Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz nepravilnosti

Nalaz inspektora o Općoj bolnici završio u DORH-u

\'13.04.2009., Sisak - Josip Dominic (56) nozem je izbo nevjencanu suprugu Dragicu (48) u selu Miocinovici. Zena ima teske ozljede opasne po zivot. Nakon sto je zena skocila kroz prozor i pobjegla, pi
Goran Jakuš/Pixsell
27.09.2011.
u 16:30

Sporni poslovi mimo Zakona o javnoj nabavi, previsoki dodaci na plaće, prevelik broj zaposlenih...

Inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) krajem prošle godine našla je brojne nepravilnosti u radu sisačke Opće bolnice, pokazuje sažetak nalaza inspekcije do kojeg smo uspjeli doći.

Računi su boljka svih bolnica

Dodjela poslova mimo Zakona o javnoj nabavi, isplata previsokih dodataka na plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja, višak od 30 zaposlenika u odnosu na broj kreveta, krivo grupirani računi za bolničke usluge – samo su neke od nepravilnosti zbog kojih je inspekcija predložila da HZZO bolnici izrekne opomenu uz umanjenje jedan posto ugovorenog mjesečnog iznosa sredstava HZZO-a. I dok su, primjerice, krivo grupirani računi "boljka" većine hrvatskih bolnica u borbi za što više sredstava, dotle je problem javnih natječaja djelo o kojem će odlučivati i DORH kamo je nedavno upućen ovaj inspekcijski nalaz.

Banka može sve plijeniti

U neskladu sa Zakonom o javnoj nabavi je sisačka bolnica platila oko tri milijuna kuna za usluge i poslove 14 različitih tvrtki tijekom 2010. godine. Tu se nalaze i ugovori s tvrtkom u vlasništvu sina ravnatelja bolnice dr. Damira Pahića "DM-soft" s kojom su lani, direktnom pogodbom, sklopljena ukupno četiri ugovora za programske i informatičke usluge, ukupno vrijedne 139.605 kuna. Inspekcija je upozorila da čelnici bolnice imaju pravo samo na 5 % dodatka na plaće, iako si isplaćuju 20 posto, a protuzakonito je i imenovanje pomoćnice ravnatelja za ekonomske-financijske poslove jer Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne predviđa pomoćnike ravnatelja u općim bolnicama. Sporan je i kredit od 30 milijuna za novu ginekologiju jer je banci zadužnicom dato pravo da, u slučaju nevraćanja kredita, ona svoja potraživanja može podmiriti pljenidbom svih računa sisačke Bolnice, što je protivno ugovoru sklopljenom sa HZZO-om koji onemogućuje da njihov novac kojim se plaćaju bolničke usluge pacijenata bude osiguranje za otplatu kredita. Ravnatelj bolnice dr. Damir Pahić rekao nam je da želi komentirati nalaz inspekcije, no tek nakon izbora 04. prosinca jer ne želi sudjelovati ni u čijoj predizbornoj kampanji.

Komentara 5

TR
trlepastuhovic
09:34 29.09.2011.

Nek Pahić ide na kvizove zaraditi za pokriti manjkove! Dobro mu idu!

SP
simpa_paket
13:42 30.09.2011.

Bolnica smrti :(

KL
klokan13
01:06 01.10.2011.

Nebi se dr. Pahić bavio nečasnim rabotama, pa on je u SDPu, a oni znaju samo pošteno. ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije