Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počeo OKTOBERFEST

Najveća pučka veselica svake godine okupi 6 milijuna pivopija

oktoberfest (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
21.09.2013.
u 21:26

Kada je konačno odbio čep, uzviknuo je: “O’zapft is!” (Otvoreno je!), što je službeni početak ispijanja hektolitara piva.

Pivo, pivo i ponovno pivo! Najveća pučka veselica na svijetu, münchenski Oktoberfest svake godine u bavarskoj prijestolnici na livadi Theresienwiese okupi čak šest mlijuna ljubitelja napitka od hmelja. Festival piva tradicionalno u šatoru Schottenhammel otvara gradonačelnik Münchena, a tako je bilo i ove godine. Probio je prvu bačvu piva koje se specijalno priprema za Oktoberfest.

Riječ je posebnom pivu s većim postotkom alkohola, 6-7%, koje proizvode tamošnje pivovare. Kada je konačno odbio čep, uzviknuo je: “O’zapft is!” (Otvoreno je!), što je službeni početak ispijanja hektolitara piva. Vrijeme je to kada se ne broje krigle, a tek za ilustraciju – 2004. godine popilo se 5,5 milijuna litara piva, pojelo 220 tisuća pari kobasica, pola milijuna pečenih pilića i 89 volova.

Prvi Oktoberfest održao se 1810. u čast kralja princa Ludviga i vjenčanja s Theresom von Sashen-Hildburghausen. Prekinut je zbog kolere od 1854. do 1873. te u vrijeme dvaju svjetskih ratova.

SAVJET: Ovo je putovanje za one koji mogu popiti i pojesti. Sve je podređeno boravku na festivalskoj livadi pa ne očekujte vidjeti puno od grada i znamenitosti. “Naoružajte” se gotovinom jer je tako brže plaćati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije