Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
robert Zuber:

'Naša je dokumentaristika za susjede - Hollywood'

robert zuber
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
22.09.2013.
u 22:02

Znanje koje je stekao kao redatelj dokumentaraca HTV-ovu uredniku i novinaru Robertu Zuberu sigurno će koristiti na novoj funkciji

Znanje koje je stekao kao redatelj dokumentaraca HTV-ovu uredniku i novinaru Robertu Zuberu sigurno će koristiti na novoj funkciji rukovoditelja odjela Dokumentarne produkcije na koju je došao prije tri mjeseca.

Nisu imali isti status kao ostali

– Kao rukovoditelj odjela Dokumentarne produkcije HTV-a surađivat ću s ostalim urednicima kanala, Gordanom Mrđen, Majom Tokić i Deanom Šošom. Moja zadaća je biti most između urednika i HTV-ovih autora dokumentaraca, ali i veza između autora izvan kuće i urednika programa – objašnjava Zuber. U novoj shemi dokumentarci će tako nakon dugo vremena zapostavljanja dobiti i svoje vrijeme u prime timeu.

– Termini emitiranja dokumentaraca su prije bili neprihvatljivi, prikazivali su se kasno navečer što smatram pogrešnim. No, taj stav je zadnjih desetak godina možda bio deriviran i iz mišljenja da dokumentarac nije jednako vrijedan kao i ostali programski sadržaji na HRT-u. Osobno se držim maksime da televizija ima obveze koje su točno poredane; informiranje, educiranje pa zabava i tim redoslijedom su sva tri elementa važna. Dokumentarci tu pridonose jer im je funkcija i informirati i obrazovati – veli Robert Zuber. Dokumentarni sadržaj u novoj shemi ima dva udarna termina na Prvom programu HTV-a utorkom oko 21 sat i srijedom nakon Dnevnika.

– Utorkom je to termin za emisiju “Pogledi” u kojem želimo pokazati dokumentarne filmove HTV-ovih, ali i autora vanjske produkcije i teme koje su od društvene važnosti tako u utorka prikazujemo film Hrvoja Mabića „4.majmun“, o primjeru psihijatrijskog liječenja malodobnih osoba u Hrvatskoj. Pored suvremene tematike važno je da prikažemo i naše dokumentarce povijesne tematike jer mislim da HTV na tom polju ima resurse kakve nema ni strana ni vanjska produkcija i njih ćemo koristiti u terminu srijedom – otkriva Zuber.

Osim spomenutih termina dokumentaristika će svoje mjesto imati i na svakodnevnoj bazi kroz emisiju “Društvena mreža” kojoj će Zuberova redakcija ispostavljati dokumentarce.
– Programski je zahtjev veća zastupljenost tema o znanosti, obrazovanju i umirovljenicima u dokumentarnim filmovima i mi ćemo se truditi da u tome uspijemo. To će biti veliki podvig jer je se radi o velikom broju tema ali mislim da moje kolege to mogu – uvjeren je Zuber i otkriva nam dio tema koje će obraditi njegova redakcija.

Renesansa dokumentaraca

– Kolega Matija Vukšić u svom filmu će obraditi temu o odnosu medicine prema liječenjima malignih bolesti koja još uvijek nisu legalna. Saša Kosanović radi priču o odnosu nacionalizma i navijanja za reprezentaciju a početkom studenog prikazat ćemo dokumentarni film Nataše Kolbas koji je već izazvao medijsku pažnju, a radi se o Ankici Begić i Indijancu iz Oklahome koji joj je spasio život. Ovo je samo dio projekata i autora koje ćemo uskoro gledati u programu, uz serijal o zagrebačkoj šansoni Z, Varošanca i M. Bukovčana, koji je krenuo ovaj tjedan, pa serijal o Ivi Tijardoviću autora Veljka Rogošića … – veli Zuber.

Sretan je što su domaći dokumentarci doživjeli pravu renesansu a sudjelujući na filmskim i festivalima dokumentarnog filma shvatio je kako je naša dokumentaristika u puno boljoj situaciji u odnosu na susjede.

– Poznajem scenu u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i oni na našu dokumentaristiku gledaju kao na Hollywood. Kod nas HAVC daje otprilike tri ili četiri milijuna kuna za dokumentaristiku i to je uređen fond kakav nema nitko od naših susjeda. Imamo i Zagrebdox koji je donio mogućnost da se afirmiraju autori dokumentaraca, pa imamo i Zagreb film festival koji također otvara put autorima. Možemo se pohvaliti kako je u konkurenciju ovogodišnjeg ZFF ušao i dokumentarac HRT-a o Goranu Ivaniševiću našeg kolege Leona Rizmaula.

>>Robert Zuber više nije urednik redakcije Dnevnog programa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije