Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljutiti građani
Povratak na članak

Nakon napada u Moskvi raste antimuslimansko raspoloženje

Stanje je sada pod nadzorom i nema masovnih osveta, ali svakog se trenutka može pretvoriti u antimuslimansku histeriju. U protekla 24 sata zabilježeni su mjestimični napadi na muslimane i njihovu imovinu.

Komentari 17

MA
marin1956
15:05 01.04.2010.

Pellegrina u zatvor!

VL
OB
-obrisani-
18:07 30.03.2010.

Osobno, suosjećam se s napaćenim čečenskim narodom koji je pretrpio mnoga razaranja i velike civilne žrtve, no ovakvi napadi svakako nisu način da se Rusima odgovori na iste. Čečeni moraju shvatiti kako ne postoji nikakva mogućnost njihove nezavisnosti jer u vojno-političkom smislu ne mogu protiv Rusije, isto kao ni Tibet protiv Kine, Baski protiv Španjolaca, itd. Također, ne postoji niti jedna država svijeta koja podržava njihove ideale o nezavisnosti, o čemu svjedoči podatak kako je Čečensku Republiku Ičkeriju priznala samo jedna suverena zemlja - kršćanska Gruzija, i to da napakosti Rusima. Ta je država uništena u ruskoj ofenzivi 1999. godine, čime je Ruska Federacija povratila kontrolu nad odmetnutim teritorijem. Ovaj napad imao je sljedeće ciljeve: - izvršiti osvetu za rusko ubijanje Čečena, bilo vojnika ili civila - izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana ruske metropole, isti onaj kojeg svakodnevno osjećaju Čečeni u Groznom - poslati složenu poruku ruskoj vlasti: \"ako nastavite s ubijanjem Čečena, članovi obitelji njihovih žrtava će vam se osvetiti i to na svoju ruku\" Zadnju stavku potkrijepljuje činjenica kako niti jedna čečenska skupina nije preuzela odgovornost za napad, pa se Rusi praktički nemaju kome osvetiti jer su počinitelji zapravo dvije udovice ubijenih Čečena, čiji bi se broj još više povećao brzopletom ruskom vojnom odmazdom. Zaista, izgleda kao začarani krug nasilja bez ikakvog izlaza... Vidio sam da se pojedini komentatori suosjećaju s dvjema ženama koje su izvršile napade, s čime se nikako ne mogu složiti. Da su napale neki vojni cilj možda bi se i mogao suosjećati s njima, ali napadi na ruske civile nemaju nikakvog smisla niti opravdavanja, i pokazuju da su zapravo iste kao i oni ruski vojnici koji su počinili ratne zločine. Stoga, bojim se da će jedino rusko rješenje biti žestoka odmazda koja neće birati vojne od civilnih ciljeva, odnosno koja će čečenskim teroristima poručiti da Rusija ima moćniji vojni stroj, bolje sigurnosne snage i više civila, pa u takvoj igri mogu izgubiti isključivo samo - Čečeni.

VL
OB
-obrisani-
19:11 30.03.2010.

Ovaj teroristicki akt je za Muslimane kontraproduktivan, a za Zidove izuzetno pozeljan i ne bih se iznenadio da iza ovog stoji MOSSAD. Sa ovim napadima Muslimani mogu samo da gube, a njima to nije u interesu jer su i ovako dezurni krivci za svako sranje! Ako se Muslimani ne pocnu pod hitno angazovat na trazenju krivaca u svojim redovima i ako se energicno ne distanciraju od ovakvog terorizma , uskoro ce postat glineni golubovi izvan svih zakona, a to je zadnje sto im treba!

VL
RA
rapir
20:28 30.03.2010.

RIZICA, mali dodatak, nije 300 godina nego malo više. Naime zli Rusi nisu shvatili ljubav i milosrđe koje im je dojahalo u obliku krimskih tatara i spalilo Moskvu 1571 i oslobodilo duše nekoliko desetaka tisuća Rusa i zli Rusi su već sljedeće godine u bitci kod mjesta Molodi oko 90% tatarsko turske vojske poslali Stvoritelju (povjesni izvori kažu da je 60 tisuća Rusa potuklo vojsku od 120 tisuća Tatara i osmanlija i pacifiziralo oko 100 tisuća istih), na vašu veliku žalost onda su Rusi odlučili da uzvrate posjetu i sada ste tu gdje jeste dok Car Putin ne odluči da je potrebno preseliti milion ili dva muslimana sa Kavkaza da bi zaštitio stanište kavkaskih medvjeda, na žalost Rusija je mala i skućena zemljica i tih dva miliona će biti teško preseliti pa onda....

VL
RA
rapir
20:47 30.03.2010.

izvor istine, ma suze su mi leđa namočile, koliko srcekarajučih opisa. Zapamti da su Rusi slaveni i da nisu baš nešto skloni toleriranju divljaka, imaju Slaveni dovoljno svojih divljaka pa nam uvozni nisu potrebni. Inače Alija izetbegović tu čuvenu rečenicu nije izrekao bilo kada, ta je rečenica .Nije to naš rat“ izrečena u početku velikosrpske invazije hrvatske i divljanja JNA i bradatih i korištenju teritorija BiH za topničke položaje sa kojih se granatiralo hrvatski teritorij. Kako srcekarajuče zvuče tvoje riječi o naoružavanju protiv dušmanina, divno, odmah se sjetim janjičara i akindžija koji su sa ljubavlju i milosrđem dojahali u ove krajeve podjeliti ljubav i milosrđe, pa sve tamo do Beča gdje su ih 1683 god zli kršćani omeli u misionarskim poslovima. Nego jeste li vas dvojica toliki idioti da mislite da će netko u ove vaše gluposti i povjerovati? Ti trkeljaš o arapima u Španjolskoj, pa oni su vojnim putem osvojili iberijski poluotok a tako su sa njega i izletili te divne godine 1492, tako da ova baljezganja ostaviš za neke zapišane kasabe gdje držiš predavanja polupismenim ekstremistima. Ovakvi kao ti podpiruju maštu neobrazovanih ekstremista baljezgajući im o Božjoj riječi i šalju ih ubijati po svijetu, rađe ti njih ući raditi i cjeniti tuđe pa onda i svoje a ne ubijati jer kao što vidiš ekstremiste se neutralizira i nije baš neki dug i perspektivan ovozemaljski život rezerviran za njih, a kako je sa druge strane to se još nitko nije vratio da kaže.

VL
OB
-obrisani-
21:15 30.03.2010.

U svemu tom jadu ima jedna dobra stvar: Putin neka sređuje stvari u svojoj kući, i mirna Bosna.

VL
NO
Nomad
21:19 30.03.2010.

(Večernji će i ovdje ostaviti, ako već nije komentar pod mojim nadimkom što je već uobičajeno za ovaj srpski list.) VL, koji je cigan ostavio ovaj ispod komentar pod mojim nikom na sljedečoj stranici? http://www.vecernji.hr/komentar/119012/ \"30.03.2010. u 21:00h Nomad jeomad je napisao/la: Hej !? Šta je ovo? Baš slučajno svratih nakon dužeg vremena na ove vaše novine i kad ono imam šta vidjeti! Ovo ispod u 20:55 nije moj komentar! Ne razumijem o ćemu se radi, ali neću se niti obazirati na ovakve provokacije Htio bi reći da nama Hrvatima ne treba nikakav entitet u Bosni, jer smo mi genetski identićni sa domicilnim Bošnjacima (tj. balkanskim starosjediocima Ilirima). Mi u Bosni imamo i veća prava negoli domicilni Bošnjaci, a toga nema nigdje u svijetu! Svi koji hoće nekakav treći entitet u Bosni su u stvari Srbi-Dodikovci...\" PS - hoćete i mene sad banirat, kao što ste navodno i ostale Hrvate koji su koliko vidim prigovorili ovakvom velikosrpskom postpuku na, navodno hrvatskim novinama?

VL
IM
imotska
21:26 30.03.2010.

Rusi bi trebali pokazivati malo više respekta prema muslimanima i Islamu općenito i onda se ovakve stvari ne bi događale. Možemo slobodno reći da su rusi krivi za ovaj napad (koji zapravo i nije teroristićki, u smislu što je napadnut glavni grad agresora)

VL
II
izvor istine
21:49 30.03.2010.

rapir divno je procitati tvoju iskrenost.Gdje samouvjereno zavrsavas svoj komentar velikom istinom da si nevjernik.Nasa knjiga nam kaze i o takvim kao ti,,ruzno je ono sto oni govore a jos ruznije ono sto cuvaju u svojim prsima,,spanijom su muslimani vladali a i turci ovim prostorima.I vladali su sve dok medju njih nije prodrlo nevjerstvo i nemoral.Dok su cuvali svoj identitet i dostojanstvo i vjeru u kojoj je najvece blago za muslimane nevjernici nisu mogli protiv njih ni na politickom ni ekonomskom a pogotovo vojno da budu bolji i jaci.Ti nazivas glupim i kakvim sve ne nakaradnim imenima one koji su oruzano nejaki protiv zidova i krscana koji su visestruko vise naoruzani.A kakvim imenom nazivas ove koji ih bez miosti ubijaju i izivljavaju nad njima ne birajuci ni da li su djeca starci ili zene u mnogim muslimanskim zemljama.Za njima kako vidis niko ne pise zalopojke kao o pogibiji nekog krscana ili zidova

VL
RA
rapir
22:47 30.03.2010.

izvor istine, ma koji nemoral i nevjerstvo je prodro u njih, nisu oni nikada niti imali morala i vjere nego samo želju za pljačkanjem i osvajanjem a to je prekinulo prodiranje mača i metaka. pa su debela dupeta premjestili natrag u Afriku i Aziju. A kako bi nazvao one koji kako ti kažeš :“.A kakvim imenom nazivas ove koji ih bez miosti ubijaju i izivljavaju nad njima ne birajuci ni da li su djeca starci ili zene ...“? Nazvao bi ih akindžije ili janjičari, koji dio ti nije jasan?

VL
SP
Spomenik
22:48 30.03.2010.

Prije svega iskrena sucut obiteljima nastaradalih!

VL
SP
Spomenik
23:00 30.03.2010.

A sada nesto sto ce mnoge sokirati na forumu,koji su \"trljajuci\" ruke mislili da ce Slaveni udariti svim snagama på \"muhamedancima\"!.....Razlika izmedju Slavena i nekih (u ovom slucaju povezanih) elemenata je da Slaveni ostaju pri ovakvim \"provokacijama\" stalozeni i ne udaraju \"na slijepo\" po imaginarnom protivniku!.....Ono sto najvjerovatnije slijedi poslije ovog \"bolesnog poduhvata\" je da ce Slaveni prvo dobro razmisliti tko je ustvari \"smislio\" ovaj krvav napad na jednu slavensku metropolu.....Izgleda ce \"kockari\" morati dobro razmisliti drugi put kada im pod nosom \"zamirisu\" ruska naftna polja!.....Medjutim nisu ni svijesni da su udarili po Slavenima,i da im je onaj rat sa Perzijancima samo mala ulicna borba u poredjenju koja ih \"taktika\" ceka za sahovskom tablom!.....Cilj ovog napada je bio \"destabilizirati\" Rusku Federaciju i izazvati interni konflikt medju ziteljima iste!......Na svu srecu OMON sada \"stalozeno\" obavlja svoj posao i ne dozvoljava vecu \"histeriju\"!.....Doista \"nizak\" i dobro promisljen napad koji na zalost nije uspjeo!.....Ovo su \"pocinili\" isti oni sto jos \"ruske vize\" dobiti ne mogu,a vise ni \"ukrajinske\"!....Bog i Slaveni/Bog i Hrvati!

VL
OB
-obrisani-
02:48 31.03.2010.

Ovo mogu bez problema potpisati........................................................... 30.03.2010. u 18:07h Kir_VeIiki je napisao/la: Osobno, suosjećam se s napaćenim čečenskim narodom koji je pretrpio mnoga razaranja i velike civilne žrtve, no ovakvi napadi svakako nisu način da se Rusima odgovori na iste. Čečeni moraju shvatiti kako ne postoji nikakva mogućnost njihove nezavisnosti jer u vojno-političkom smislu ne mogu protiv Rusije, isto kao ni Tibet protiv Kine, Baski protiv Španjolaca, itd. Također, ne postoji niti jedna država svijeta koja podržava njihove ideale o nezavisnosti, o čemu svjedoči podatak kako je Čečensku Republiku Ičkeriju priznala samo jedna suverena zemlja - kršćanska Gruzija, i to da napakosti Rusima. Ta je država uništena u ruskoj ofenzivi 1999. godine, čime je Ruska Federacija povratila kontrolu nad odmetnutim teritorijem. Ovaj napad imao je sljedeće ciljeve: - izvršiti osvetu za rusko ubijanje Čečena, bilo vojnika ili civila - izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana ruske metropole, isti onaj kojeg svakodnevno osjećaju Čečeni u Groznom - poslati složenu poruku ruskoj vlasti: \"ako nastavite s ubijanjem Čečena, članovi obitelji njihovih žrtava će vam se osvetiti i to na svoju ruku\" Zadnju stavku potkrijepljuje činjenica kako niti jedna čečenska skupina nije preuzela odgovornost za napad, pa se Rusi praktički nemaju kome osvetiti jer su počinitelji zapravo dvije udovice ubijenih Čečena, čiji bi se broj još više povećao brzopletom ruskom vojnom odmazdom. Zaista, izgleda kao začarani krug nasilja bez ikakvog izlaza... Vidio sam da se pojedini komentatori suosjećaju s dvjema ženama koje su izvršile napade, s čime se nikako ne mogu složiti. Da su napale neki vojni cilj možda bi se i mogao suosjećati s njima, ali napadi na ruske civile nemaju nikakvog smisla niti opravdavanja, i pokazuju da su zapravo iste kao i oni ruski vojnici koji su počinili ratne zločine. Stoga, bojim se da će jedino rusko rješenje biti žestoka odmazda koja neće birati vojne od civilnih ciljeva, odnosno koja će čečenskim teroristima poručiti da Rusija ima moćniji vojni stroj, bolje sigurnosne snage i više civila, pa u takvoj igri mogu izgubiti isključivo samo - Čečeni.

VL
OB
-obrisani-
02:57 31.03.2010.

neugodno mirišućii Turčine Marsijanac... uopće ne sumnjam da ti i tvoj turski zemo Kiro \"suosjećate s napaćenim čečenskim narodom...\" zašto me to ne čudi, hahahaha...

VL
OB
-obrisani-
16:00 31.03.2010.

Večernji, zašto ste obrisali moj komentar o vašem komentatoru shq_ctrl a ostavili njegov gdje on ispod piše o SMRDLJIVIM TURCIMA? Zar je zabrnajeno pisati istinu na ovim beogradskim novinama gdje se proganjaju Hrvati i gdje pišete pod nadimcima nas Hrvata???????? Nema vode ispod mosta sve dok shq_Srbi iz Večernjaka pišu komentare pod nadimcima nas Hrvata a ovako ispod u citatu razmišljaju... kad komentiraju o i s Hrvatima iz BiH koji su se znali ovdje javiti... dok i njih nisu etnički očistili odavde kao i u BiH... shq_ctrl = Pećinac = DŠ = marjanca = dezelan = Ojhaa = M@gic i bilo koji nadimak koji si mi Hrvati registriramo s obzirom da oni u VL imaju šmajser u rukama ko i 1918, 1941, 1945, 1991... pa nas plagiraju čak i pod nadimcima koje su nam banirali... samo zbog prigovora na srpski NACIZAM koji ovdje provode... \"Pećinac 04.09.2008 20:50 Odgovor: \"da ne duljim puno, s izrodom šovinističkim poput tebe nema diskusije, radije obriši pjenu s usta. borio si se ti na mom k.rcu jado kukavni. već sam ti rekao: da sam ti ja bio udba, bio bi ti meni sada u argentini, albaniji ili australiji. juga se baš zato raspala jer se nakotilo neprijateljske gamadi poput tebe, s kojom je ta kilava udba previše tolerantno postupala. nema veze, bit će bolje drugi put...\"\" ... ... ... ... ... ... \"Pećinac 06.04.2009 00:07 Odgovor: \"a sto ce mo sa rusiteljima Jugoslavije i pljackasima hrvatske? ovo s jamama iz 2. svj. rata je samo obmana crkve i onih koji su rusili jugoslaviju a unistili hrvatsku da se sakriju njihov zlocin gdje je 20 milijuna ljudi izgubilo svoju drzavu, a pola milijuna je izgubilo zivot, a unisten je zivot 10 generacija u napred direktno ili inirektno zbog posljedica totalno nepotrebnog rata 1991-95. to je malo veci zlocin od par jama napunjen kvizlinzima i fasistickim slugama 1945.... \"\"

VL
OB
-obrisani-
19:07 31.03.2010.

Glupo, vrlo glupo od muslića! Ruski metro u zrak dignuti, neće to rusi lako progutati, nisu to ameri pa da se obaziru na vjerska i ljudska prava islamskih terorista! Vrlo vrlo glupo do muslića! Ali zar je netko vjerovao da su muslići pametni? Islam se voli pozivati na to kako je dao gomilu znanstvenika i filozofa istina je ali da je bilo arapskih znanstvenika, ali znanstvenika muslimana nije bilo nikad jer je islam religija koja je prirodni neprijatelj nauci!

VL
MA
marin1956
15:04 01.04.2010.

Ja ne razumijem zašto se ovim budalama poput Pellegrina dopušta širenje vjerske mržnje i netrpeljivosti, pa njega treba strpati u zatvor zajedno s onim tko ga je i takvog i odgojio! Ovaj napad nije \"muslimanskog karaktera\"; riječ je o izoliranojj skupini Čečena koji su motivirani osobnom osvetom; muslimana u Rusiji ima preko 20 milijuna dok je Čečena manje od milijun, a ovih pobunjenika je svega nekoliko stotina. Stoga, samo budala može poistovjećivati ove napade sa svim muslimanima. A što se tiče islamske znanosti većina tih učenjaka nisu Arapi već Iranci, a razdvajati njihove doprinose od religije nije moguće budući kako su veći broj njih i islamski teolozi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.