Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 15 godina

Napisana optužnica protiv ubojica Slavka Ćuruvije!

Slavko Ćuruvija
Foto: Screenshot Youtube
13.01.2014.
u 20:26

Ubojstvo je naredio Radomir Marković (68) koji je trenutačno u zatvoru. Organizirao ga je Milan Radonjić (54), izvršio Miroslav Kurak Miki (43), a pomagao mu je Ratko Romić (51).

Kao što su mediji u Srbiji prošlog tjedna najavljivali pozivajući se na “dobro obaviještene izvore”, napisana je optužnica protiv četiriju osoba, bivših djelatnika srpske tajne službe iz vremena Slobodana Miloševića, koji su sudjelovali u ubojstvu novinara i izdavača. žestokog kritičara režima Slavka Ćuruvije, na pravoslavni Uskrs, 11. travnja 1999. godine ispred njegova stana. Optuženi su Radomir Marković (68), tadašnji šef srpske državne sigurnosti koji je, prema optužnici, neposredno zapovjedio likvidaciju i koji danas služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog pokušaja ubojstva predsjednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i ubojstva četvorice istaknutih članova ove stranke 1999. godine.

Oni su napali i Vuka

Dobro obaviješteni beogradski dnevnik Blic tvrdi da se nastavlja prikupljati dokaze je li Marković naredio ubojstvo Ćuruvije po nalogu Mire Marković, moćne supruge Slobodana Miloševića koja uživa politički azil u Rusiji te traži mirovinu svog supruga. Kao organizator ubojstva optužen je Milan Radonjić (54), tadašnji načelnik beogradskog centra državne sigurnosti koji je već osuđen na osam godina za napad na Vuka Draškovića, ali je presuda poništena i ponovno mu se sudi. Za pomaganje u zločinu optužen je Ratko Romić (51), u to vrijeme operativac drugog odjela beogradskog centra državne sigurnosti, dok je Miroslav Kurak Miki (43), nekadašnji pripadnik posebne službe osiguranja srpske tajne službe, bio onaj koji je neposredno ispalio smrtonosne hice u Slavka Ćuruviju. Kako najavljuju mediji u Srbiji, ove tri osobe bit će uhićene, a Marković je već u najsigurnijem srpskom zatvoru u Zabeli.

Zanimljivo je da je srpsko pravosuđe 15 godina nakon ubojstva sastavilo optužnicu u slučaju Ćuruvija, a čini se da je veliku ulogu imala žena koja danas živi u Zagrebu – Olivera Antonić. Antonić, koja je u vrijeme ubojstva Slavka Ćuruvije bila djelatnica državne sigurnosti, a kasnije supruga Gorana Živaljevića, bivšeg zamjenika direktora BIA-e (Sigurnosno-informativne agencije), otkrila je istražnim organima da je Ćuruvijin stan prisluškivan i nakon njegove smrti te da su početkom NATO-ova bombardiranja Srbije u ožujku 1999. promijenjeni operativci koji su pratili ovog novinara i izdavača, tvrdi beogradski Blic pozivajući se na svoj izvor.

Ona je kao organizatora ubojstva označila Milana Radonjića, koji je prema preporuci Mire Marković, supruge Slobodana Miloševića, postavljen za šefa beogradskog odjela državne sigurnosti 4. travnja 1999., sedam dana prije ubojstva Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa. Prva Radonjićeva zapovijed, tvrdi Blic, bila je da se Ćuruviju prati 24 sata. – Naredbu o prisluškivanju nakon ubojstva izdao je Radonjić. Njega je zanimalo koga Ćuruvijina obitelj i prijatelji okrivljuju za ubojstvo te imaju li kakav trag – kazao je Blicov izvor.

Diplomatski predstavnik

Olivera Antonić, supruga Gorana Živaljevića koji je u vrijeme Ćuruvijina ubojstva bio načelnik prvog odjela za protuobavještajne poslove centra državne sigurnosti u Beogradu, a prije ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, imenovan za zamjenika direktora BIA-e i sada su zajedno u Zagrebu, gdje je Živaljević diplomatski predstavnik BIA-e – otkriva beogradski Blic.

>>Spremna optužnica za ubojstvo Slavka Ćuruvije

Komentara 3

DH
dalibor.hren
21:23 13.01.2014.

Zar kod njih nema zastare?

MD
milos.d.jovanovic
22:29 17.01.2014.

Svakako da je otkrivanje nalogodavaca bilo kog zločina, a naročito ubistva novinara, od najvećeg prioriteta, jer niko ko ugrožava slobodu govora i pravo na život, ne sme ostati van domašaja pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije