Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Britanski obavještajci: Rusi bilježe najveće gubitke od prvog tjedna invazije

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.02.2023.
u 15:02

Rusija je udarila na elektroenergetska postrojenja u šest regija, uzrokujući nestanak struje u većem dijelu Ukrajine. Napadi su uslijedili dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski završio obilazak europskih saveznika kako bi lobirao kod čelnika za oružje dugog dometa i borbene zrakoplove

Vlasti u Ukrajini rade na popravku električnih mreža oštećenih velikim ruskim udarom. Rusija je u petak bombardirala Ukrajinu u napadu velikih razmjera, pogodivši nekoliko gradova uključujući Kijev. Ukrajinski državni energetski operater Ukrenergo rekao je da je situacija u energetskom sustavu zemlje izazovna, ali kontrolirana.

Tijek događaja:

15:01 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je izvelo napad na Harkiv nakon što su ukrajinske vlasti izvijestile o raketnom napadu tijekom noći. "Kao rezultat visokopreciznog raketnog napada ruskih zračno-svemirskih snaga pogođene su radionice AFU-a za sklapanje oklopnih vozila u blizini Malyshev tvornice strojeva u Harkivu", rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konashenkov. Prema riječima šefa regionalne uprave Harkiva Olega Sinegubova, 35-godišnji lokalni stanovnik zadobio je rane od krhotina od gelera. Guardian nije uspio provjeriti ova izvješća.

15:00 - Sunday Telegraph izvijestio je da bi se britansko oružje i vojna vozila mogla proizvoditi u Ukrajini. Neimenovani visoki dužnosnici britanske obrambene industrije navodno raspravljaju o planovima s kolegama u Kijevu, izvještava list.  Britanski rukovoditelji navodno su putovali tamo s ciljem osnivanja zajedničkih poduzeća koja bi lokalno proizvodila oružje i vozila prema licenci, piše Guardian koji nije bio u mogućnosti neovisno provjeriti izvješća.

12:41 - Ruske snage tijekom vikenda nastavile su granatirati ukrajinske gradove usred snažnog napora da zauzmu još teritorija na istoku zemlje, izvještava Associated Press. Jedna je osoba poginula, a još jedna je ranjena u nedjelju ujutro u granatiranju Nikopolja, grada u jugoistočnoj regiji Dnjepropetrovsk, izvijestio je guverner Serhii Lysak. U granatiranju su oštećene četiri stambene zgrade, strukovna škola i postrojenje za pročišćavanje vode.

U Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, jedna je osoba ranjena nakon što su tri ruske rakete S-300 pogodile objekte infrastrukture tijekom noći, rekao je regionalni guverner Oleh Syniehubov.

Ukrajinske snage također su oborile pet bespilotnih letjelica - četiri bespilotne letjelice Shahed i jednu izviđačku letjelicu Orlan-10 - iznad djelomično okupiranih regija Zaporižje i Donjeck u subotu navečer, izvijestila je kijevska vojska.

Napadi dolaze u trenutku kada ruske snage pokušavaju preuzeti više zemlje u istočnom industrijskom središtu Donbasa, koje se sastoji od regija Donjecka i Luhanska. Ukrajinski i zapadni dužnosnici upozorili su da bi Rusija tamo mogla pokrenuti novu, široku ofenzivu kako bi pokušala preokrenuti tijek sukoba dok se rat približava jednoj godini.

Ali ukrajinski dužnosnici kažu da Moskva ima problema s organizacijom takve ofenzive.

"Imaju velikih problema s velikom ofenzivom", rekao je Oleksiy Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, ukrajinskoj televiziji u subotu navečer.

“Oni su započeli svoju ofenzivu, samo ne kažu da jesu, a naše trupe je odbijaju vrlo snažno. Ofenziva koju su planirali već je u tijeku. Ali to nije ofenziva na koju su računali”, rekao je Danilov.

Američki thinktank primijetio je da su i ruski prokremaljski vojni blogeri ti koji dovode u pitanje sposobnost Moskve da pokrene široku ofenzivu u Ukrajini. 

12:06 - Posljednji obavještajni podaci ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva kažu da je u posljednja dva tjedna Rusija vjerojatno pretrpjela najveću stopu gubitaka od prvog tjedna invazije na Ukrajinu.

"Ukrajinski Glavni stožer objavljuje dnevne statistike o ruskim gubicima. Iako obrambena obavještajna služba ne može potvrditi ukrajinsku metodologiju, trendovi koje podaci pokazuju vjerojatno su točni. Prosječni prosjek za posljednjih sedam dana bio je 824 žrtve po danu, više od četiri puta više od stope prijavljene u razdoblju od lipnja do srpnja 2022. Ukrajina također nastavlja patiti od visoke stope odljeva. Porast u ruskim gubicima vjerojatno je posljedica niza čimbenika, uključujući nedostatak obučenog osoblja, koordinacije i resursa na fronti, a to je prikazano u Vuhledaru i Bakhmutu", stoji u izvješću.

11:00 - Gostujući u nedjelju na BBC-ju poljski predsjednik Andrzej Duda izrazio je sumnju hoće li biti u mogućnosti opskrbiti Ukrajinu borbenim zrakoplovima. Duda je rekao da bi slanje zrakoplova F-16 bila "vrlo ozbiljna odluka" koju "nije lako donijeti".

10:04 - Jevgenij Prigožin, osnivač ruske Wagner grupe, rekao je da su plaćeničke snage zauzele naselje Krasna Hora, na sjevernom rubu ratom pogođenog grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Donjeck, izvještava Reuters. U audio poruci koju je objavila njegova tiskovna služba na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Prigožin je rekao: "Danas su naselje Krasna Hora zauzele jurišne trupe privatne vojne tvrtke Wagner".

Prigožin je objavio i kratku snimku na kojoj se očito vide Wagnerovci na ulazu u Krasnu Horu, koja je prije rata imala 600 stanovnika. Guardian i Reuters nisu mogli neovisno potvrditi da je selo zauzeto.

8:57 - Američki ministar obrane Lloyd Austin i ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov razgovarali su o "prioritetima", uključujući protuzračnu obranu i topništvo, za nadolazeće sastanke kijevskih saveznika u Bruxellesu, priopćile su obje strane kasno u subotu. Nakon što je osigurao obećanje desetina modernih borbenih tenkova, uključujući američki M1 Abrams, njemački Leopard 2 i britanski Challenger 2, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi kijevski dužnosnici pozvali su saveznike da pošalju borbene zrakoplove. Kontaktna skupina za obranu Ukrajine sastat će se u utorak u sjedištu NATO-a, nakon konferencije održane 20. siječnja u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj koja je bila ključna za odluke o slanju tenkova.

Austin i Reznikov razgovarali su o važnosti isporuke obećanih sposobnosti što je brže moguće, rekao je u izjavi glavni glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. Nakon poziva, Reznikov je tvitao da su "Sjedinjene Države nepokolebljive u svojoj potpori Ukrajini", dodajući da su njih dvojica također razgovarali o situaciji na prvoj crti.

8:23 - Ukrajinske snage drže obranu duž prve crte bojišnice u Donjecku, uključujući opkoljeni grad Bakhmut, a najžešće bitke bjesne za gradove Vuhledar i Maryinka, rekao je u subotu vrhovni vojni zapovjednik Kijeva, prenosi Reuters. Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da Rusija izvodi oko 50 napada dnevno u Donjecku, regiji na jugoistoku Ukrajine koju Moskva pokušava u potpunosti okupirati.

“Nastavljaju se žestoke borbe u području Vuhledara i Marjinke”, rekao je Zalužni u poruci Telegrama nakon razgovora s američkim generalom Markom Milleyem.

“Pouzdano držimo obranu. Na nekim područjima bojišnice uspjeli smo povratiti ranije izgubljene položaje i zauzeti uporište.”

Zalužnyi nije precizirao gdje su dobici. Dodao je da Ukrajina nastavlja držati Bakhmut, nastojeći "stabilizirati" liniju bojišnice oko njega

8:19 - Galina Danilchenko, gradonačelnica ukrajinskog grada Melitopolja u jugoistočnoj regiji Zaporižja, koju je postavila Rusija, rekla je u subotu da je jedan civil poginuo u noćnom granatiranju Melitopolja od strane ukrajinskih snaga. Ozlijeđene su i dvije osobe, napisala je na društvenoj mreži Telegram.

Nadalje, izvješća pokazuju da su tri ruske rakete S-300 pogodile istočni ukrajinski grad Harkiv u subotu navečer, napisao je regionalni guverner Oleh Sinehubov na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Oštećen je jedan infrastrukturni objekt. Podaci o žrtvama i razmjerima razaranja se razjašnjavaju”, rekao je.

8:00 - Kijev je rekao da je Rusija udarila na elektroenergetska postrojenja u šest regija, uzrokujući nestanak struje u većem dijelu Ukrajine. Napadi su uslijedili dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski završio obilazak europskih saveznika kako bi lobirao kod čelnika za oružje dugog dometa i borbene zrakoplove.

Ključne riječi

Komentara 177

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
14:17 12.02.2023.

"Pakistan će isporučiti Ukrajini 10.000 granata za MLRS Grad" - Economic Time

Avatar gremo20
gremo20
14:09 12.02.2023.

zapad se mobilizira protiv rusonacista: "Rusija bi mogla poraziti Ukrajinu ako joj Zapad hitno ne dostavi oružje, rekao je poljski predsjednik Duda za Le Figaro. "Ako sljedećih tjedana ne pošaljemo vojnu opremu u Ukrajinu, Putin bi mogao pobijediti."

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
14:22 12.02.2023.

kaže Putler o marincima Ruske Federacije uništenim kod Ugledara: Mornaričko pješaštvo radi kako treba. Junački se bore. I Tihooceanska flota i Sjeverna flota"....fućka se njemu za desetke uništene tehnike i stotine mrtvih rusa dnevno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije