Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U paklu droga

Najmlađem ovisniku 14 godina, lijekovi i alkohol sve više u uporabi

ovisnost_krs_kar_280207
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
29.11.2010.
u 11:00

U Karlovačkoj je županiji evidentirano 57 ovisnika, ali se procjenjuje da ih je pet puta više. Smanjuje se broj onih koji heroin uzimaju intravenozno

Ukupno 57 ovisnika registrirano je u Karlovačkoj županiji. Najmlađem je samo 14, a najstarijem 46 godina. To su pokazatelji Službe za prevenciju ovisnosti Karlovačke županije, čiju je pomoć do sredine studenoga ove godine zatražilo 412 osoba.


Ako ne piješ, nisi muško
Obavljeno je i 925 testiranja na drogu. Međutim, procjenjuje se da je stvarna situacija s brojem ovisnika i do pet puta veća.
– Posljednje dvije godine broj ovisnika stagnira, ali ne smijemo zanemariti da službena statistika nije i realno stanje na terenu. Situacija je kod nas trenutačno takva da se smanjuje broj ovisnika o heroinu koji ga uzimaju intravenozno. No, povećava se broj konzumenata zamjenskih droga, odnosno lijekova i alkohola – upozorava voditelj Službe za prevenciju ovisnosti Karlovačke županije dr. Josip Janeš. Napominje da su uspjeli senzibilizirati javnost i mnoge udruge da se bave tom problematikom. Međutim, veliki je problem što je među vršnjacima dosta velika tolerancija na uzimanje alkohola. U društvu vladaju stereotipi da, ako ne piješ, nisi muško, što dovodi do situacije da ni osnovci danas ne mogu zamisliti rođendanske i druge proslave bez opijanja. Osim alkohola, među mladima je vrlo popularan i ecstasy, koji uzimaju za ‘dobro raspoloženje’. Vrlo je opasan, jer iz organizma izvlači svu tekućinu, što u konačnici dovodi do dehidracije i otkazivanja organa.

Povećavaju dozu
– Želja za zabavom i opuštanjem, uklapanjem i pripadanjem skupini, bijeg od stvarnosti, dosada, neodgovorno ponašanje odraslih, najčešći su razlozi zbog kojih se poseže za sredstvima ovisnosti. One imaju lažni šarm i vremenom se učinak droga na psihu i tijelo svodi na izbjegavanje neugode koja se javlja kada izostane njihovo konzumiranje. Pri uzimanju droga javlja se i specifičan problem, a to je fenomen tolerancije, koja se očituje postupnim slabljenjem učinka droga. To znači da je za postizanje istog učinka potrebno stalno povećavati dozu – napominje pedagoginja Željka Jančić. Ravnatelj Obiteljskog centra Ivan Delić dodaje da su heroinski ovisnici zapravo vrh sante leda, te se o njima najviše i govori. Po njegovom mišljenju, trebali bismo se puno više pozabaviti alkoholičarima, kojih je i u našoj županiji sve više.

Komentara 1

BE
Beba200
12:37 01.12.2010.

Skandal! Čitam pa ne vjerujem. O stanju ovisnosti u gradu Karlovcu govori čovjek i još k tome voditelj Centra za ovisnost Josip Janeš, koji je u proteklih nekoliko godina četiri do pet puta ostajao bez vozačke dozvole radi prekomjernog konzumiranjaa alkohola a protiv toga se bori. Na sramotu svih roditelja i građana ovog lijepog grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije