Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NANSY PELOSI NA SUMMITU U ZAGREBU

Najmoćnija žena Amerike u Hrvatskoj: 'Kako okončati rat u Ukrajini i kako omogućiti pobjedu Ukrajine'

Zagreb: Andrej Plenković i Nancy Pelosi održalo konferenciju za medije
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
24.10.2022.
u 19:48

Dolazak Nancy Pelosi pokazuje usklađenost politika SAD-a i Hrvatske, ne samo oko Ukrajine. SAD je podržavao gradnju LNG terminala, a sada podržava da Hrvatska postane energetski hub za šire susjedstvo

Ovo nije moj prvi posjet Hrvatskoj. Došla sam devedesetih godina i svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda. Zahvaljujem Hrvatskoj što sada koristi vrijedno iskustvo u potpori Ukrajini koja se nalazi u situaciji rata, poručila je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi danas u Zagrebu nakon sastanka s domaćinom, predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, a prije sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Japan se uključuje virtualno

Nancy Pelosi – treća osoba po moći u SAD-u, nakon predsjednika i potpredsjednika – u Zagrebu je kako bi sudjelovala na prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, posebnog mehanizma oformljenog kako bi se povećao međunarodni pritisak na Rusiju. Hrvatska je, zbog ratnih događanja, ponudila da će biti (su)domaćin ovog događaja. Na summitu sudjeluju 42 delegacije iz 32 države – neki će se, poput Japana, uključiti virtualno. Prije početka summita uzvanici su se danas okupili na svečanoj večeri u jednom zagrebačkom hotelu.

VIDEO Nancy Pelosi stigla u Zagreb, susrela se s Gordanom Jandrokovićem

Dolazak najmoćnije žene SAD-a povećao je vidljivost platforme, ali i Hrvatske. Sugovornici s kojima smo razgovarali iz više država kažu kako je dolazak Pelosi još jedna potvrda da je Hrvatska politika prema Ukrajini ispravna te da je Hrvatska, ne samo što se svrstala uz najveći dio zemalja svijeta, svojim inicijativama – a prijenos iskustva iz mirne reintegracije jedan je od njih, kao i organizacija Krimske inicijative – i korak ispred drugih.

Dolazak Pelosi pokazuje i usklađenost politika SAD-a i Hrvatske, ne samo oko Ukrajine već i u nizu drugih područja i uspjeh je hrvatske vanjske politike. Dolazak Pelosi u Zagreb imat će još jednu dimenziju – onu koja se tiče energetike. SAD je dugo inzistirao i podržavao gradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a sada podržava to da Hrvatska postane energetski hub za šire susjedstvo.

Zanimljivo je kako je Pelosi istaknula hrvatska nastojanja da pomogne Ukrajini prijenosom iskustva iz mirne reintegracije okupiranih područja. No koliko je zapravo sličnosti između rata u Ukrajini te onoga u Hrvatskoj, pitali smo prvog američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha, koji također boravi u Zagrebu.

– Postoje određene sličnosti, ali i razlike. Oba konflikta su projekti – onaj u Hrvatskoj i Srbiji bio je projekt Velike Srbije, a ovaj u Ukrajini Velike Rusije. No postoje i velike razlike. Rusija je za rata u Hrvatskoj i BiH surađivala s UN-om i europskim državama u mirovnom procesu. Sve jake države bile su na istoj strani. Sada je Rusija problem jer je agresor. Potom, Rusija je neusporedivo jača od Srbije. Naravno, i Ukrajina je veća od Hrvatske. I posljednje, međunarodna zajednica snažno podržava Ukrajinu, dok je trebalo vremena da međunarodna zajednica stane iza Hrvatske i BiH tijekom rata – kaže Galbraith.

 SAD, dodaje, podržava Krimsku platformu jer, općenito, podržava Ukrajinu i njezinu teritorijalnu cjelovitost, i u tu svrhu ulaže dosta novca i oružja. No hoće li se stav SAD-a promijeniti s nadolazećim izborima, s obzirom na to da se očekuje kako bi republikanci mogli dobiti većinu u Kongresu.

– Vođa republikanaca u Kongresu Kevin McCarthy rekao je vrlo jasno da bi mogli smanjiti pomoć Ukrajini. Republikanci su prošli transformaciju od vrlo antisovjetske stranke za mandata predsjednika Ronalda Reagana do proputinovske stranke pod Donaldom Trumpom i sada Kevinom McCarthyjem. I to ne kažem ja, nego Liz Cheney – zaključuje Galbraith, spomenuvši ime visokorangirane republikanke, usto i kćeri Dicka Cheneya.

Ekonomske veze

Kada je prije nekog vremena otišao poziv na adrese sudionika Krimske platforme za sastanak u Zagrebu, u kuloarima, pa i među visokorangiranim dužnosnicima, govorilo se kako su šanse da Pelosi doista i dođe minimalne. No to se u jednom trenu promijenilo, na iznenađenje mnogih.

No čini se da je i dolazak u Zagreb Nancy Pelosi vrlo promišljen potez s njezine strane.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Pelosi je jedina žena u povijesti na dužnosti predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, no ta 82-godišnjakinja najvjerojatnije tu poziciju neće držati još dugo, ako je vjerovati anketama – projekcije pokazuju da će demokrati izgubiti većinu na izborima sljedećeg mjeseca te će Pelosi mjesto morati prepustiti nekome republikancu.

No, ne odlazi ona mirno i tiho jer, uostalom, takva nije bila ni za dva mandata. Štoviše, izgleda kako je odabrala da njezin međunarodni tour de force – a, iako njezina dužnost ima međunarodnu dimenziju, ona je uglavnom bila vezana za unutarnju politiku – upravo bude strelovita serija međunarodnih posjeta naguranih upravo pred kraj mandata. Tajvan, Armenija, a sada i Hrvatska.

Pelosi slovi za vrlo učinkovitu političarku. Njezina kći Alexandra mamu je opisala riječima: “Odrezat će ti glavu, a nećeš ni biti svjestan da krvariš.”

U kolovozu je Pelosi doputovala na Tajvan unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini. Neki u SAD-u to su putovanje nazvali nepromišljenim – navodno je predsjednik Biden osobno pozvao Pelosi da ne ide. No, Tajvanci su bili oduševljeni. Na Capitol Hillu čuo se žamor potpore s obje strane političkog prolaza: konačno se netko suprotstavio Kini: “Podržavamo putovanje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi u Tajvan”, rekli su inače neprijateljski raspoloženi republikanski senatori.

Mjesec poslije, u rujnu, stigla je u posjet Armeniji, koja se tih dana ponovno sukobila s Azerbajdžanom, osudivši azerbajdžanske “ilegalne napade” na armenski teritorij uz granicu te obećala američku podršku armenskom suverenitetu, što je opet izazvalo niz kritika. No treba reći i da je Pelosi tamo došla u posjet u trenutku kada u regiji, strateški važnoj zbog prijenosa ugljikovodika iz Kaspijskog jezera, jačaju napetosti zbog utjecaja Turske, koja podržava Azerbajdžan, te Rusije, koja u teoriji jamči sigurnost Armeniji gdje ima vojnu bazu, ali želi i dobre odnose s Azerbajdžanom.

U Zagrebu je – barem danas – prije početka službenog dijela Krimske platforme, bila umjerenija i ponovila kako su Hrvatska i SAD partneri i prijatelji i da se treba raditi na ekonomskim vezama, čemu bi trebao pomoći sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Zahvalila je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjedniku Vrhovne rade Ukrajine Ruslanu Stefančuku što su im uputili pozive da dođu na summit. Također, zahvalila je Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću.

– Iskoristit ćemo summit da iskažemo svoju zahvalnosti i divljenje ukrajinskom narodu na hrabrosti koju pokazuje u borbi protiv ruskog agresora. Važno je sudjelovati na summitu, brojne delegacije će sudjelovati putem videolinka i uživo – navodi.

– Mi smo važni jedni drugima, važno je da jačamo suradnju naših država jer smo važni jedni drugima za naš put za budućnost i mogu reći da mi je drago i jako se lijepo osjećam u Zagrebu – zaključila je dodajući kako će se sutra na summitu razgovarati o “miru, sigurnosti, kako okončati rat u Ukrajini i kako omogućiti da se postigne pobjeda Ukrajine”.

Predsjednik Zoran Milanović danas je pak bio u Makarskoj, otkuda je prokomentirao dolazak Nancy Pelosi u Hrvatsku. Rekao je kako ne vjeruje da će se susresti s njom jer ona već u utorak odlazi iz Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Mamlazac
Mamlazac
21:42 24.10.2022.

Grlic Radman: Ni Milanovic nema izvrsnu vlast💥💥💥

Avatar Vasanocnamora
Vasanocnamora
20:08 24.10.2022.

Milanovic je krelac, ali je ovaj out 100% u pravu.

WT
WTF!
00:48 25.10.2022.

Najmoćnija ??!!?? Ma dajte ne .....e. Kolko ono još može glumiti "najmoćniju",2 tjedna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije