Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorit će se 2024.

Najveća američka investicija u borbi protiv raka u Hrvatskoj: U Zaboku najmoderniji centar za liječenje malignih bolesti

Foto: Emica Elveđi/Pixsell
08.11.2022.
u 20:11

Plan je da se novi Centar za liječenje malignih bolesti izgradi u periodu od oko godinu dana

Najsuvremeniji centar za liječenje malignih bolesti temeljen na cjelovitom konceptu personalizirane medicine otvorit će se 2024. godine u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u Zaboku. Ugovor o gradnji potpisali su jučer Leslie Davis, predsjednica University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), jedna od najutjecajnijih osoba američkog zdravstvenog sustava, i prof. Dragan Primorac, osnivač partnerske institucije Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Hrvatska među pet najgorih

– UPMC i prof. dr. Primorac godinama svjedoče izvrsnost u svome radu, što je jamstvo da će ovaj projekt, kojemu je cilj najbolju moguću zdravstvenu skrb u borbi protiv raka učiniti dostupnim svim hrvatskim građanima, biti uspješan – ustvrdila je L. Davis.

Prof. Primorac istaknuo je ključnu ulogu povezanosti američko-hrvatske znanstvene i stručne izvrsnosti u implementaciji najnovijih medicinskih dostignuća sa svrhom pružanja optimalnih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka zasnovanih na načelima personalizirane medicine hrvatskim građanima.

– Institucija poput UPMC-a, koja ima 40 bolnica u svom sastavu, mijenja odnose u medicini kamo god dođe. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj oboljelih od karcinoma u svijetu porasti s 18 milijuna godišnje, koliko je bilo u 2018., na 29 milijuna u 2040., a Hrvatska se nalazi među pet najlošijih, od 30 europskih zemalja koje su ušle u istraživanje, po preživljavanju od raka pluća, želuca, debelog crijeva, podaci su iz Nacionalnog strateškog okvira za borbu protiv raka do 2030. godine. Ne vidim nijedan razlog da građani Hrvatske imaju lošije uvjete od građana bilo koje druge države – kazao je prof. Primorac zahvalivši UPMC-u što je Sv. Katarinu prepoznao kao strateškog partnera.

Investiciju koja u prvoj fazi iznosi gotovo 120,000.000 kuna u cijelosti je osigurao UPMC i to je trenutačno najveća investicija iz SAD-a u ovom dijelu Europe, a hrvatskim pacijentima će od 2024. godine omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a. Riječ je o investiciji koja predstavlja golem iskorak u transferu najnovijih znanja iz SAD-a i koja će znatno podići kvalitetu zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, ponajprije u borbi protiv raka.

Može se pretpostaviti da će privatna bolnica Sv. Katarina, čiji je now-how i privukao američku investiciju, ugovoriti postupke s HZZO-om kako bi se pacijenti ondje liječili na uputnicu.

Projekt se u cijelosti realizira u suradnji s Općom bolnicom Zabok i Bolnicom hrvatskih veterana, u prostoru u kojem je donedavno bila Specijalna bolnica Sv. Katarina, pa je istodobno potpisan i ugovor o suradnji između UPMC-a i Opće bolnice Zabok, na veliko zadovoljstvo župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Plan je da se novi centar za liječenje malignih bolesti izgradi za oko godinu dana.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da će ova suradnja ponuditi hrvatskim građanima personalizirani pristup liječenju karcinoma, koji je na tragu nastojanja Ministarstva zdravstva u borbi protiv raka.

Proračun od 23 mlrd. $

– Vlada od početka svoga mandata daje potporu ovakvim projektima kojima je za cilj dobrobit naših građana i poboljšanje usluga zdravstvene zaštite – kazao je Dulibić.

UPMC je najveća američka zdravstvena institucija, osnovana 1893. godine, a trenutačno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je 23 milijarde dolara, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8400 kreveta.

Potpisivanju ugovora prethodio je posjet predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi Hrvatskoj, kada je tijekom bilateralnih susreta s hrvatskim dužnosnicima istaknuto da će SAD posebno intenzivirati gospodarsku suradnju s Hrvatskom. 

Komentara 1

KO
koraknaprijed
20:24 08.11.2022.

Profesor Primorac radi i pravi rezultate u Hrvatskoj za Hrvatsku,svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije