Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALAN JOHNSON

Napustio školu sa 15, a laburisti žele da spasi gospodarstvo

johnson
reuters
11.10.2010.
u 21:01

Siromašan podrijetlom, uz teško djetinjstvo bio je “predodređen” na neuspjeh, ali je napravio nevjerojatnu političku karijeru

Može li bivši zakleti marksist i poštar, koji nema pojma o ekonomiji, spasiti britansku kapitalističku ekonomiju? Čini se da može jer novi šef laburista Ed Miliband, koji je dobio mandat da vodi najjaču oporbenu stranku, ne bi imenovao Alana Johnsona za ministra financija i glavnog ekonomskog stratega u sjeni. Konzervativni mediji s puno sarkazma poručuju “ekonomskom vizionaru” da kupi priručnik “Ekonomija za početnike”.

Johnsonov je izbor zanimljiv i zbog toga jer britansko gospodarstvo trenutačno vodi aristokrat George Osborne, koji je spoznaje o ekonomiji usvajao na najboljim britanskim fakultetima. Neki idu tako daleko da u borbi Osbornea i Johnsona vide stare klasne sukobe. Ali svi oni koji su već osudili na neuspjeh jednog od najutjecajnijih ljevičara u Britaniji, trebali bi prije konačna zaključka pročitati Johnsonovu biografiju. Siromašan podrijetlom, uz teško djetinjstvo, bio je “predodređen” na neuspjeh, ali je taj žilav i nasmijan 60-godišnjak izgradio nevjerojatno uspješnu političku i sindikalnu karijeru. Iza sebe ima dugogodišnje ministarsko iskustvo jer je bio u vladama Tonyja Blaira i Gordona Browna kao važna spona s radničkim dijelom stranke. Vodio je ministarstva zdravstva, rada, unutarnjih poslova, pa čak i obrazovanja, iako je s 15 godina napustio školu.

Rođeni Londončanin, Johsnon je ostao siroče sa 12 godina. Odgojila ga je starija sestra u socijalnom stanu. Kad je napustio školu, odmah je počeo raditi. Prvo je slagao police u jednom supermarketu, a onda je postao poštar. Svirao je u nekoliko bendova. U laburističku stranku uključio se 1971. kad mu je bila 21 godina. Iako je “crveni Johnson” bio veliki pristaša Karla Marxa te vrlo blizak britanskim komunistima, pragmatično je izabrao laburiste kako bi lakše došao na vlast. Pokazao je da ima devet političkih života. Nisu ga bez razloga prozvali “čovjekom za sva godišnja doba”.

Komentara 4

CU
cunt
22:27 11.10.2010.

šta se ne ugledaju u nas, školovani do zuba sa sviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiijecki najboljom ekonomijom

KR
krilnik2
03:56 12.10.2010.

Mozda i njemu treba dati Nobela za ono sto ce tek ucuniti!

MM
Mladen Miletić
21:44 11.10.2010.

Napustio školu sa 15, a laburisti žele da spasi gospodarstvo , naši su studirali kao kreteni do posljednjega, te su i kupovali ispite prepisivali radove i sve moguče mučke objeručke, samo da bi u visoku politiku samo da unište Hrvatsku a nisu ni Srbi ni Jugosloveni ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije