Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođen sin diktatora
Povratak na članak

Nakon Gaddafija – Gaddafi

Saifa al-Islama Gaddafija Zapad je bio osudio na smrt, a sada im je adut u borbi protiv ISIL-a

Komentari 26

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:27 08.07.2016.

Obračun svjetskih velesila vođenih svojim naftnim kompanijama s Libijom bio je strašan. Bez ikakvog vidljivog povoda iskrcali su se britanski specijalci u Begazi i krenuli haračiti Libijom dok su britanski arapski sateliti slali "dragovoljce" kako bi pomogli "oslobađanje" Libije. Nakon danonoćnih bombardiranja Libija je razorena i iz najbogatije afričke države per capita postala je Libija sjedište ISIL-a za Afriku. Ubijeni su i Gadafijevi unuci ne stariji od 4-5 godina uključivši i bebu u kolijevci. Umjesto besplatnog školovanja, besplatnog zdravstva, stanova za mlade obitelji na poklon od države, unutrašnjeg mira došlo je do plemenskih ratova nahuškanih skupina, opće devastacije ui zaplijene stotina milijardi funti u britanskim bankama. I Hrvatska je bila dijelom međunarodne koalicije u ratu protiv Libije a da nam je Libija bila prijateljska zemlja. Ovaj jedini preživjeli Gadafijev sin doktor je ekonomije s britanskim doktoratom i na užas svih islamista u sentimentalnoj vezi sa židovskom glumicom i modelom. Nisam uvjeren da će se ovom bonvivanu nakon što je preživio u ćeliji smrti nekoliko godina dati baviti se državničkim poslovima. I čudno mi je zašto ga nisu ubili do sada. Sve su koalicijski saveznici Britanci, Francuzi, Talijani koje smo mi podržavali u Libiji ubili, opljačkali i uništili, čemu sada taj njegov poklonjeni život?

VL
Avatar 123456
123456
11:03 08.07.2016.

kome odgovara kaos na Bliskom istoku najviše? Ja mislim židovima. Ko je bio dužan Libiji i Gadafiju cca 1000 milijardi USA$? Čini mi se englezi. Kome su ostale sve te milijarde uništenjem Libije? Čini m i se englezima. Ja si razmišljam kak bi se i ja mogel rešiti svojeg minusa na bankovnom računu tak da uništim banku kojoj dugujem. Ta metoda "oprosta duga" bi trebala uči u EU direktive kao obvezatni postupak u slučaju pojave duga! Jednostavno ubiješ vjerovnika i stvar riješena!!

VL
DU
Deleted user
12:48 08.07.2016.

Bez ikakvog povoda napali su Irak, napali Libiju, Siriju ... sve samo zbog zapadnjačke pohlepe, proširenja interesnih zona, spremni su uništit sve što im se nađe na putu. Mi nažalost službeno podržavamo takvu politiku. Dokle, dok se svi skupa ne opečemo a onda bude vjerojatno kasno.

VL
GV
golub Vaso
12:50 08.07.2016.

zapadni sotonisti su ubili Pukovnika kao psa, ali sve se vraća, sve se plaća

VL
Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
12:53 08.07.2016.

Mene više brine činjenica da jedna kandidatkinja za predsjednicu SAD-a može imati toliku hipoteku iznad glave, kao što je devastirana Libija + e-mail-ovi koji su izašli na vidjelo, kandidatura te osobe ide dalje i nitko ne poteže pitanje njezine moralne pa i zakonske krivnje. Pola obitelji Gaddafi su smaknuli, njegove kćeri i sinove, njihova oca su specijalne američke postrojbe uhvatile, strpale u nekakav odvod i pozvali "rulju" sa kamerama, drugim riječima iscenirali njegovo smaknuće, po istom receptu kao i Iračkog predsjednika Hussein-a. Prije američke slobode i demokracije, Libija je bila najbogatija zemlja afričkog kontitenta. Svaku međunarodnu odredbu su prekršili barbari koji su bez ikakvog opravdanja upali na tlo druge suverene zemlje. Takvi događaji nas uče da uopće ne postoji međunarodno pravo, možda najbolji primjer nama blizak je nesretni Haški sud. Ali zbog sve ove nepravde koju čine drugim narodima, veliko američko carstvo će propasti. Previše su se oni orjentirali na tuđe probleme, trebali bi se baviti sa sobom. Moje misli su sa nesretnim libijskim narodom, sa nadom da će uskoro zasjati zrake mira i nade za boljim životom.

VL
VL
VL1
12:28 08.07.2016.

Francuzi su bili dužni Libiji samo 700 miljardi. isto su postupili kao kad su u srednjem vijeku posudili od templara novac, a kad je trebalo vratiti ga izbrisani su s lica zemlje. za mene je ostao Gadafi najveća faca drugee polovine 20 vijeka i svaka mu čast. a njegovom sinu želim uspijeh i dobro zdravlje. neka nastavi očevim stopama.

VL
Avatar nekakav
nekakav
14:06 08.07.2016.

nije mi jasna ta zapadna demokracija, pravna sigurnost, međunarodno (?) pravo i nekakve vrijednosti na koje se tako vole često pozivati kad nekog trebaju razoriti. zašto su podržali teroriste u siriji, a nisu isto takve pobune u s arabiji, kuvajtu,, bahreinu, emiratima...? aha, neki su ti saveznici, pa stisneš zube i otrpiš to što rade, a drugi su ti protivnici, nisu pod tvojom kontrolom niti imaš kakve koristi od njih, pa ih pomogneš rasturiti. dobro. ukrajina, npr. totalno razorena zemlja pod palicom amerikanaca, gurnuta u sukob sa rusima koji ne može dobiti, samo svakim danom sve više gubi. licemjerju nema kraja, amerikanac predvodi pobunu, paradira na trgu među teroristima (koji su btw. nekažnjeno pobili 100-ak policajaca i civila), a rusima se prijeti da nek prestanu sa svojim djelovanjem.. hej, rus nije niti jednom riječju rekao što ukrajina treba raditi, niti je ikad nešto protiv ukrajine radio. rus je ukrajini dao izuzetan bonus za naftu, plin. nek ukrajinac danas pita pošto je plin. i od koga. a gadafi, libija... strašno. razorena zemlja, ekonomija. radi želje da se naftom i plinom trguje u eurima. jel se netko pita gdje su završile 50 mlrd dolara koje je gadafi čuvao u zapadnim bankama. jel znate da tim nekim novcem sad gospodari britanac.

VL
IM
Immanuell
15:08 08.07.2016.

Najveći krivci za katastrofu u Libiji su Berlusconi i Sarkozi. To je ljudski otpad kome nije smetalo da se slika s Gaddafijem, bili su čak obiteljski prijatelji i jedan i drugi su financirali svoje političke kampanje libijskim novcem. Kad je došlo vrijeme isteka koncesija na crpljenje nafte i zemnog plina, Gaddafi je htio provesti ono što je sanjao cijeli život: da izvore vrati narodu i da osnuje sveafričku financijsku federaciju gdje bi dolar i euro prestali važiti kao isključive komercijalne valute i gdje bi zlatni libijski dinar postao jednako važno sredstvo plaćanja u financijskom svijetu, a služio bi svim afričkim narodima. Libija je bila ne samo najbogatija afrička zemlja, nego i jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Mnogo toga besplatnog je bilo u toj zemlji, svaki mladi Libijac mogao se školovati gdje je u svijetu htio ako je zadovoljavao uvjete upisa, a džeparac mu nisu morali davati roditelji; mjesečno su dobivali 2300 Eu državne potpore za pristojan život tamo gdje su prebivali. Besplatno školovanje, 60% učešća u kupnji automobila, 50 - 70% učešća pri kupnji prvog stana, besplatno liječenje...... Imalo je to svoju cijenu, da bi se postigao mir trebalo je primiriti sva ta plemena po Libiji, Gaddafi je to nerijetko morao silom raditi i tu je nastao korijen zla..... Nekim narodima jednostavno ne prija komfor i blagostanje, više vole gutati prašinu i živjeti životom predaka, ako im daš najmoderniji TV, stan i posao, kažu da si im ubio duh i okrenu se protiv tebe. Upravo takve ljude su Francuska i Italija iskoristili da sruše nešto što je građeno 40 godina, pa samo oko Bengazija tisuće hektara pustinjskog pijeska pretvoreno je u plodna žitna i kukuruzna polja, sustavi koji su te površine snabdijevali vodom nazivani su 80 - tih godina 20. st. osmim svjetskim čudom... Vratite se unazad, u 2011. kad je sve počelo, Gaddafi je napisao pismo, ono je objavljeno u svim medijima, Zapad je to pokušao zataškati..... U pismu je sve ono što je Gaddafi htio napraviti za svoj narod kao i svijest da ne može pobijediti u tom ratu i da će vjerojatno poginuti. Pročitajte pa sudite sami kakav je to čovjek bio.

VL
KK
klara.kos.73
09:54 08.07.2016.

nemojte nam vrijeđati inteligenciju. Sve je dokumentirano, snimljeno, zna se dobro tko je zakuhao i zašto.Upravo danas kuha njima.

VL
DU
Deleted user
00:14 09.07.2016.

ovi zapadnjaci mora da su potpuno promenili krvnu sliku u medju vremenu, jer nije moguće da su ovako nesposobni uspeli da se nametnu svetu kao faktor... to su bili neki drugi ljudi bili ili ne znam šta, sa pozicije tolike moći toliko pasti...

VL
DI
duncan_idaho
11:58 08.07.2016.

u ovakvim zemljama gdje ima stotine različitih plemena, etničkih skupina, verzija islama mir može vladat jedino ako je na vlasti DIKATOR! demokracija vrijedi samo za civilizirane zapadnoeuropske zemlje!

VL
PI
pinichi
12:18 08.07.2016.

Mislim da bi mir u Libiji mogao uvesti samo najveći prijatelj diktatora Gadafija - glavom i bradom Stipe Mesić.

VL
M7
mario 7
11:08 08.07.2016.

kako netko sa strane moze zavaditi i u rat odvesti zemlju ako su stanovnici zadovoljni zivotom u toj zemlji

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
09:31 08.07.2016.

Malo pojašnjenje, od svih velikih sila SAD je najmanje bil uključen u ovu priču. Osim Francuza zaboravili ste spomenut i Talijane ali i Britance....Ameri su stajali po strani !!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.