Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
transplantacija u KBC-u Zagreb

Nakon 16 godina borbe diše punim plućima: 'Neopisiv osjećaj. Svaka im čast svima i veliko hvala'

Ivan Višnjić
Screenshot HRT
27.05.2021.
u 22:07

Od početka ove godine u KBC-u Zagreb izvedeno je 16 transplantacija srca, 15 bubrega, tri pluća i dvije transplantacije jetre

Mjesec dana nakon što je u Hrvatskoj prvi put, uz pomoć austrijskih kolega, napravljena transplantacija pluća, u samo nekoliko dana uspješno su obavljena dva takva zahvata. Pacijent Ivan Višnjić, koji od cistične fibroze boluje od četvrte godine, nakon 16 godina teške borbe napokon diše punim plućima.

- Neopisiv osjećaj, jako velika razlika. Prije nisam mogao skoro ništa, sad mogu normalno disati i sve, rekao je za Dnevnik HRT-a. Složen zahvat trajao je 12 i pol sati, a obavljena je obostrana transplantacija pluća. 

- Da sam birao, ne bih bolje izabrao. Ovakvu skrb ne bi imao ni predsjednik, ja mislim, stvarno, svaka im čast svima i veliko hvala, kazao je Ivan.

- Dobro se oporavlja s obzirom na loše stanje prije same transplantacije i dugo čekanje organa. Zapravo mu je mišićno-koštani sustav jako stradao, tako da mu slijedi jako duga rehabilitacija, ali zadovoljni smo njegovim stanjem. Pluća su u jako dobrom stanju, rekao je Fedža Džubur, dr. med., specijalist internist i koordinator za transplantaciju pluća u KBC-u Zagreb.

Od početka ove godine u KBC-u Zagreb izvedeno je 16 transplantacija srca, 15 bubrega, tri pluća i dvije transplantacije jetre. Transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb prim. Jasna Brezak istaknula je kako je proces bio organizacijski vrlo zahtjevan. 

- Prije svega zbog toga što su sve tri transplantacije pluća išle istovremeno, paralelno u sali pokraj odvijale su se i tri transplantacije srca te u jednom navratu i transplantacija jetre, objašnjava. 

Stručnjaci iz KBC-a Zagreb operacije su izvodili pod budnim okom austrijskih i slovenskih kolega.

- Od samog transporta, transfuzije, perfuzije, tipizacije tkiva, mikrobiološke obrade bolesnika, dakle laboratorijske obrade i drugih pomoćnih službi koje sudjeluju, zapravo je dosta teško složiti taj cijeli operativni program, kaže Fedža Džubur.

- Izazov, ali ovi rezultati kojima smo svjedoci, a zaista su više nego prekrasni, pacijenti su nam svi jako dobro. Nije lako, ali nagrada je ogromna, zaključila je Brezak.

VIDEO Olujni vjetar poharao Zagreb

Komentara 1

SA
Sanja
22:18 27.05.2021.

Pa ovo je predivna vijest! Neka te zdravlje posluzi dugo, dugo, zasluzio si :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije