Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga 'Nastavnici'

Nastavnici kolegama: Ne sudjeluju u namjernoj sabotaži mature

matura,škola
Marko Lukunić/PIXSELL
31.05.2013.
u 11:35

Udruga "Nastavnici organizirano" objavila je poziv kolegama da ne sudjeluju u namjernoj sabotaži državne mature te da je odrade unatoč blagdanima

Nakon što je tajnik NSZSŠH Nijaz Karić sindikalnim povjerenicima poslao dopis u kojemu "nametanje obaveza da se za vrijeme blagdana izvršavaju poslovi Državne mature" naziva "neprihvatljivim" te najavljuje da će "sindikat zaštititi prava zaposlenika od posljedica neobavljanja nametnutih poslova", udruga "Nastavnici organizirano" objavila je poziv kolegama da ne sudjeluju u namjernoj sabotaži.

Naime, ove godine državna matura povezana je s izvanrednim okolnostima i, kako ne bi došlo do nesagledivih posljedica, u ovom konkretnom slučaju svaka strana bi trebala pokazati bar malo fleksibilnosti. U suprotnom, nastradat će oni koji su najmanje odgovorni za to – maturanti, stoji u njihovom priopćenju.

– Učenici koji bi u petak, 31. svibnja, trebali pisati ispit iz hrvatskog jezika u sklopu državne mature u cijelom ovom slučaju kolateralne su žrtve. Iako sindikalna akcija mora imati svoja sredstva i ciljeve, neka granica mora postojati. Iako se slažemo da je stanje u struci katastrofalno, da su prosvjetne, a i sve ostale vlasti itekako zaslužile sve udarce kojima ih se može pogoditi, činjenica je da bi još jedan napad na državnu maturu najviše pogodio upravo one koji su najmanje odgovorni za ovakvo stanje te  poziv NSZSŠH smatramo neprihvatljivim, nedopustivim i na rubu kriminalnog čina. Ponavljanje ispita pripada redu izvanrednih situacija u kojima se treba poštivati duh zakona i u kojima se svi sudionici trebaju ophoditi maksimalno korektno radi što veće društvene koristi. Zbog toga pozivamo sve kolege da u petak korektno odrade svoj posao, a da se za eventualnu lošu organizaciju ili bilo kakve posljedice koje su imali zbog svega ovoga, s krivcima – ako ih ima – obračunaju naknadno – poručili su iz Udruge "Nastavnici organizirano".

Nadalje objašnjavaju kako bi uspješna sabotaža državne mature samo potaknula nered i kaos koji se ionako već šire, prije svega iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a zatim i borbu vladajuće klike protiv takvog obrazovanja.

Stoga, kažu, pozivaju kolege da u tome ne sudjeluju i da shvate gdje su njihovi pravi interesi i prioriteti.

"Protivimo se destruktivnoj, antiintelektualnoj politici koju provodi MZOS, ali to ne znači da ćemo raditi protiv naroda, maturanata i njihovih roditelja koji su, poput nastavnika i učitelja, u cijeloj ovoj priči taoci i žrtve."

>>Udruga srednjoškolaca: Tražimo odgodu svih ispita državne mature

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije