Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrućini nema kraja

Nakon paklenog srpnja, vrući i kolovoz i rujan!

'vrucina4'
Foto: Ilustracija
1/5
13.07.2012.
u 10:00

Štete na soji i kukuruzu mjere se u milijunima kuna. U Slavoniji ugiba stoka, proizvodnja mlijeka i tovljenika pala za više od 20 posto

Tropske vrućine koje traju gotovo mjesec dana ne jenjaju. Iako sve govori u prilog tome da bi ovogodišnji srpanj mogao nadmašiti sve dosadašnje hrvatske rekorde kad su posrijedi visoke temperature i duljina toplotnog vala, u Državnom hidrometeorološkom zavodu te na portalu u Meteo-info zasad su ipak oprezni u prognozama.

Pljuskovi ne ublažavaju posljedice suše

Ipak, nakon rekordnih temperatura u lipnju, čak 2,5°C do 4,2°C viših od višegodišnjeg prosjeka, prvih desetak dana srpnja temperature u RH odstupaju za više od 4°C od prosječne, a na kontinentu ponegdje i za više od 8°C. Godišnji srpanjski prosjek svega je sedam dana toplijih od 30°C, no to je u cijeloj zemlji znatno nadmašeno, tvrdi i Đurđica Marković s portala Meteo-info. Varaždin prosječno ima pet vrućih dana u srpnju, a ove godine već ih je nakupio 11. Zagreb, u kojemu je prosjek sedam vrućih dana, isto tako ima ih već 11, jednako kao i Osijek i Rijeka s prosječnih 11, odnosno 10 vrućih srpanjskih dana.

Od 15. lipnja, kad je počeo val vrućina, Knin čak 28 dana zaredom bilježi temperature više od 30°C, čak 19 dana s maksimalcima iznad 35°C, dodaje pak Zoran Vakula iz DHMZ-a, objašnjavajući kako iznadprosječnih vrućina vrlo vjerojatno neće manjkati ni u kolovozu i rujnu u kojima ni povremeni lokalni pljuskovi i grmljavinska nevremena neće moći ublažiti posljedice akumuliranih suša.

Stočari očajavaju

Zemlja je i lani žeđala pa slavonske i baranjske njive s kukuruzom i sojom ovih dana doslovce gore, bunari presušuju, a pravih oborina nema na vidiku. U Splitu od 5. lipnja nije pala ni litre kiše po četvornome metru. Da bi se napojila žedna polja, potrebno je najmanje 30 litara, kaže Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, a kako je to već poduže samo san ratara, štete na soji i kukuruzu mjere se već u milijunima kuna. Suša je pogodovala jedino žetvi pšenice.

Ne padne li kiša u idućih osam dana, štete na kukuruzu bit će sto posto, objašnjava Brlošić, ističući da kukuruz već sada ide u otkos kako bi se iskoristio za ishranu stoke, ali takav nema nikakve hranidbene vrijednosti. Isto je i s djetelinom. Samo suncokret voli vrućinu, dodaje, dok stočari očajavaju jer vrućine, kao na ljude, utječu i na stoku. Najviše uginuća zbog toplotnog udara događa se u tovu. Proizvodnja mlijeka i prirast pali su za više od 20% pa stočari ovih dana moraju dodatno ulagati u ventilaciju, čak i tuševe za životinje, kazao je Brlošić.

Komentara 19

SK
Skip
10:58 13.07.2012.

Nek sve gori. Ionako je propala država radi us.anog naroda koji u njoj živi

DO
doktorica
11:17 13.07.2012.

vrući a ne vreli....

DO
doktorica
12:20 14.07.2012.

a gdje su završili oni silni "projekti" za navodnjavanje Slavonije?!Glavno da su "projektanti" macnuli lovu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije