Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najava iz Turske

Nakon Sirije, 'čiste' Kurde i iz Iraka

kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.01.2018.
u 07:27

Iz Washingtona kažu da američka vojska zasad neće ništa poduzimati jer Afrin nije toliko strateški važan za SAD

Kada uništimo teroriste u Siriji, krenut ćemo i u Irak u borbu do istrebljenja, kazao je predsjednik Turske Recep Erdoğan pred članovima njegove stranke Pravde i razvitka, AKP i tako najavio novu invaziju na susjednu zemlju Irak i rat protiv Kurda, što bi moglo dodatno zaoštriti situaciju i eskalirati sukobe na Bliskom istoku.

Milijun i pol civila

Zbog Erdogana francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault pozvao je Vijeće sigurnosti na hitnu sjednicu te zatražio od Turske da zaustavi vojnu operaciju koja ugrožava živote više od milijun i pol kurdskih civila. I Egipat je zatražio od Erdoğana da zaustavi agresiju na Siriju i prestane ubijati civile. Paradoksalno je da je vojnu operaciju koju je pokrenula turska vojska protiv kurdskih militanata u sirijskoj pokrajini Afrin Erdoğan nazvao “Maslinova grančica”. Kako tvrde u Ministarstvu obrane Turske, cilj operacije jest ulazak i okupacija 30 četvornih kilometara sirijskog teritorija duž granice s Turskom kako bi osigurala granice. Ministarstvo obrane Rusije optužilo je SAD da su oni zapravo izazvali tursku vojnu ofenzivu u Siriji nakon što je Pentagon objavio obuku 30.000 kurdskih militanata na sjeveroistoku Sirije, što je Ankara shvatila kao prijetnju jer strahuje od stvaranja neovisne kurdske države na južnoj granici.

Zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji poduzelo je mjere za sigurnost ruskih vojnika koji su raspoređeni u području Afrina i te su postrojbe povučene prema Tal Rifaatu kako bi se spriječile moguće provokacije i isključila svaka prijetnja ruskim vojnicima te mogući frontalni sukob s turskom vojskom. Iako su Kurdi očekivali da će SAD stati u njihovu obranu, ne zna se već po koji su put Kurdi na Bliskom istoku izigrani. Zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva, general Joseph Votel, kazao je da američka vojska zasad neće ništa poduzeti s obzirom na to da je turska vojna operacija izvan dometa vojnog djelovanja SAD-a u Siriji, naglasivši da Afrin nije toliko strateški važan za SAD.

Američka potpora

Turski premijer Binali Yildirim najavio je kako će turske kopnene snage izvesti “neophodne aktivnosti” na području Afrina. Pogođeno je 108 meta koje su pripadale kurdskim militantima koji u gotovo sedmogodišnjem sirijskom ratu uživaju američku potporu zbog toga što ih Washington smatra saveznicima u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države. Ta operacija povećava izglede za daljnje pogoršavanje tursko-američkih odnosa. Isto tako, Turska je objavila da joj na terenu u Siriji pomažu sirijski pobunjenici, pripadnici Slobodne sirijske vojske. Kurdske snage YPG objavile su da je u turskim napadima ubijeno šest civila i tri njihova borca, a ranjeno je 13 osoba. Žestoke borbe vode se između turske vojske i kurdskih snaga duž sirijsko-turske granice. Tri su rakete oštetile dvije zgrade, dok je četvrta pala na prazno zemljište u središtu pograničnog turskog grada Kilis.

kurdi
1/12

Komentara 11

FI
Fisherman
07:39 22.01.2018.

prepustiti kurde jednom Erdoganu je poprilicno opasno. narod bez zemlje je svim nacijama frn u oku, a turska cak ide preko svoje granice da bi ih uklonila. nece biti dobro..zali Boze neduznih ljudi.

DU
Deleted user
08:37 22.01.2018.

Kurdi su iskorišteni od Amerike, već su jednom davno bili iskorišteni od strane Rusa u ratu protiv Truske. Sada su Kurdi opet nadrapali.

DU
Deleted user
08:40 22.01.2018.

Ova grančica je samo jedna akcija a ne rat. Erdogan čak nije ni mobilizirao vlastitu pješadiju već želi sa sirijskim pomoćnicima to organizirati, jer Sirija je još uvijek suverena zemlja. A to zna i Erdogan. Afrin nije spojen s kompaktnim kurdskim dijelom zemlje. Iako je Erdogan i oko Eufrata najavio ofenzivu, onda to neće biti grančica. Erdogan je poprilično izolirao Tursku. Kao patka na suhom. Rusi ga ne žele zaustaviti samo zato što izaziva Amerikance i to kao NATO partner. Inače... Erdogan je Tursku dobro izolirao i u arapskom svijetu. Erdogan je htjeo globalno igrati i nisu mu dozvolili, niti susjedne arapske zemlje, niti NATO partneri niti Rusija. Napravio je veliku grešku kad je podržavao toliko godina tu propalu islamsku državu. A sve s ciljem da sruši vladu u Damaskusu, kako bi se granice nanovo povlačile. Ovako mora samo gledati kako drugi vuku granice bez oružja. Tako je i Milošević pokušao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije