Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu

Nakon 37 godina radnog staža postajemo socijalni problemi

penzija
Ivica Beti/VLM cakovec@vecernji.net
23.04.2011.
u 14:42

- Nismo mi krivi što smo proglašeni tehnološkim viškom. Sad nas se zbog toga još i kažnjava, i to dvostruko, gubitkom prava na naknadu i manjim mirovinama - ogorčen je Martinčević

- Nakon 37 godina radnog staža postajem socijalni problem. Imam 59 godina i dva mjeseca, i nakon što u srpnju izgubim pravo na naknadu za nezaposlene koju daje Hrvatski zavod za zapošljavanje, ostat ću bez kune prihoda do prijevremene mirovine - kaže Antun Martinčević iz Preloga, koji je nakon što je proglašen tehnološkim viškom u jednoj građevinskoj tvrtki, s 58 godina ostao bez posla. Pokušava se zaposliti i radeći dočekati punu mirovinu, koja bi bila veća od prijevremene, no posla nema. - Koga god pitam, veli da sam prestar.

Nitko ne žele zaposliti nas starije koji još možemo raditi. Pitao sam i u komunalnom poduzeću za posao komunalnog radnika, no uvjet za zapošljavanje na javnim radovima je najmanje 12 mjeseci na burzi - ističe Martinčević.

U situaciji poput njegove samo je u Međimurj nekoliko desetaka građana, najviše žena koje su radile u tekstilnim tvrtkama i muškaraca koji su zbog gospodarske krize ostali bez posla u građevinarstvu. Nakon što su prošle godine na snagu stupili novi zakonski propisi, u prijelaznom roku nastali su problemi za one koji imaju više od 32 godine radnog staža, a na Zavodu za zapošljavnje žele ostvariti novčanu naknadu do ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Prema mirovinskom zakonu, muškarci i žene moraju imati 60 godina života za prijevemenu i 65 godina za punu mirovinu, a utvrđen je i prijelazni rok kojim se obveza rada godišnje produžuje za tri mjeseca, no primanje novčane naknade ograničava im se na 55 godina za žene i 60 za muškarce. Na tu nelogičnost upozorio je i saborski zastupnik Dragutin Lesar koji je pozvao Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da to ispravi. I Martinčević i brojni drugi radnici koji su ostali na ulici ogorčeni su i iznosom otpremnina. Dok se u državnim tvrtkama one kreću i do 200.000 kuna, s kojima se bez problema i mirno može dočekati mirovina, radnici u privatnim tvrtkama dobivaju višestruko manje iznose.

Za 35 godina staža jedan je Preložanin dobio svega 25.000 kuna, odnosno 700-tinjak kuna za godinu radnog staža. Sad ostaju i bez novčane naknade, a potom ih čeka i manja mirovina od one koju bi primali da su radili do 65. - Nismo mi krivi što smo proglašeni tehnološkim viškom. Sad nas se zbog toga još i kažnjava, i to dvostruko, gubitkom prava na naknadu i manjim mirovinama - ogorčen je Martinčević. Naknade za nezaposlene dovoljne su tek za podmirenje osnovnih računa i troškova, i kreću se od 1100 do 1800 kuna.

Ključne riječi

Komentara 8

VI
vidimškoj
16:34 23.04.2011.

Nakon 37 godina radnog staža postajemo socijalni problemi +++++++ pa tražili smo kapitalizam jer socijalizam nije vridija.

KR
krka
17:39 23.04.2011.

E, stari moj i ja sam ti za 35 godina rada u KOKI /čitaj Vindija / dobil celih 8.000 kuna, brojkom i slovima! Po drugoj strani, oni iz državnih službi za koje smo obojica delali na godine dobivaju po 200 ili 300 tisuća. Na kraju pitam sve nas, Lesar je bil sindikalista... kaj je napravil da nam bude bolje? Znate kaj, skup z gazdom je Metalac iz Čakovca poslal k vragu! Sretan Uskrs svim ljudima dobre volje i puno zdravlja i sreće....

PO
podravacc
19:15 28.04.2011.

Gospodin ima 59 godina,ja imam 38 godina i na burzi sam godinu dana,prije par tjedana sam bio na razgovoru za jedan posao gdje mi je vlasnik rekao da zadovoljavam uvjete ali da on traži nekog tko nije stariji od 30 godina. Drugi problem su tzv menageri,većina od njih upravlja firmama bez ikakve odgovornosti,odnosno nisu zakonski ili novčano sankcionirani ako ta firma ode u stečaj ili dođe do gubitka na nekoj drugoj osnovi,ali zato kad ostvare neki dobitak ubiru masne bonuse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije