Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Siriji

Najmanje 28 poginulih u sukobu vladinih snaga i pobunjenika

sirija
Reuters
10.06.2011.
u 15:54

Stanovništvo je počelo bježati u Tursku, a procjenjuje se da je do jučer ujutro granicu prešlo oko 2800 Sirijaca. Turska ih je prihvatila, Crveni polumjesec organizirao je šatorska izbjeglička naselja

Oko 30 tisuća pripadnika sirijske vojske započelo je jučer na sjeverozapadu zemlje operacije “obnavljanja sigurnosti”, i to u gradu Jisr al-Shughuru i okolici.  Najmanje 28 civila je ubijeno u žestokim sukobim između vojske i prosvjednika. 

Nakon što je u tom dijelu Sirije u sukobima s pobunjenicima poginulo oko 120 pripadnika snaga sigurnosti, vlada je objavila da će poduzeti mjere. Kad su na to područje pristigle dodatne vojne postrojbe, stanovništvo je počelo bježati u Tursku, a procjenjuje se da je do jučer ujutro granicu prešlo oko 2800 Sirijaca. Turska ih je prihvatila, Crveni polumjesec organizirao je šatorska izbjeglička naselja, a premijer Recep Tayyip Erdogan kazao kako je sirijski režim nad vlastitim stanovništvom počinio zločin.

Erdogan uz pobunjenike  

– Ono što oni rade potpuno je nehumano. To je zapravo divljaštvo. S predsjednikom Assadom razgovarao sam prije pet dana i objasnio mu situaciju i naša stajališta, ali čini se da on to nije ozbiljno shvatio – kazao je Erdogan i naglasio da će prihvatiti sve izbjeglice koji bježe pred nasiljem kako bi spasili goli život. Dio izbjeglica koji su pristigli u Tursku su ranjenici, a strani novinari koji se nalaze u tom dijelu Turske kažu da su sve izbjeglice izuzetno preplašeni i apsolutno odbijaju razgovarati s novinarima. 

No čini se da je vojska jučer bila odlučna da pod svaku cijenu slomi pobunu u tome gradu, no oni koji grad brane kazali su da će zapaliti usjeve i drveće oko grada kako bi spriječili napredovanje vojske. Na pobunjeničkim internetskim stranicama jučer je bilo objavljeno kako se u nekim selima nedaleko od grada vode žestoke borbe i kako pobunjenici barikadama i paljenjem guma pokušavaju zaustaviti napredovanje vojske. To je ujedno jedini izvor pouzdanih informacija zato što je sirijska vlada stranim novinarima zabranila ulazak u zemlju. 

No operacije nisu bile ograničene samo na taj dio zemlje – na jugu, u gradu Deri, vojska je pucala po prosvjednicima, a u predgrađu Damaska policija je na prosvjednike, njih oko sedam tisuća, bacala suzavac.  

Opravdanje za pokolje

 Paralelno, vlast predsjednika Bashara al-Assada provodi promišljenu medijsku kampanju kako bi se opravdalo nasilje – na televiziji pokazuju snimke policajaca i vojnika koji su navodno ubijeni upravo u tom dijelu Sirije. Usto, tvrde da su akciju “čišćenja” pobunjenika započeli zato što je to od njih tražilo lokalno stanovništvo. No čini se da je istina ponešto drukčija – pobunjenici su objavili da se dio vojske odmetnuo i pridružio pobunjenicima te da se sukobljavaju s bivšim kolegama koji su ostali vjerni predsjedniku Assadu.

 

Ključne riječi

Komentara 148

OB
-obrisani-
18:34 12.06.2011.

Medjunarodni sud sud nema kredibilitet . Onda kad budu optuzili Americke zlocince za zlocine po svetu onda mozemo da pricamo o kredibilitetu tog suda. Kadija te tuzi katija sudi.

OB
-obrisani-
18:36 12.06.2011.

Ko finansira taj famozni sud???? KO????

OB
-obrisani-
01:50 11.06.2011.

Bill O\'Reilly: We Can\'t Kill All the Muslims http://www.youtube.com/watch?v=6LpsighdGVE možda pokuša ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije