Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABOK Sezona je krpelja, liječnica Marija Zlojtro o opasnostima:

Najopasniji je europski krpelj, kojeg ima u našoj županiji

19.05.2009.
u 17:24

Vrijeme je alergija, s kojima u ovo vrijeme muku muči velik broj stanovnika županije, ali pripaziti treba i na krpelje, kojih je u ovo doba godine iznimno mnogo u prirodi. I odrasli i djeca u prirodi borave sve više pa dr. Marija Zlojtro, liječnica u Općoj bolnici Zabok, upozorava na opasnost od uboda krpelja.

Potreban oprez
Naime, na području županije vreba nekoliko vrsta krpelja pa i europski krpelj.

– Europski krpelj može prenijeti krpeljni meningoencefalitis, odnosno virusnu upalu mozga i moždanih ovojnica te bakterijske bolesti poput lajmske borelioze i u nas prilično rijetke i nedovoljno poznate erlihioze. U Hrvatskoj se europski krpelj pojavljuje na područjima sjeverno od Save, a kako je Krapinsko-zagorska županija u tom području, potreban je velik oprez – upozorava dr. Marija Zlojtro.

Iako je krpelja mnogo, a time i ugriza, vjerojatnost zaraze krpeljnim meningoencefalitisom razmjerno je mala, a svake se godine u Hrvatskoj javi od 40 do 60 takvih slučajeva.

– Većina zaraženih nikada ne oboli. Ako se bolest razvije, javlja se u dvije faze. Inkubacija bolesti traje od 8 do 14 dana. Prva faza javlja se u 90-ak posto bolesnika, a simptomi su vrlo slični onima gripe – opća slabost i nevoljkost, povišena temperatura, glavobolja, povraćanje, bolovi u cijelome tijelu.

Nakon te faze, koja traje četiri, pet dana, obično dolazi razdoblje bez simptoma koje traje od sedam do 10 dana. Druga faza bolesti počinje iznenada s visokom temperaturom, glavoboljom, zakočenim vratom i povraćanjem. Uza znakove upale središnjega živčanog sustava javlja se slabost mišića, vrtoglavica i pospanost – objasnila je dr. Zlotro. Važno je zato nakon povratka iz prirode pregledati svu odjeću.

Krpelji vole vunu i flanel
– Na izletima u prirodi poželjno je hodati obilježenim stazama, izbjegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganje odjeće na grmlje. Preporučuje se nositi odjeću dugih rukava i nogavica, svijetle boje kako bi se krpelji lakše uočili i od glatkih materijala jer se na materijale s dlačicama, poput vune i flanela, krpelji lakše prihvate – dodala je dr. Zlojtro. Zaštita je moguća i ako se na otkrivene dijelove tijela rasprše sredstva koja odbijaju insekte.

– Pri povratku kući potrebno je skinuti odjeću i pregledati pažljivo cijelo tijelo, a osobito područja gdje je koža najtanja, kao što su prepone, pupak, ispod dojki, iza uha, na glavi, a kod djece i vlasište – istaknula je dr. Zlojtro.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije