Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Najpozitivniji političar Josipović, najnegativniji Sanader

josipović, tim
Slavko Midžor/PIXSELL
04.03.2010.
u 13:27

Iznenađenje je visoki plasman guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, koji zauzima četvrto mjesto najpozitivnijih političara, a iza sebe je ostavio Milanovića, V. Pusić, Bandića, Kajina...

Politička previranja u HDZ-u započeta odlaskom Ive Sanadera, nastavljena njegovim teatralnim pokušajem povratka, pa njegovo političko samoubojstvo, imali su dvostruk učinak: porast podrške SDP-u i pad izbora HDZ-a. Zaključak je to redovnog telefonskog istraživanja CRO Demoskop Promocije plus, provedenog početkom ožujka na uzorku od 1300 ispitanika iz čitave Hrvatske.

SDP najjači, HDZ drugi

SDP je, prema istraživanju, trenutačno najjača stranka u Hrvatskoj s podrškom od 32,2 posto, dok HDZ bilježi 24 posto. Iako s oko pola postotnog poena manjom podrškom nego prethodni mjesec, treću poziciju čvrsto drži HNS sa 5,9 posto, a još bi samo HSS sa 5,3 posto prešao izborni prag. HSU bilježi 2,7 posto podrške, a slijedi ga HSLS, čija je popularnost s novim predsjednikom porasla sa 1,3 na 2,2 posto. Druga stranka koja je promijenila predsjednika, HSP, od toga nije profitirala jer joj je popularnost pala sa 2,1 na 1,9 posto.

Najpozitivniji političar sa 39,1 posto podrške i dalje je predsjednik Ivo Josipović, a slijede ga premijerka Jadranka Kosor sa 16,6 te bivši predsjednik sa 5,7 posto. Iznenađenje je visoki plasman guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji, iako nije političar, ima veliku političku težinu. On zauzima četvrto mjesto na ljestvici najpozitivnijih političara sa 5,4 posto, a iza sebe je ostavio šefa oporbe Zorana Milanovića (4,1%), Vesnu Pusić (3,3%), Milana Bandića (1,7%), Damira Kajina (1%), Nadana Vidoševića (0,9%) i Andriju Hebranga (0,6%).

Za članstvo u EU 49,7 posto ispitanika

Najveći "negativac" i dalje je bivši premijer Ivo Sanader, iako je postotak ljudi koji tako misli u mjesec dana pao sa 48 na 39,3 posto. Čak 9,2 posto ispitanika smatra da su svi političari negativni, a treće mjesto na ljestvici sa 6,1 posto drži zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Njega, pak, slijede šef SDP-a Zoran Milanović (5,9%), Luka Bebić, Andrija Hebrang, Ivan Šuker, Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Jadranka Kosor.

Unatoč ekonomskoj krizi Vlada je uspjela zadržati relativno visoku ocjenu svog rada, pa ona iznosi 3,34 u odnosu na 3,42 prije mjesec dana. Također, rad Vlade u potpunosti ili uglavnom podržava 54,3 posto ispitanika, ne podržava je 30 posto, dok je 16,6 ispitanika neutralno.
Potpora članstvu Hrvatske u EU i ovaj je mjesec ispodpolovična. 49,7 posto ispitanika podržava ulazak RH u EU, protiv je 38,9 posto, a 11,4 posto je neodlučnih.

Komentara 83

OB
-obrisani-
17:04 04.03.2010.

04.03.2010. u 16:41h karmacoma777 je napisao/la: Minute, bez imalo namjere da ti kontriram molim te da mi objasniš nešto. Vidim da si reagirao na pljuvanje po HDZ-u, a koliko vidim ne voliš ljevičare pa se vodim analogijom da si desničar, a opet braniš HDZ koji je desno kao i vesna pusić. Stvarno smatraš HDZ desnicom? Na moju veliku žalost, desnica trenutno hibernira, nadam se ne zadugo, ako se mene pita volio bih reinkarniranog Dr. Antu Starčevića =============================================== Kad si me već “prozvao” pokušati ću bitit što kraći: Ako je domoljublje, ako je obrana aktivna, desničarstvo, onda sam neupitni desničar, što nema veze s ovim HDZ-om, jer sam na bojište otišao s “onim” HDZ-om. Ali i ovaj i ovakav HDZ je nemjerljivo bolji od bilo kakvog oblika SDP-a ili ne daj Bože HNS-a, koji su svojim političkim djelovanjem nanijeli više štete Hrvatskoj nego čitava ergela JA, četnika i svih ostalih paravojnih postrojbi i to one nepopravljive, a koja se temelji na srpskom bizantizmu i domaćem orjunaštvu. A što se tiče jedinog “oca domovine” (Tuđman nije volio kada se za njega govorilo da je otac domovine i uvijek je napominjao da je to A.Starčević, samo što je i to ljevičarski ološ koristio kako bi se sprdao s njime), tko razumije Antu Starčevića ? Ova polupismena buljumenta preživjelih komunjara i njenih potomaka ili ovi “desničari” koji nemaju pojma što je to desničarstvo ? Pa on je za sve njih nedostižni filozof iz 19. stoljeća za 21 stoljeće, koje ti kreteni neće nikada shvatiti, ali dobro im dođe baratanje njegovim imenom, valjda dobro zvuči ? Njegov jezik kojim je pisao je za njih potpuno nedostižan bez prijevoda, a i kada im se prevede ništa ne mogu sjhvatiti ni jedni ni drugi. Prema tome dobro kažeš da ne bi bila loša neka reinkarnacija A.Starčevića, samo što nemamo dovoljno onih koji bi ga razumijeli, dshvatil i prihvatili, jer kao što vidiš ovaj odvratni ljevičarski ološ opet pokuašva vodoti glavnu riječ, iako su smradovi u manjini, ali su mediji njihovi. No, neka samo nastave, sve ima svojih granica tolerancije, bez obzora koliko svjetska antihrvatska gamad stajala iza njih ! Pobijedili smo jedanput, ako treba pobijediti ćemo i drugi put, tim više što nam se suprostavljaju bijedne podmukle kukavice i dezerteri, koji su u umjetnoj većini i koji nemaju ni svoje “JA” niti osjećaja domoljublja. Pa neka samo izazivaju.

VI
Vinko37
06:14 05.03.2010.

Probrane dame i sa lijeva i sa desna. Tako je to kad je netko jako simpatican.

GA
gala
15:34 04.03.2010.

dajmo josipoviću neko vrijeme prije nego ga stavimo na oltar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije