Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOCROSS

Natječu se u 'automobilima na kilu', a uskoro će organizirati i utrku za žene

autocross
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/6
05.11.2013.
u 14:30

U planu je da staza, jedina takva u Slavoniji, postane i dio turističke ponude

Više od 40 godina Veličani su na obroncima Papuka, predjelu Poljanice iznad svoga mjesta dovozili i bacali smeće, a iz obližnjeg kamenoloma su na isto mjesto dovozili mulj. Sada se na tom istom mjestu održavaju auto i moto cross utrke s preko 500 posjetitelja, a u planu je da staza, jedina takva u Slavoniji, postane i dio turističke ponude.

- Kada sam 2006.godine postao načelnik inspektori su počeli upozoravati na problem smeća i nužnost sanacije divljeg odlagališta. Napravili smo projekt sanacije te uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša dobili neka sredstva i sanirali odlagalište – ističe 39-godišnji Vlado Boban, načelnik općine, član Auto moto kluba Velika.

Tomislav Mandić, predsjednik Auto moto kluba koji je osnovan 2007. godine, dodaje da su prvo išli gledati kako te staze izgledaju u Zagorju gdje ih ima dosta, a onda su odlučili ta takvu istu urede i na nekadašnjem smetlištu.

– Natjecanje je prava atrakcija za mještane i gledatelje koji dolaze iz okolice jer tako nečega nema u Slavoniji, a mnogi za to nisu ni znali. Posebnu draž natjecanju daju kontakti između automobila koji se događaju tijekom vožnje, a što publika posebno voli. Na startu automobili izgledaju lijepo, ali kada se završi utrka oni su gotovo neprepoznatljivi – objašnjava Mandić, koji se osobno na natječe jer je on član kluba kao motociklist.

Ali zato je načelnik Boban strastveni vozač, ali isto tako i posebno vješt u prepravljanju, kako on kaže 'krševa', u nešto što će se moći voziti.

– Natječemo se s u automobilima koje obično kupujemo na kilograme, cijena im se kreće od 1000 do 2000 kuna. Važno je da oni za natjecanje budu tehnički ispravni i što lakši te da se dobro zaštite dijelovi motora zbog čega se na njih stavlja roll bar. Iz automobila vadimo sve što se može izvaditi, od sjedala, vrata do šajbi. Osobno ja na svome nikada nisam vadio šajbu jer mi nije baš gušt da mi tijekom vožnje blato frca u lice. Zajednički automobile popravljamo i sređujemo za natjecanje, ali kada smo na stazi onda jedni druge ne poznajemo - dodaje načelnik koji je u vožnji na Staru godinu imao do sada najveću nezgodu. Tada se prevrnuo u automobilu za vrijeme vožnje, ali brzo su ga vratili na stazu pa je nastavio dalje.

Iako, kaže, zaposlenici u općini nisu baš oduševljeni njegovim hobijem jer se boje da će morati ponovno na izbore, a od 2006. godine išli su čak šest puta, najteže je ipak bilo sa suprugom koja se u početku jako ljutila na njega strepeći za njegov život.

– Planiramo osnovati i prvu žensku ligu u Hrvatskoj. Mi ćemo im pripremiti automobile, a one neka se natječu. Na stazi dugoj 700 metara najveća brzina koja se može postići je 60 kilometara na sat. Imamo i jednog velikog investitora koji ovu stazu želi uvrstiti u dio turističke ponude jer smatra da će za ovakav oblik sporta biti dosta zainteresiranih – objašnjava načelnik dodajući da i vojska želi na ovoj stazi sa svojim terenskim vozilima odraditi dio vježbi prije odlaska u Afganistan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije