Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet ministra

Naši i austrijski diplomati dijele veleposlanstva

kurz
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
20.12.2013.
u 23:00

Kurz: Moj dolazak u Hrvatsku kao prvi službeni posjet poruka je Uniji

Kad su 27-godišnjem novom šefu austrijske diplomacije prigovarali da je premlad, nazivajući ga baby ministrom koji pripada u Disneyland, Sebastian Kurz se smijao, priznavši kako nema velikog iskustva u diplomaciji, jer ga po prirodi stvari nije mogao ni steći, ali da ima puno energije, želje i marljivosti. I dok je za javnost Kurz bio kuriozum zbog godina, kroz prvi službeni posjet stranoj državi, a izabrao je Hrvatsku “zbog snažnog prijateljstva, ali i kao poruku Europskoj uniji”, austrijski je ministar fokus s lika uspješno prebacio na djela, pokazavši da u austrijskoj vanjskoj politici postoji novi impuls prema regiji.

Slično u Skandinaviji

U ekspresnom je roku na sastanku s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić, nakon kojega se susreo i s predsjednikom Ivom Josipovićem, jučer u Zagrebu dogovorio konkretne poteze: hrvatski će diplomati u trećim zemljama, tamo gdje Hrvatska nema predstavništva, biti smješteni u austrijskim diplomatskim predstavništvima. Sustav je to koji uspješno primjenjuju, primjerice, skandinavske države, a predstavlja znatnu uštedu.

Trilateralni sastanak

Dolazak Kurza u Hrvatsku također je jasan signal da se Austrija ozbiljno želi ojačati veze ne samo s Hrvatskom već se intenzivnije pozabaviti regijom, u sklopu inicijative za trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske te obnavljanja impulsa da se uz Hrvatsku pomogne europeizaciji regije. Uz apostrofiranje snažnog prijateljstva i duge tradicije partnerskih odnosa s Hrvatskom, Kurz je istaknuo i kako pozitivno gleda na odluku ministara vanjskih poslova EU da pregovori sa Srbijom započnu 21. siječnja, što će biti “veliki dan za regiju”, te dodao da zapadni Balkan ostaje i dalje jedan od prioriteta austrijske vanjske politike.

>> Kurz: Postoji interes austrijskih poduzetnika za nove investicije u RH

Komentara 9

Avatar puky
puky
08:17 21.12.2013.

... konačno se dokopala mladog Kurza ... strava ...

DU
Deleted user
08:51 21.12.2013.

Taj decec nema pojma o diplomaciji, nema pojma o aktualnoj politici i nema pojma o privredi. To sto je dosao u Zagreb kao njegovo prvo putovanje u inozemstvo ne znaci nista osim da na nama vjezba kako da se ponasa pri posjetama drugim zemljama.

BO
boris
09:26 21.12.2013.

možda i ne zna on gdje je zapao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije