Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Japan više nije prvi

Najjače putovnice na svijetu: Promjene na vrhu, Hrvatska bez viza može u 175 zemalja

hrvatska putovnica
Duško Jaramaz/PIXSELL
18.07.2023.
u 18:30

Na novom globalnom poretku, Singapur zauzima prvo mjesto - njegovi građani mogu posjetiti 192 zemlje bez viza. Njemačka, Italija i Španjolska dijele drugo mjesto sa pristupom 190 zemalja bez viza

Prvi put u zadnjih pet godina, Japan više nema najmoćniju putovnicu na svijetu. Na novom globalnom poretku, Singapur zauzima prvo mjesto - njegovi građani mogu posjetiti 192 zemlje bez viza. Njemačka, Italija i Španjolska dijele drugo mjesto s pristupom 190 zemalja bez viza, dok je Japan sad treći, zajedno s Austrijom, Finskom, Francuskom, Luksemburgom, Južnom Korejom i Švedskom. Državljani tih zemalja bez viza mogu posjetiti 189 destinacija.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Danska i Nizozemska su na četvrtom mjestu, piše Daily Mail. SAD, koji je sr Ujedinjenim Kraljevstvom 2014. držao prvu poziciju, sad je na osmome mjestu. Građani SAD-a mogu bez vize u 184 zemlje, no SAD s druge strane bezvizni režim omogućuje za samo 44 zemlje.

VEZANI ČLANCI:

Poredak najjačih putovnica izradio je Henley Passport Index, na temelju podataka Međunarodne udruge za zračni prijevoz. 

Na zadnjem mjestu je Afganistan čija putovnica bez vize može u 27 zemalja. Predzadnji je Irak, a potom Sirija. Hrvatska se nalazi na 14. mjestu. Bez viza možemo na 175 destinacija na svijetu. Hrvatskoj je to najbolji poredak u 18 godina koliko se slaže ovakav poredak.

 

 

Komentara 38

Avatar Matan79
Matan79
20:19 18.07.2023.

Imate grešku u tekstu, što se tiče Afganistana oni mogu u sve zemlje bez vize (i bez putovnice) a vi ste napisali da može u 27 zemalja.

Avatar Caerus
Caerus
19:32 18.07.2023.

Ima bit da vam otadžbina loše stoji kad ju niste ni naveli 😏

Avatar istovari
istovari
21:59 18.07.2023.

Dajte mi još samo standard da mogu otputovati u tih 175 zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije