Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I roditelji prijete!

Nastavnici organizirali prosvjed da 
bi se obranili 
od učenika

'facebook-user-ff'
Arhiva VL
05.06.2012.
u 11:05

U školi se ne mogu oduprijeti stalnom omalovažavanju nastavnika na Facebooku. Stručnjaci kažu da se profesori boje i roditelja

“Uništila mi je cijeli dan”, najblaži je dio poruke koju je učenica 7. razreda OŠ Ivana Merza u Zagrebu, uz pogrdne komentare, objavila na svome Facebook profilu vrijeđajući nastavnicu biologije. “Počastila” ju je krajnje vulgarnim izrazima, a vrijeđanju su se pridružili i neki roditelji. Bila je to kap koja je prelila čašu pa su nastavnici na čelu s ravnateljem Zvonkom Piljekom potkraj svibnja održali prosvjed na kojem su sudjelovali i učenici.

“To vidi cijeli svijet

– Tragično je kako se učenici odnose prema učiteljima, a najgore je što imaju podršku roditelja. No, nije naša škola jedina u kojoj se to dogodilo – otvoren je bio ravnatelj ne želeći otkriti koje je točno riječi upotrijebila djevojčica, a što je, kaže, mogao vidjeti cijeli svijet. No, upadanje u učionice usred nastave i prijetnje roditelja zaredali su, a inspekcija Ministarstva znanosti i sporta, zbog anonimnih prijava, u zbornici im je često, a stiže i danas.

– Od napada, naročito putem društvenih mreža, nemoguće se obraniti. Roditelji su na strani učenika, vrijeđaju nas, a mi ne možemo poduzeti ništa. Jedini način na koji se možemo zaštititi jest da javnost upozorimo prosvjedom – kazao je ravnatelj Piljek. Nasilje i bahatost kao sredstvo postizanja cilja prečesto se tolerira, čak i ohrabruje u našem društvu, pa su i najmlađi osjetili da je to prihvatljivo. Ponašanje đaka refleksija je svega što se događa u društvu i nužna je svojevrsna “moralna obnova” društva, smatra sociolog Zoran Malenica. Političari tu imaju biti među prvima, a upravo su oni zakazali.

– Treba inzistirati na čvrstoj principijelnosti na svim razinama. Za to je nužna šok-terapija, poput porezne politike kakvu Linić provodi. Nužna je i nova, jedinstvena pedagoška politika i akcija nadležnog ministarstva s jasnim pravilima ponašanja. I među profesorima je došlo do degradacije, dio ih zbog straha popušta pred pritiscima roditelja, a to je neprihvatljivo. Ravnatelj je tu dobro postupio – ocjenjuje Z. Malenica. Ne ulazeći u konkretan slučaj, dr. Gordana Buljan Flander primjećuje da društvo već 20-ak godina profesorima daje sve lošiji status i sve manje autoriteta, počev od plaće. Nije rijetkost da kažu, i pred djetetom, “ona koza od učiteljice” i sl...

Godišnje 400 slučajeva

– Roditelji su zbunjeni pričama o dječjim pravima pa odustaju od roditeljske odgovornosti i ne postavljaju granice, a dijete ima pravo na granice – kaže ona.

Istraživanje o nasilju učenika nad nastavnicima dr. Vesne Bilić s Učiteljskog studija pokazalo je da su osnovci skloniji fizički napadati nastavnike, dok su gimnazijalci opakiji u emocionalnom zlostavljanju od đaka u strukovnim školama. Zapanjujuće je da čak 46% roditelja gimnazijalaca odobrava, pa i sudjeluje u nekorektnom ponašanju djece prema profesorima. Najstroža mjera za nasilne učenike u osnovnim školama prebacivanje je u drugu školu.

– Čak 2400 slučajeva nasilja zabilježeno je u školama u 2011., od toga 400 nad nastavnicima – kaže predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić. Sadašnje pedagoške mjere, sa stručnim nadgledanjem nasilnog učenika od tri mjeseca, kaže, ostavljaju prostor ovakvom ponašanju.

Komentara 47

XY
xyzzyx
11:10 05.06.2012.

To je tako kad se stalno tupi o pravima, a o obavezam ni riječi. Balavurdija je razmažena i sad imate to što ste propagirali hrpe neodgojene djece i gay parade....

TO
Toni50
11:19 05.06.2012.

Demokracija balkanskih razmijera; ----------------------------------------------------------------------------- Roditelji upadaju u učionice usred nastave i prijete nastavnicima! A nastvnici kao nastvnici šta rade naravno ; Nastavnici organizirali prosvjed da 
bi se obranili 
od učenika....

LE
lelica
11:18 05.06.2012.

pod hitno treba uvesti reda u skole sto se tice ponasanje i ucenika i roditelja ali i profesora.. to je jedan veliki kaos.. kako je moguca cinjenica da je skoro pa nemoguce dobiti otkaz u skoli.. uhljebili su se neradnici, pijanice, tabletomani.. da ne nabrajam dalje.. tko provjerava te iste profesore i njihov rad.. uvedite vise inspekciju koja ne dolazi najavljeno.. pometite sve one koji stete obrazovnom sustavu.. ima kvalitetnih ljudi koji zele raditi s djecom,a li im ovi maloprije navedeni nedaju.. druga stvar.. ogranicite prava roditelja da se mijesaju u nastavu.. nemoguce je da djeca u par dana isprave 10 predmeta.. a oni koji imaju problema s ponasanjem udaljite iz skole.. nek se kasnije obrazuju placanjem, a ovu drugu dobru djecu moramo zastiti.. tko se pita sto je s njima? ministre, inspekcije, ali ne iz iste zupanije pod hitno u skole!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije