Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenje građana
Povratak na članak

Narodna obveznica na testu: Što novo zaduživanje donosi narodu, a što financijskim posrednicima?

Pojednostavljeni odgovor mogao bi glasiti da građanima donosi mogućnost izravnog ulaganja u financijski instrument jednako siguran kao štednja, a s bitno višom kamatom i bez visokih naknada koje inače za takva ulaganja plaćaju posrednicima, javnim financijama financiranje duga na domaćem tržištu smanjuje izloženost stranim investitorima i njihovim pritiscima, a bankama, investicijskim fondovima i ostalim financijskim posrednicima izbija dio naknada

Komentari 10

NI
nikola1975
11:45 01.02.2023.

Ako im i izbija dio naknada donosi im nove. Provizija za kupnju i prodaju je jedna od naknada koja je prisutna (ali se ne mora ostvariti) ali posjedovanje obveznica je nemoguće bez usluge skrbništva (od 0,15% vrijednosti obveznice godišnje pa na više). S druge strane građanima nosi mogućnost zaobilaženja investicijskih fondova čija naknada za upravljanje (2% pa čak i više godišnje) pojede većinu zarade.

VL
LI
Lisa
15:34 01.02.2023.

Ako je to za građane dobro, to se onda neće desiti jer je interes posrednika važniji.

VL
HE
Herceg56
10:54 16.02.2023.

Stalno ponavljate jedne te iste rečenice,maknite se iz prvog razreda!

VL
Avatar spremno zidam
spremno zidam
15:56 01.02.2023.

Jednostavna matematika kaže da se trenutno kupovinom stana u Zagrebu može ostvariti od najma godišnji prinos od cca 6%, i to od prvog dana, bez ikakvog rizika, a k tome i vrijednost glavnice uz to polako i sigurno raste jerr cijene nekretnina i dalje rastu. Nikakva obveznica to ne može i neće nikad nadmašiti.

VL
KR
Kradeze99
11:16 01.02.2023.

Kriminalna i dalje urinira po sitnozubom narodu hahaha uživajte kockoglavi

VL
AD
admzaq
12:17 01.02.2023.

Država bankama mora vratiti pare inače nema novih kredita, a "narodu" može prodavati maglu. Koliko je za vjerovati političarima ove države to ostavljam svakome da zaključi.

VL
Avatar fidelio
fidelio
13:23 01.02.2023.

Kako to točno ide - ja im dam pare za papir i onda će mi oni vraćati pare iz poreza koji opet ja plaćam. A i ja pričam svašta...

VL
ST
stefj
12:51 01.02.2023.

Ima to dobrih i loših strana. To vjerojatno znači da će kamate i dalje rasti, te da inflacija neće stati. Građanima je to vjerojatno bolje od držanja novca u banci, no sigurno ima boljih načina za uložiti novac. Npr. u nekretnine... Inače nisu mi jasni ta ekipa iz Možemo, da oni to nikada ne bi kupili. Pa njima se već godinama plaćaju primanja što iz poreza što iz ovakvih zaduživanja. To je ono kada nemaš pojma što pričaš pa onda režeš granu na kojoj sjediš...

VL
NO
Nordik
12:06 01.02.2023.

Prije izbore uvijek kreće zaduživanje i dijeljenje našima.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.