Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za eu parlament

'Najmlađa' lista Akcije mladih, 'najstarija' Demokratskog centra

Europarlamentarci (1)
Tomislav Krasnec
20.03.2013.
u 14:12

Najmlađi kandidat na izborima je 21-godišnji Ivan Pepić s liste ABH-Jedino Hrvatska

Prosječni hrvatski kandidat za mjesto u Europskom parlamentu ima 46 godina, u prosjeku je "najmlađa" lista Akcije mladih s prosjekom od 28 godina, a "najstarija" je lista Demokratskog centra čiji je prosjek 61,8 godina, podaci su to Državnog izbornog povjerenstva o kandidacijskim listama za izbor zastupnika u Europski parlament.

Najmlađi kandidat na izborima je 21-godišnji Ivan Pepić s liste ABH-Jedino Hrvatska, koji je rođen 27. kolovoza 1991., a najmlađa kandidatkinja je Lidija Čulo s liste Socijalističke radničke partije Hrvatske, rođena 15. rujna 1990. Najstarija kandidatkinja je Gordana Popović (rođ. 24. svibnja 1937.) s liste Abeceda demokracije, a najstariji kandidat je Emil Franjo Markanović s liste ASH-DSŽ-SP-SUH, rođen 3. studenog 1933.

Na 28 lista natječe se čak 40 stranaka i jedna lista grupe birača na čelu koje je šef IDS-a Ivan Jakovčić. Od 27 stranačkih lista 19 je samostalnih dok su osam lista sastavile koalicije stranaka. Zastupljenost žena na svim listama je 38,4 posto, a tri su liste koje imaju više od polovice žena, odnosno sedam od 12 kandidata. U tom su društvu lista HSS-HSLS, Nezavisni seljaci Hrvatske te lista SDP-HNS-HSU. Pedesetpostotnu zastupljenost žena ima još devet lista, dok je kod ostalih broj žena manji.

>>Izbori za Europarlament: Počela utrka za plaću od 8000 eura

 

Komentara 1

VE
velikikonj
09:37 21.03.2013.

Ohrabruje me činjenica da se najmalđi nalazi na listi Jedino Hrvatska i ABH: znači da mladi znaju cijeniti Hrvatsku. Moj glas ide njemu! Za čisto more, očuvanje okoliša, šume i rijeke, i to sve u hrvatskim rukama! Zato, moramo očuvati suverenost naše zemlje, i mi odlučivati kako će nam biti, a ne Bruxelles. Uvjeren sam da to mladi hoće i znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije