Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ružna strana eura
Povratak na članak

Našli smo se usred velike inflacijske oluje, a Vlada ćorcima 'puca' na poskupljenja

Ni jedna druga država nije uvodila euro u razdoblju visoke inflacije pa je hrvatsko iskustvo po tom pitanju jedinstveno, no provedba konverzije više je nego naivna

Komentari 6

SP
Spezzi
15:44 18.01.2023.

Upravo ovo i jest cilj. Vladajući kao i za većinu svojih poteza žive od dojma da su eto nešto poduzeli, a sami znaju da je sve popapala maca - najbitnije im je da mogu reći - eto nešto smo radili. Učinak nula, kao i obnova Banovine i Zg.

VL
Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
18:29 18.01.2023.

Da su umjesto u kampanju "Euro Plenkijev novac" ulagali u praćenje cijena i na nekom portalu samo objavljivali promjene cijena po trgovačkim lancima poskupljenja ne bi bilo. Bio bi to veliki propust da nisu to namjerno napravil. Veće cijene im odgovaraju a nije ih uopće briga za malog čovjeka.

VL
ČA
Čapa
18:49 18.01.2023.

sa uvođenjem eura trebalo je pričekati do polovine ove godine 01.06. .dok se inflacija malo smiri..al mi moramo ovako jer je to bila politička odluka moramo u isti čas šengen i euro kako bi vladajući imali jače političke poene...a ostalo će biti kako nas voda nosi...dok je Njemačka uvodila Euro inflacija je bila 3 %..a cijene su im porasle zbog uvođenja eura 15 %...i sad se svi čude kako to , kako to rastu cijene a inflacija 10 % i još uvodiš euro...država isto prešućuje da je sa 01.01 poskupila sa plaćanjem doprinosa..mirovinski i zdrastveni, a prigovara privatnom sektoru na podizanju cijena....nejde to tako

VL
Avatar Svračak
Svračak
18:09 18.01.2023.

Svi ovi koji su protiv eura neka mi odgovore koja bi bila razina cijena i stopa inflacije danas da je ostala kuna. Ili bi moguće povećanje cijena lakše prihvatili u kunama.

VL
SE
serafin002
15:49 18.01.2023.

Tuka gatarić i slična bagra bi radije jugo dinare i daju podršku lopužama koje su iskoristile prijelaz za pljačku hrvatskih građana. Njaveća kazna bi bila da vlada stavi najveće lopuže na stup srama da ih građani izbjegavaju.

VL
DU
Deleted user
15:09 18.01.2023.

A što je kriva hrv. pol. vrhuška za ukrajinsko-ruski rat /upss. spec. vojnu operaciju/ ? Zbog nje su podivljale cijene energenata, primjerice zemni plin je temeljna sirovina i za min. gnojiva - sad su naši seljaci u dvojbi da li požnjeti sigurnih 4-5 t/ha ili platiti pravo bogatstvo za tegljač min. gnojiva pa imati 7-8 t/ha. Došlo je do ispada ukrajinske žitnice - pa su narasle i cijene skoro svih prehramb. sirovina (kukuruz je i stočna hrana), posljedično narasle i cijene hrane. Termin uvođenja € je bio znan, ništa tu naši nisu mogli napraviti - osim stisnuti zube i probati bar neke kontramjere za zauzdati inflatorne valove, očigledno generirane izvana. Ima ova vlast niz mana - ali ulaz u schengen režim i € su definitivno dobrodošle stvari za dugoročan boljitak Hrvatske. Jer od turizma živi pola države, tu € nema alternative. I sad se stvar novi trend - € vrši povratan pressing na cijene maloprodajnih lanaca jer kupci usporede cijene u € u RH i susjednim državama, a i idu u kupovinu vani.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.