Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

NASA u potrazi za vodom "bombardirala" Mjesečev južni pol

mjesec
Reuters
08.10.2009.
u 11:57

Znanstvenici ovim eksperimentom žele dokazati da tragovi vode postoje i ispod površine Mjeseca, a nadaju se da će u oblaku koji će nastati nakon eksplozije pronaći vodene pare i ostatke leda.

NASA je u danas oko 13.30 sati po hrvatskom vremenu na Mjesec ispalila prvi projektil Centaur koji je na njegovu južnom polu načinila krater dubine četiri i promjera 20 metara. Raketa je težila 2,3 tone, a kretala se brzinom višom od 9000 kilometara na sat.

Druga raketa stigla je nekoliko minuta kasnije, a riječ je zapravo o letjelici LCROSS koja je prošla kroz oblak prašine nastao eksplozijom kako bi prikupila materijale za analizu i poslala ih na Zemlju.

Procjenjuje se da je Centaur izbacio 500 tona materijala. Prvi rezultati današnje misije bit će poznati oko 16 sati. Nakon što je obavila misiju, letjelica LCROSS srušila se nedaleko od kratera koji je stvorio Centaur.

Eksplozija se mogla vidjeti i amaterskim teleskopima, ali samo na područjima gdje je bila noć.

Razlog za "bombardiranje Mjeseca" je potraga za zalihama vode koje bi trebale služiti astronautima u njihovim budućim misijama. Potvrda o postojanju zaliha vode bit će ključna za eventualno osnivanje baze na Mjesecu.

Prijenos lansiranja rakete prema Mjesecu mogao se pratiti uživo na NASA-inoj web stranici gdje će biti dostupne i prve fotografije.

Znanstvenici ovim eksperimentom žele dokazati da tragovi vode postoje i ispod površine Mjeseca, a nadaju se da će u oblaku koji će nastati nakon eksplozije pronaći vodene pare i ostatke leda.

- Ovo će biti cool, ići ćemo ravno do Mjeseca. Gledati Mjesec koji se približava prema tebi je zaista nešto spektakularno - rekao je Dan Andrews, jedan od projektanata satelita LCROSS dan uoči "misije na Mjesecu".

Prve naznake o postojanju vode na Mjesecu otkrivene su još 1998. kada je istraživanje vršila misija Lunar Prospecto. Postojanje vode na Mjesecu potvrđeno je u rujnu kada su dvije letjelice otkrile da je Mjesečevo tlo djelomično presvučeno slojem leda.

Ključne riječi

Komentara 86

PU
pulari
14:38 08.10.2009.

NASA ili kako bih ja nazvo National Apart Satan Asotiation i je u biti sotonska organizacija koja ima za cilj unistiti sve oko nas.

GL
Glista
14:43 08.10.2009.

xychhr200 i plavo_jezero... nasmijavate me. Pogledajte kako mjesec izgleda... rupa do rupe. A kaj mislite kak su te rupe postale? Mjesec je bombardiran DNEVNO projektilima. Ovo kaj mi saljemo je samo jedan vise.

HE
herceg
12:34 08.10.2009.

gdje je u tekstu spomenuto da je Mjesec planet? čisto informativno pitam :O

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije