Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETKOVAN FOND

Nakon kuge i strožih propisa, oko Varaždina 70 posto manje svinjara

svinje
Marko Jurinec / PIXSELL
23.03.2010.
u 14:05

U školi Arboretum Opeka u Vinici počelo je osposobljavanje za zvanje uzgajivač svinja, koje će trebati svima koji traže poticaje od ministarstva ili Europske unije

Prije svinjske kuge 2007. godine, u Varaždinskoj je županiji bilo 18 tisuća domaćinstava koja su držala svinje. Danas ih je barem 70 posto manje, opstali su samo veći proizvođači - zabrinjavajući je podatak Damira Jagića, predsjednika županijske Udruge uzgajivača svinja.

Odustajanju seljaka od hranjenja svinja kumovali su i stroži propisi kojima se prilagođavamo zahtjevima Europske unije.

– Ljudi sad više ne mogu držati svinje kao kućne ljubimce. Na JMBG sad se može uzeti samo jedna svinja, za potrebe domaćinstva, a za sve više od toga potrebno je biti upisan u registar farmi – kaže Jagić i dodaje da se u Hrvatsku uvozi čak do 70 posto odojaka za tov.

Uvozni lobi, kaže, diktira tempo, a domaći svinjari samo udruženi mogu uspjeti na tržištu. Svinjarima će zbog toga biti potrebna ujednačena kvaliteta i izmjena genetskog materijala, kako bi dobili svinje koje imaju 58, 59 ili čak 60 posto mesnatosti. Veća mesnatost postiže se uvođenjem nazimica. Dosad su seljaci iz županije uveli tristotinjak nazimica, a za zamjenu svog genetskog materijala trebali bi ih oko 3000!

Kako bi se prilagodili novim zahtjevima tržišta i Europske unije, te naučili ponešto i o genetici, za svinjare je organiziran program osposobljavanja za zanimanje uzgajivač svinja. Jučer je u Županijskoj palači u Varaždinu potpisan ugovor između Županije i Udruge uzgajivača te Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice gdje se održava nastava i praksa.

– Uvijek dobro dođe neki savjet. O novim bolestima posebno, sa starima već imamo iskustva, da bismo mogli preventivno djelovati. Nije mi žao platiti ovaj tečaj – kaže Kruno Bahat iz Karlovca Ludbreškog, jedan od 150 polaznika.

Na domaćinstvu ima 40 krmača te godišnje proizvede 600-injak odojaka. Otkupna cijena odojka je trenutačno, kaže, oko 17 kuna plus PDV, no treba imati ugovorenu prodaju s otkupljivačima.

Kruni Bahatu, nakon 120 sati prakse i nastave u Vinici, zvanje uzgajivača svinja bit će upisano u radnu knjižicu, što će biti uvjet za sve poticaje od ministarstva ili Europske unije. Tečaj polaznike stoji 500 kuna, te su zadovoljni Županijom, koja je organizirala takav program i cijenu sa školom u svojem vlasništvu, te plaća drugih 500 kuna. U Križevcima je cijena, kažu, 3000 kuna.

- Jasna je poruka države da joj ne trebaju domaći proizvođači odojaka. Izuzeli su krmače iz poticaja plavog dizela, bilo je 5 litara po krmači godišnje. Nakon naših urgiranja, zasad neformalno, vraćaju taj poticaj, no poruka je jasna - kaže Damir Jagić. Objašnjava da je tih 5 litara po krmači godišnje jadno kad se usporedi s 4 litre koje tovljači dobiju za uvezenog odojka, kad izađe kao tovljenik. Naime, krmača godišnje ima oko 25 odojaka!

Otkupna cijena odojaka, na koje tovljači povuku više poticaja, i dalje je loša, kaže, a neplaćanje je otišlo u nebesa, dok inozemne banke prate svoje poljoprivrednike.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franc
18:09 25.03.2010.

U toj smanjenoj brojci nisu uračunati županijski političari čiji je broj zapravo povećan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije