Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 posljedica

Nakon bankrota SAD-a Hrvatsku bi pogodio val otkaza i poskupljenja

'President Barack Obama delivers a televised address from the East Room of the White House in Washington on June 22, 2011 on his plan to drawdown U.S. troops in Afghanistan.   AFP PHOTO / POOL / Pablo
Foto: 'PABLO MARTINEZ MONSIVAIS'
1/3
30.07.2011.
u 12:00

Što će pogoditi Amerikance ukoliko se ne postigne dogovor demokrata i republikanca o zaduživanju najvećeg gospodarstva svijeta.

Bankrot SAD-a značio bi katastrofu za cijeli svijet! U uvjetima globalizacije, stečaj najvećeg svjetskog gospodarstva izazvao bi domino-efekt na sve zemlje svijeta, osobito na one najrazvijenije koje su najznačajniji trgovinski partneri SAD-a, a to bi se dalje prelilo i na manja gospodarstva, poput hrvatskog. Bankrot SAD-a značio bi novu globalnu recesiju, a u Hrvatskoj nove otkaze, skuplju hranu, više stambene kredite, puno niža socijalna davanja..., ističu analitičari.

– Eskalacija problema u SAD-u imala bi vidljiv učinak na cijelo globalno gospodarstvo, što znači i smanjenje razine aktivnosti u domaćem gospodarstvu te dodatni pritisak na domaće tržište rada. Investitori bi se nastojali hedgirati protiv slabljenja dolara ulaganjem na robna tržišta, što vjerojatno znači i nešto snažniji rast cijena na globalnoj razini. Također, uz i dalje prisutnu zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni, vjerojatno bi švicarski franak dodatno ojačao i prema dolaru i prema euru – kazao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Zato su sve oči uprte u Washington i dan D - 2. kolovoza 2011., kada će Kongres glasovati o novom zakonu o zaduživanju, o kojemu ovisi sudbina SAD-a i svijeta.

Naime, Kongres SAD-a definirao je posebnim zakonom visinu zaduženja na 14,9 bilijuna dolara, a taj je limit dostignut.

– Ako se do 2. kolovoza ne postigne konsenzus o promjeni tog zakonskog ograničenja, Vlada SAD-a neće se smjeti zadužiti na domaćem i međunarodnom tržištu, a to će izazvati nemogućnost namirenja obveza državnog proračuna SAD-a prema korisnicima i vjerovnicima – kazao je analitičar Damir Novotny.

1. Više kamatne stope
Kamatne stope za stambene kredite porasle bi najmanje 1,5 postotnih bodova. Na 30-godišnji stambeni kredit od 175.000 dolara, trošak bi dodatno porastao 20.000 dolara, izračunali su američki analitičari.

2. Pad burza
Predviđa se da bi burzovni indeks S&P 500 pao 6,3 posto u iduća tri mjeseca, u slučaju bankrota Amerike. Prosječni bi investitor tako izgubio gotovo 9000 dolara.

3. Poskupljenje 
strane robe

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima naglo bi pala, što bi dovelo do poskupljenja uvozne robe, osobito iz azijskih zemalja, poput Kine.

4. Savezne države 
financiraju krizu
Kako savezna vlada ne može financirati svoje obveze, krizu će morati financirati savezne države koje će morati upumpavati novac da se pokriju nastale rupe u državnom proračunu.

5. Zamrznuti 
studentski krediti
Procjenjuje se da neće moći biti isplaćeno 8,8 milijardi dolara studentskih kredita u kolovozu i rujnu, za iduću akademsku godinu.

6. Zaustavljanje 
građevinskih 
projekata
Zaustavit će se gradnja svih cesta i proširenje metroa u Houstonu, kao i svi drugi građevinski projekti u SAD.

7. Kaos 
u zračnim lukama
Ne bude li vlada mogla platiti kontrolore leta i zaštitare u zračnim lukama, doći će do velikih problema u zračnom prometu Amerike i cijeloga svijeta.

8. Kolaps 
nacionalnih parkova
Odmor u Grand Canyonu ili Big Bendu ovoga ljeta. Ne budu li državni službenici mogli primati plaću, nacionalni parkovi morat će zatvoriti svoja vrata do kraja krize.

9. Niža 
socijalna sigurnost
Još niža socijalna sigurnost za stare i siromašne. Ministar financija Timothy Geithner kaže da bi široki spektar državnih isplata trebao biti zaustavljen, ograničen ili odgođen, uključujući i socijalnu sigurnost.

10. Nema 
povrata poreza
Još se čeka povrat poreza na dohodak ili druga vladina plaćanja. Analitičari upozoravaju na to da u slučaju bankrota neće biti isplaćeni.

11. Nema novca 
za nezaposlene
Novac predviđen za nezaposlene možda će se preusmjeriti u druge svrhe. Sve će biti pitanje prioriteta: što je važnije - plaćati vojnike ili pomagati nezaposlene Amerikance?

12. Nema 
novca za vojsku
Među činovnicima koji bi ostali bez plaće su i vojnici, civilni djelatnici Pentagona, obavještajni operativci...

13. Ugrožena 
davanja veteranima
Odluči li predsjednik nastaviti plaćati za nacionalnu sigurnost i mrežu socijalne sigurnosti kroz programe za starije osobe i nezaposlene, vjerojatno neće biti dovoljno novca za financiranje vojnih veterana.

14. Nema plaće za 
Vladine službenike
Svi koji rade za saveznu vladu, mogli bi biti u velikoj nevolji. Otvoreno je pitanje hoće li djelatnici u saveznoj vladi biti otpušteni ili će im značajno smanjiti plaće. Jasno je da većina od njih neće moći dobiti cijelu plaću.

15. Nema isplata 
dobavljačima
Vlada neće moći platiti svoje dobavljače. Dakle, neće moći platiti uslugu, primjerice, čišćenja vladinih zgrada.

16. Male tvrtke 
prepuštene same sebi
Male obiteljske tvrtke neće moći ni pomisliti na zajmove ili bilo koji drugi oblik državne pomoći. To neće biti moguće jer je državna blagajna prazna.

17. Gubitak na 
stranim burzama
Budući da SAD ne bi mogao posuditi ili potrošiti novac iz inozemstva, svjetska tržišta dionica bi vjerojatno značajno pala. To će utjecati na svakoga s tržišta kapitala koji su novac uložili u dionice na globalnom tržištu.

18. Gubitak 
radnih mjesta
Zbog povećane neizvjesnosti vezane uz potrošnju, poduzeća neće imati potrebu za širenjem ili za popunom postojećih radnih 
mjesta. Neki ekonomisti predviđaju povratak nezaposlenosti na dvoznamenkastu razinu. Neki procjenjuju gubitak od 640.000 radnih mjesta u roku od godinu dana, vezano uz posljedice neplaćanja. Za sve one koji su preživjeli veliku recesiju 2009., prijeti još jedno razdoblje tjeskobe i nesigurnosti.

19. Nema 
subvencija za građane
Prezadužena vlada više neće moći subvencionirati zdravstvenu zaštitu, studente...

20. Još veći 
udio građana
u javnome dugu
Procjenjuje se da bi svaki građanin SAD-a u idućih 10 godina dodatno bio zadužen 2500 dolara

Komentara 385

BO
boston
20:08 30.07.2011.

da

KA
karlovcankica
22:44 30.07.2011.

houston..I knew you had some sense.

Avatar @veNLO
@veNLO
15:35 30.07.2011.

Vidi kumpara!?! Nije u stanju ni uvredu sam smisliti,nego se hvata mog opisa njegovog lika i djela.Svašta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije