Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"taharrush proces"

Napadačima na žene u Kölnu 6 mjeseci uvjetno

German police officers stand outside the railway station during the
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2016.
u 06:45

Za grupno spolno uznemiravanje žena, “taharrush”, nije u ovom slučaju triju optuženika bilo dovoljno dokaza

Iako je gradonačelnik Kölna prije nekog vremena izrazio veliku skepsu da će napadači na žene u novogodišnjoj noći u tom gradu ikad biti pronađeni, a kamoli kažnjeni, njemačka policija i sudstvo su ga demantirali. Barem djelomično.

Jučer je tamošnji sud osudio 23-godišnjeg Marokanca na šest mjeseci uvjetne kazne i 100 eura novčane kazne, ali za džeparenje. Za grupno spolno uznemiravanje žena – “taharrush” – nije u ovom slučaju bilo dovoljno dokaza.

Iznimno zanimanje medija

Iznimno zanimanje među medijima vladalo je jučer ujutro kad je u sudnicu doveden 23-godišnji Younes A.

Njega se teretilo – a sud je kasnije to i potvrdio – da je u novogodišnjoj noći ukrao mobitel jednoj ženi koja je upravo u tom trenu fotografirala poznatu katedralu u tom gradu. Policija ga je odmah uhvatila i privela. Younes A. na sudu je jučer kazao kako traži azil u Njemačkoj, no nije naveo zašto.

Žrtva krađe, 20-godišnjakinja, jedna je od tisuću žena koje su prijavile napade, krađe i seksualna maltretiranja te noći.

Mlada žena je na sudu izjavila da ju je te večeri netko i napastovao, dirajući je po tijelu, no nije mogla sa sigurnošću reći je li to osoba koja joj je ukrala telefon. Nakon ovog, sud je slično presudio i u još jednom “silvestarskom” slučaju. I tu je izostala presuda za maltretiranje. Policija istražuje 59 osumnjičenih za napade u novogodišnjoj noći – 21 Alžirca, 21 Marokanca, tri Tunižana, tri Nijemca, dva Sirijca, Iračanina i Libijca, Iranca te Crnogorca. Neki su od njih maloljetni, neki su ilegalni imigranti, a neki azilanti.

“Igra silovanja”

Ono o čemu se stidljivo govori, kako se ne bi još više potpirivala nesnošljivost prema strancima, jest fenomen taharrusha, čina kada skupina muškaraca na ulici okruži ženu te je, u pažljivo organiziranom scenariju, seksualno zlostavlja – od diranja do silovanja, a onda je najčešće i okrade.

U svom najgorem obliku taharrush se pojavio u Egiptu nakon Arapskog proljeća. Upravo je ta praksa ritualiziranog nasilja, koju neki zovu “igrom silovanja”, ono što smo vidjeli u novogodišnjoj noći diljem Njemačke, ali i Europe, kazali su nedavno u njemačkom Federalnom kriminalističkom uredu.

>>Novogodišnji napadi u Njemačkoj rašireniji nego što je bilo objavljeno

>>Prvog dana karnevala 22 prijave za seksualne napade, novinarku zlostavljali dok se javljala uživo

Komentara 14

AQ
Aqva
06:53 25.02.2016.

Uvjetno dobio kaznu umjesto nogom u dupe i pravac pripizdina iz koje su dosli,a svasta

Avatar abakus
abakus
08:21 25.02.2016.

Ovome nikad nitko neće moći stati na kraj - jednom kad su ti ljudi pušteni u ovakvom broju u EU, s europskim državama kakvima smo ih nekad znali gotovo je. Lijevoliberalni pozvali su ih i pustili unutra i u neku ruku pravedno je što će upravo lijevoliberalne "vrijednosti" pretrpjeti najveću štetu. Gotovo je sa skitanjem u minicama i dubokim dekolteima te šminkom "do zuba", a i "dečki s torbicama" naći će se pred puno većim problemima nego što su ih imali i u najkonzervativnijim zemljama kršćanske tradicije. A i novinari će pomalo morati pripaziti što pišu, jer lako je bilo pljuvati po tradicionalnim kršćanskim vrijednostima - puno teže će to biti kad je riječ o ovim ljudima. Neka. Žalosno, ali pravedna kazna za idiotizam svih onih koji su nas mjesecima proglašavali "nazadnima" jer smo upozoravali na opasnost.

AN
anonimus00
07:34 25.02.2016.

ne vidim koji je smisao uvjetnih kazni.ako za vrijeme izvrsenja nedjela nisi bio svjestan da radis nesto sto nije u redu,neces nikad ni biti i ponovit ces to ponovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije