkozyjem jasno je da NATO ne misli odustati dok ne svrgne Gadafija. Da, ali kako?

Berlusconi odustaje

Nesuglasice među članicama NATO-a sve su češće. Hillary Clinton odlučno je odbacila novi američki angažman koji su pokušali izmoliti Francuzi. U petak je i Italija odbacila zahtjeve da bitnije pridonese zračnim udarima na Gadafija.

– Mi smo učinili dovoljno – rekao je Silvio Berlusconi. – Angažman koji nadilazi naše sadašnje opredjeljenje ne bi imalo smisla.

I Španjolska odbija pojačati angažman, a strah Britanaca i Francuza od vojnih zastoja sve više raste. Javila se ponovno i Njemačka koja upozorava da je cijela akcija golem rizik koji bi na pragu Europe mogao stvoriti osakaćenu i podijeljenu Libiju.

– Postoji velik rizik da bi vojne operacije mogle zaglaviti i Libiju pretvoriti u podijeljenu državu, u kojoj će Gadafi kontrolirati priličan komad zemlje – kazao je Werner Hoyer, zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova.

– A ako se to dogodi, to će biti prava europska noćna mora – tvrdi Hoyer.

Ključne riječi

Komentara 100

OB
-obrisani-
21:33 17.04.2011.

17.04.2011. u 20:03h U2 je napisao/la: Stoki zhidove sto mislis o ovome 17-04-2011 The British and French governments want more UN sanctions against Libya but are being blocked by China, Russia and India. ---------------------------------------------------------------------------- I sada bi netk mogao pomisliti kako su Kinezi i Rusi (Indija nijestalni član VS UN i nema pravo veta) pojeli što su posrali kada nisu stavili veto na odluku o intervenciji pod plaštem UN a istina je nešto drugačija, naime postoji informacija o tome što bi obuhvačale nove sankcije a to je među ostalima i gašenje libijskih satelitskih TV programa, ništa spektakularno kao što bi se iz “bombastične“ najave maloumnika U2 pomislil. Naime on je samo ograničen i vidio je naslov i nekako ga preveo a nije bidan pročitao, a možda i je ali nije shvatio, ostatak informacije :)) A ja ću u svojoj neizmjernoj dobroto dati tu informaciju samo da po neznam koji puta pokažem i dokažem koliko je ovaj bedak U2 zapravo glup i nepismen. Dakle sa livenewsindia.com-a “April 17, 2011 6:27 PM The British and French governments wish some-more UN sanctions opposite Libya though are being blocked by China, Russia and India. Sky News sources in New York contend that among a operation of additional measures sought is a offer to supplement Libyan state TV to a list of Libyan companies with that it would turn bootleg to do business. The dual governments disagree that state TV is helping a Gaddafi fight aims by broadcasting propaganda. Libyan TV is partially promote around satellite companies Arab Sat, Nile Sat and Euro Sat. If it was listed, they could no longer accept payments from Tripoli. That competence inspire a companies to cruise either to continue to lift a Libyan TV signal. China, Russia and India have all called for Nato’s bombing debate opposite Libya to stop. Sky News also understands that within Nato, a Americans, British and France are debating with other countries to see if a list of troops targets in Libya can be widened.“

Avatar Sor@n
Sor@n
22:55 16.04.2011.

16.04.2011. u 22:50h Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ je napisao/la: izgleda da su nenaoružani civili malo posustali..... ----------------------------------------------------------------- Hehe, čekaju municiju.

IR
irani
09:30 17.04.2011.

A Nil tece i tece ..... :) :) :) :) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije