Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlament ugande

Najstroži zakon protiv LGBT osoba na svijetu: Smrtna kazna istospolnim radnjama

A collective of South African regional civil society organisations protest against Uganda's anti-LGBT bill in Cape Town
ESA ALEXANDER/REUTERS
03.05.2023.
u 16:53

Uganda usvaja najstroži zakon o LGBT osobama: Smrtna kazna za teška "djela" i obavezna rehabilitacija. SAD, Europska unija i velike korporacije osudile su zakon, a američka vlada je rekla da procjenjuje implikacije nadolazećeg zakona na aktivnosti u Ugandi u okviru svog glavnog programa HIV/AIDS-a.

Unatoč apelima i upozorenjima udruga i aktivista za ljudska prava da odustani od takvog diskriminatornog i gnjusnog zakona, Parlament Ugande usvojio je uglavnom nepromijenjenu verziju jednog od najstrožih zakona protiv LGBT osoba na svijetu nakon što je predsjednik Yoweri Museveni, koji je inače glasni protivnik LGBT prava, i aplaudirao je zakonodavcima što su "odbili pritisak imperijalista", zatražio da se ublaže određene odredbe iz originalnog zakona.

Uganda usvaja najstroži zakon o LGBT osobama: Smrtna kazna za teška "djela" i obavezna rehabilitacija. SAD, Europska unija i velike korporacije osudile su zakon, a američka vlada je rekla da procjenjuje implikacije nadolazećeg zakona na aktivnosti u Ugandi u okviru svog glavnog programa HIV/AIDS-a.

Usprkos nekim izmjenama, prijedlog zakona zadržava većinu najstrožih mjera zakona usvojenih u ožujku. To uključuje smrtnu kaznu za određene istospolne radnje i 20-godišnju kaznu za "promoviranje" homoseksualnosti, za koju aktivisti kažu da bi moglo kriminalizirati svako zagovaranje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i queer građana.

Mjera koja je obavezivala ljude da prijavljuju homoseksualne aktivnosti izmijenjena je tako da zahtijeva prijavu samo kada je u pitanju dijete. Predsjednik Yoweri Museveni je prošlog mjeseca vratio prijedlog zakona u parlament, tražeći od zastupnika da uklone obavezu prijavljivanja i uvedu odredbu koja će olakšati "rehabilitaciju" gej osoba.

Nije lako biti pripadnik LGBT zajednica u Afričkim zemljama kao i u zemljama u kojima vladaju šerijatski zakoni. Prava LGBT osoba u Africi su prilično ograničena u usporedbi sa ostatkom svijeta. Naime, homoseksualnost je zakonski zabranjena u 38 država, dok je svega u 13 zemalja legalna ili ne postoje zakoni koji se odnose na to pitanje.

I dok u Sudanu, Nigeriji i Mauritaniji homoseksualnost, po šerijatskom zakonu, može biti kažnjena smrću, Južnoafrička Republika ima daleko liberalnije stavove prema LGBT osobama, priznajući prava gejeva i lezbijki ustavom i priznajući istospolne brakove što je čini jednom od 7 zemalja u svijetu u kojima se mogu sklopiti brakovi između osoba istog spola i roda.

Ključne riječi

Komentara 6

PM
Pionir_Mali
18:39 03.05.2023.

Ništa strogo,sve normalno.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
17:08 03.05.2023.

Smrtna pa zatvor!

BR
Brankko
01:09 04.05.2023.

Što znači "rehabilitacija"? Logor/zatvor, elektrošokovi, batinanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije