Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAKETA ZA 21. STOLJEĆE

NASA predstavila novu raketu

Ares X-1
AFP
20.10.2009.
u 16:42

Premda bi po vijestima iz Bijele kuće proračun za taj projekt mogao biti srezan, američka svemirska agencija ipak najavljuje prvi probni let rakete Ares X-1, koja bi trebala biti nosač za projekt Orion.

Nakon što su se space shuttleovi pokazali preskupima i nedovoljno pouzdanima, NASA se planira za dalje istraživanje svemira vratiti konceptu iz programa Apollo – raketi-nosaču koja u svemir izbacuje kapsule s teretom i/ili posadom. Kao što je Saturn V bio nosač programa Apollo, tako bi Ares X-1 trebao u programu Constellation nositi kapsule Orion.

Ares X-1, sto metara visoka raketa i prvi novi američki model rakete u zadnjih 30 godina, jutros je iz 52-katnice u kojoj se sastavljena premještena na lansirnu rampu šest kilometara dalje, u Kennedy Space Centeru na Floridi.

U četvrtak će raketa poletjeti na prvi probni let vrijedan 455 milijuna dolara. Nosit će više od 700 senzora na kratkom letu od 35 kilometara u visinu prije nego što se sruši u Atlantski ocean. Ako sve bude išlo po planu, i ako ne bude drastičnog kresanja proračuna za istraživanje svemira, raketa Ares ući će u uporabu 2016. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Torento
Torento
00:21 22.10.2009.

Ovo je najbolji dokaz da na Zemlji nema NLO-a od izvanzemaljaca. Zar bi tada svemirski razvojni program bio tako usporen i mrcvaren?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije