Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh curiosityja

NASA otkrila: Mars ima uvjete pogodne za život!

curiosity,mars
Reuters/PIXSELL
12.03.2013.
u 22:21

Nakon što je ranije otkrio tragove vode na crvenom planetu, Curiosity je s njegove površine prikupio kamenje koje svjedoči da su na njemu postojali uvjeti za život

Najmoćniji rover u povijesti čovječanstva još jednom je pokazao da je njegovo slanje na Mars itekako imalo smisla. Nakon što je ranije otkrio tragove vode na crvenom planetu, Curiosity je s njegove površine prikupio kamenje koje svjedoči da su na njemu postojali uvjeti za život, javlja CNN.

- Našli smo dokaze koji svjedoče da je okružje bilo pogodno za život. Voda koja je nekoć bila na Marsu sigurno je bila pitka - kazao je znanstvenik John Gortzinger, jedan od zaposlenih na misiji rovera.

Ovo otkriće utemeljeno je na kemijskim analizama praha koje je rover prikupio tijekom bušenja ruša u stijenama u blizini kratera Gale. U njemu su uočeni sumpor, dušik, vodik, kisik, fosfor i ugljik. Sve te supstance potrebne su za održavanje života, napominju znanstvenici.

Ovi nalazi u suprotnosti su s rezultatima analiza supstanci koje je na drugom dijelu Marsa prikupuio rover Opportunity. On je na nama susjedni planet sletio još 2004. godine, a stijena koju je pronašao izgrađena je od hematita, željeza i sulfata te nije davala nikakve naznake da je u tom dijelu planeta ikada mogao biti život.

>>Rover na Marsu Curiosity dobio profil na Foursquareu

Ključne riječi

Komentara 7

MO
mozel
17:42 14.03.2013.

Gdje nepostoji biljke ni vode tu nepostoji zivot.

KO
kopp29
22:39 12.03.2013.

pravo je cudo..kako su to izmislili..pa gdje je ta voda sada..isparila ili su je prelili na zzemlju..ha ha h ah ha Teorija za teorijo..i bezglavo bacanje novca u nisto....nikada to nece sluziti ni za sta. Nismo mi jos sazreli zaa takve misije..na ovoj planeti jos vlada divljastvo i mrznja;problemi za problemom....a ne neka sveokupna zajednica i razvoj.Najmanje smo zaostali 5000 godina iza drugih civilizacija koje zive na drugim planetama...jednom rijecju planeta majmuna/zemlja

Avatar JOHNI
JOHNI
23:53 12.03.2013.

vamo zagađuju Zemlju planet idealan za život a pričaju o Marsu na kojem niti komarac ne može živjeti a pričaju o životu na Marsu, ne može živjeti , niti jednostanični organizmi.... biti će život na Marsu kada se Sunce malo više ohladi za koji milijaru godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije